Nuoret kaipaavat käytännön tietoa opinnoista — Kuitulaboratoriossa kerrotaan, mitä tiloissa oikeasti tapahtuu

Savonlinnan lukiolaiset ovat vierailleet tällä viikolla Kuitulaboratiossa. Vierailu auttaa selvittämään, mitä luonnontieteiden opiskelu oikeasti tarkoittaa ja mitä alalla opiskelleet tekevät työkseen. — Teemapäivästä saa tietoa, jota on vaikea saada vain nettisivuja lukemalla, arvioi metsätieteistä kiinnostunut lukiolainen Maisa Ikonen.

Tuija Pauhu

Savonlinnassa on seurattu innostuneesti uuden Kuitu3-talon vaiheita.
Savonlinnassa on seurattu innostuneesti uuden Kuitu3-talon vaiheita.

Saisiko korkeakouluista parempaa tietoa kuin mitä verkkosivut voivat tarjota? Ainakin Savonlinnan lyseon lukion toisen vuoden opiskelija Maisa Ikonen arvostaa tutustumisen mahdollisuutta.

— Teemapäivä tarjoaa tietoa, jota on vaikea saada lukemalla vain oppilaitosten nettisivuja, Ikonen sanoo.

Tällä viikolla Savonlinnan lukiolaisilla on ollut mahdollisuus perehtyä oman kaupungin luonnontieteiden opintoihin, kun Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu järjesti Pöllistä, kuidusta ja vedestä pöhinää Savonlinnaan -teemapäivän. Yhteensä kaksipäiväiseen tutustumistapahtumaan on osallistunut noin 200 lukiolaista.

Vierailu sai alkunsa joulun alla, jolloin savonlinnalaisten lukioiden ja ammattikorkeakoulun kesken käytiin yhteistyöpalaveria. Tuolloin mietittiin, miten lukiolaiset voisivat tutustua luonnontieteiden sovelluksiin Savonlinnan tutkimusyksikössä, kertoo taidelukion rehtori Reima Härkönen.
Lukioiden mukaan Xamkin Savonlinnassa avautuneet korkea-asteen koulutusmahdollisuudet on otettu ilolla vastaan.

Soila Puurtinen

Tapio Tirri pitää tärkeänä, että nuorille kerrotaan omalla alueella tapahtuvasta koulutuksesta. — Nuorten kiinnostuksen herättäminen luonnontieteitä kohtaan on kansallisestikin tärkeää.
Tapio Tirri pitää tärkeänä, että nuorille kerrotaan omalla alueella tapahtuvasta koulutuksesta. — Nuorten kiinnostuksen herättäminen luonnontieteitä kohtaan on kansallisestikin tärkeää.

Nuorille pitää antaa tietoa alan todellisuudesta

Ammattikorkeakoululle on tärkeää tuoda tietoa toiminnastaan omalla alueella. Useat tutkimusasiantuntijat ovat opastaneet Savonlinnan nuoria luonnontieteisiin ja niiden sovelluksiin.

— Nuorten kiinnostuksen herättäminen luonnontieteitä kohtaan on kansallisestikin tärkeä ja jatkuvasti ajankohtainen aihe. Tätä työtä olisi tehtävä pitkäjänteisesti myös Savonlinnan menestyksen eteen, Kuitulaboratorion johtaja Tapio Tirri korostaa.

Lyseon opiskelija Ikonen on kiinnostunut metsätieteistä, ja arvioi, että teemapäivät avaavat uusia näkökulmia jatko-opintopohdintaan. Vierailu antaa käytännön tietoa alan työtehtävistä.

Xamkin koulutuspäällikkö Jarkko Männynsalo muistuttaa, että nuorille pitää kertoa uusista mahdollisuuksista koko ajan.

— Vaikka biotuotetekniikan päiväopinnoista kiinnostuneiden määrä on lähes kaksinkertaistunut viime vuodesta ja uutena koulutusalana Savonlinnassa käynnistyvä puurakentamisen AMK-insinöörikoulutus on herättänyt melko hyvin kiinnostusta, on markkinointia tehtävä nuorille koko ajan.

Soila Puurtinen

Kuitulaboratorion aiemmin valmistuneissa osissa tehdään tutkimusta ja tuotekehitystä täyttä päätä. 
Kuitulaboratorion aiemmin valmistuneissa osissa tehdään tutkimusta ja tuotekehitystä täyttä päätä. 

Kuitulaboratorio porskuttaa

Teemapäivät on järjestetty Savonlinnan Kuitulaboratoriossa sekä uudessa Kuitu3-toimitalossa. Teemapäivien tarkoitus on esitellä puunjalostusta, mittaus- ja automaatiotekniikkaa sekä vedenpuhdistusteknologiaa käytännössä.

Xamk tekee Savonlinnassa soveltavaa tutkimusta ja tuotekehitystä biotuote- ja prosessitekniikan aloilla.

Jatkossa osaamista kehitetään entistä vahvemmin myös teollisen puurakentamisen aloilla. Korkean teknologian mittalaitteiden ja valmistustekniikoiden kehitysyksikkönä Savonlinnassa toimii Xamkin Elektroniikan 3K-tehdas.

Kommentoidut