Kuninkaankartanonmäen alakoulu on vahvoilla maanantain valtuustossa — Katso tästä, kuka kaupunginhallituksessa äänesti mitäkin ja miksi

Kaupunginhallituksen esitys on sama kuin elokuun kuulemistilaisuudessa kaupunkilaisille esitelty ratkaisu: Keskikaupungin 1.—6. luokat on tarkoitus sijoittaa OKL:n päärakennukseen ja 7.—9. luokat Talvisalon tiloihin.

Soila Puurtinen

Kaupunginhallitus esittää, että keskikaupungin 1.—6. luokat siirtyvät kaupungin omistamaan OKL:n päärakennukseen Kuninkaankartanonmäellä.

Savonlinnan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Teemu Hirvonen (sd.) uskoo, että ensi maanantain valtuustossa on varsin vahvoilla kaupunginhallituksen esitys, jonka mukaan normaalikoulun alaluokat siirtyvät ensi syksystä alkaen OKL:n päärakennukseen ja yläluokat Talvisaloon.
— Yleinen käsitys on, että OKL on paras vaihtoehto, Hirvonen sanoo.
Hirvosen mielestä on tärkeää, että päätös saadaan tehtyä ja voidaan ruveta suunnittelemaan normaalikoulun nykyisille oppilaille ja ensi syksyn ekaluokkalaisille luokkatiloja ja hyvää oppimisympäristöä.

Kaupunginhallituksen esitykseen Hirvosen mukaan vaikutti myös kaupunkilaisilta tullut palaute.
Elokuun kuulemistilaisuudessa kaupunkilaisille kerrottiin, että keskikaupungin 1.—6. luokat oli tarkoitus sijoittaa OKL:n päärakennukseen ja 7.—9. luokat Talvisalon tiloihin. Kuitenkin viime viikolla lautakuntaan tuotiin esitys, jonka mukaan kaikki luokat sijoitettaisiin Talvisaloon.
— Oli aikamoinen yllätys, kun suunta muuttui tyystin vajaassa kuukaudessa. Kaupunkilaiset ihmettelivät, miksi heitä kuultiin eri vaihtoehdosta kuin siitä, mikä oli tarkoitus toteuttaa, HIrvonen sanoo.
Kaupunginhallituksen nyt tekemä esitys on sama kuin elokuussa kaupunkilaisille esitelty.

Itä-Savon verkkolehdessä käydään vilkasta keskustelua kaupunginhallituksen esityksestä.
Joku kommentoija ihmettelee, miksi kaupunginhallitus teki esityksensä, vaikka virkamiesten laskelmien mukaan Talvisalon elementtikouluun sijoitettu alakoulu olisi kaupungin kokonaistaloudelle vuodessa 73 000 euroa halvempi.
Toinen kommentoija syyttää sivistyslautakuntaa asian pitkittämisestä ja lisäselvitysten vaatimisesta.
Takinkääntämisestä syytetään niin kaupunginhallitusta kuin sivistyslautakuntaakin.
Hirvosen mukaan kukaan ei ole kääntänyt takkiaan.
— Kaupunginhallituksessa asia oli ensimmäistä kertaa tällä viikolla.

Sivistyslautakuntaa Hirvonen kiittää laskelmien paimentamisesta ja uusien laskelmien vaatimisesta. Hän sanoo, että kaupunginhallituksen olisi ollut hyvin vaikea tehdä esitystään OKL:n eduksi, jos laskelmat olisivat olleet samat kuin sivistyslautakunnalle viime viikolla tuodut esitykset.
— Sivistyslautakunta on tehnyt ison työn.
Viime viikon laskelmat näyttivät Talvisalon ja OKL:n kustannuseron olevan Talvisalon eduksi 420 000 euroa vuodessa. Tuoreimpien laskelmien mukaan ero on siis 73 000 euroa vuodessa.
Uusissa laskelmissa on korjattu entisen virheet ja otettu huomioon, että OKL:n vuokrarahat eivät kulkeudu kaupungista ulos, kuten Talvisalon laajennuksen vuokrarahat kulkeutuisivat.
Hirvonen ei moiti virkamiesvalmisteluakaan.
— Antaisin virkamiehillekin armoa. Valmisteluprosessi on ollut monimutkainen. Lautakunta, kaupunginhallitus ja valtuusto vaihtuivat kesken kaiken. Kampuksen rakennukset tulivat vaihtoehdoksi vasta heinäkuussa, Hirvonen luettelee.
Heinäkuussa selvisi, että kaupunki saa hallinto-oikeuden päätöksellä etuosto-oikeudella kampuksen omistukseensa.

Hirvonen huomauttaa, että kaupunginhallitukselle esitelty kustannusero oli jo aika pieni.
— OKL:n jatkokäytön kannalta on parempi, että talossa on toimintaa. Kun taloa käytetään, se houkuttelee puoleensa muutakin toimintaa ja elämää, Hirvonen sanoo viitaten esimerkiksi suunnitelmiin ulkomaalaisten opettajien täydennyskoulutuksesta.
OKL:n taloon jää vapaata tilaa, samoin vieressä olevaan KVL:n taloon.
Hirvonen lisää, että kaupunginhallitusta epäilytti Talvisalon piha-alueen riittävyys sekä liikenteen kasvu alueella, jos sinne tulisi 350 uutta oppilaista, joista yli 200 olisi alakoululaisia.


Kaupunginhallituksessa OKL-ratkaisu voitti Talvisalon äänin 9—1. Äänestyksessä hävisi kaupunginjohtaja Janne Laineen esitys, jonka mukaan alaluokatkin olisi sijoitettu Talvisaloon ja rakennettu sinne laajennus.
Laineen esitystä kannatti vain Matti Lundenius (ps.).
Kuninkaankartanonmäen alakoulua kannattivat Teemu Hirvonen (sd.), Anja Backman (sd.), Lauri Kosonen (vihr.), Jouni Koskela (kd.), Kirsi Torikka (kesk.), Jonne Tynkkynen (kesk.), Seija Puputti (kok.), Eija Stenberg (sd.) ja Tuukka Suomalainen (kesk.).
Lundenius kertoo, että perussuomalaisten varsinaisena tavoitteena olisi koulunpidon jatkaminen normaalikoulun nykyisessä rakennuksessa. Siksi hän äänesti Talvisalon puolesta, koska molemmissa tapauksissa kyseessä olisi vuokratila.

Jaana Hänninen

Jaana Hänninen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.