Parikkalan Siikalahdesta luonnonsuojelualue — Valtio perustaa mailleen Etelä-Karjalaan 2700 hehtaaria luonnonsuojelualueita

Jari Kostet

Parikkalan Siikalahti on yksi uusista luonnonsuojelualueista.
Parikkalan Siikalahti on yksi uusista luonnonsuojelualueista.

Etelä-Karjalaan perustetaan valtion maille 57 uutta luonnonsuojelualuetta. Valtioneuvosto ja ympäristöministeriö antoivat asiasta asetukset torstaina.

Valtio omistaa jo kyseiset maat ja ne on jo aiemmin osoitettu luonnonsuojelukäyttöön. Joukossa ovat esimerkiksi linnustostaan tunnettu Parikkalan Siikalahti sekä Lappeenrannan Konnunsuo.

Valtioneuvoston asettamien seitsemän alueen koko vaihtelee noin sadasta hehtaarista noin 500 hehtaariin. Yhteensä pinta-alaa on noin 1685 hehtaaria.

Ympäristöministeriön asetus kattaa 50 pienempää aluetta. Niitä on yhteensä noin 1050 hehtaaria. Alueita on Imatran ja Lappeenrannan kaupungeissa sekä Lemin, Luumäen, Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnissa.

Suojeltavat alueet edustavat monipuolisesti maakunnan vanhoja metsiä, soita, harjuja, järviluontoa ja tärkeitä lintualueita.

Alueilla tulevat 1. joulukuuta voimaan luonnonsuojelulain mukaiset rauhoitusmääräykset. Luontoa muuttava toiminta ei käy, mutta jokamiehenoikeudet ovat voimassa ja metsästääkin saa suojelualueita koskevan lain mukaan. Nykyisten metsästysvuokrasopimusten mukainen metsästys voi jatkua 28.2.2021 saakka.

Katso nyt perustettujen suojelualueiden tarkemmat tiedot tästä.