Liito-oravan poistumista omalta metsäpalstalta voi olla vaikea todistaa, jos se siellä on kerran havaittu

XAMK:n Savonlinnan kampuksen auditoriossa kuultiin muun muassa, miten merkittävä luontohavainto voi halvauttaa metsän käytön. Metsänomistajan valta on kasvanut, mutta velvollisuuksiakin on tullut lisää.

Ossi Tynkkynen

Metsälakimies Tuomo Pesälä kertoi, mitä uudistunut laki metsänomistajille merkitsee.
Metsälakimies Tuomo Pesälä kertoi, mitä uudistunut laki metsänomistajille merkitsee.

Metsälain uusiminen lisäsi metsänomistajan valtaa, mutta toi myös paljon velvollisuuksia. Metsänhoitoyhdistykset tarjoavat asiantuntijapalveluita, joten kaikkea ei tarvitse osata ulkoa.

Metsälakimies Tuomo Pesälä avasi koukeroita parisen tuntia XAMK:n auditoriossa Savonlinnassa Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon tilaisuudessa.

Liito-oravista Pesälä puhui jo alkupuolella. Asiaan palattiin lopun keskusteluissa.

— Onko tiedossasi yhtään esimerkkiä Suomesta, jossa liito-oravakohde olisi purettu, vaikka niistä ei vuosikausiin ole havaintoa, Pesälältä kysyttiin.

— Yhtään esimerkkiä ei ole tiedossa. Yritämme kyllä sellaisen saada oikeudessa lähiaikoina, hän kertoi.

Kyseinen oikeusjuttu on parhaillaan vireillä Pirkanmaalla. Omistaja, motokuski ja metsänhoitoyhdistyksen neuvoja ovat kaikki syytteessä hakkuiden jälkeen.

— Edellinen havainto liito-oravasta oli neljän vuoden takaa. Sekin oli lähellä naapurin puolella. Hakattu metsä ei edes pitänyt sisällään lehtipuita, joissa liito-orava viihtyy. Saa nähdä, saavatko kaikki sakot.

Pesälä sanoo, että laki määrä omistajan huomioimaan merkittävät luontokohteet.

— Hakkuita suunniteltaessa omistajan on ilmoitettava tiedossaan olevista luontokohteista.

Soila Puurtinen

Liito-oravasta voi tulla metsänomistajalle sitkeä vieras, vaikka siitä ei olisi enää vuosiin havaintoja.
Liito-oravasta voi tulla metsänomistajalle sitkeä vieras, vaikka siitä ei olisi enää vuosiin havaintoja.

Vanha laki oli liito-oravien suhteen Pesälän mukaan helpompi, koska ely-viranomainen ratkaisi kohteet. Nyt maanomistajan täytyy hakkuita suunniteltaessa asiasta osata ilmoittaa.

Lähiviikkoina Pesälä odottaa toistakin kiinnostavaa oikeuden metsäpäätöstä. Syyte on nostettu vesilain rikkomisesta.

— Olin aika ihmeissäni jutusta, että voiko näin käydä. Omistaja sai syytteen lähteen tuhoamisesta metsänhakkuissa. Metsärikoksena se oli jo vanhentunut, mutta syyte nostettiin vesilain perusteella.

Pesälä sanoo, että toki omistajan on mahdollisuus saada korvauksia suojeluhaitoista, mutta suuruustason määrittäminen ei ole aina helppoa.

— Yhteiskunnan etu menee aina yksilön edun edelle. Esimerkiksi oman metsäpalstani halki tuotiin voimalinja tuulipuistoon. Ei siinä ollut mitään sanomista omistajalla, Pesälä toteaa.

Toisaalta päätehakkuun ajankohdan omistaja saa nyt valita puuston iästä välittämättä. Velvollisuus uudistaa metsää hakkuiden jälkeen on toki edelleen, mutta kukapa ei haluaisi metsäänsä uudistaa.

Kaavoitus on asia, jossa Pesälä todellakin kehottaa metsänomistajia olemaan hereillä. Asioihin tulisi vaikuttaa kaavan luonnosteluvaiheessa, koska myöhemmin se on tehotonta.

Tilaisuudessa olleet metsänomistajat eivät koe marjastajia ja retkeilijöitä rasitteeksi ainakaan sen perusteella, että jokamiehenoikeuksista ei keskusteltu. Sen sijaan esimerkiksi tierasitteista ja tienkäyttöoikeuksista riitti juttua.

Ossi Tynkkynen

Satakunta metsänomistajaa kuunteli kiinnostuneena, mitä Tuomo Pesälällä on kerrottavana XAMK:n auditoriossa Savonlinnassa.
Satakunta metsänomistajaa kuunteli kiinnostuneena, mitä Tuomo Pesälällä on kerrottavana XAMK:n auditoriossa Savonlinnassa.

Puukaupoissa sopimusasiakirja on Pesälän mielestä välttämätön lukea tarkasti ehtoineen. Aina ei sopimuskaan auta, koska se on vain valistunut arvio puun määrästä.

Pesälä kertoi tapauksesta, jossa pirkanmaalainen metsänomistaja sai paljon ennakoitua vähemmän tukkipuuta palstaltaan. Hän ei ollut tyytyväinen hakkuun tekijään ja riita-asia eteni oikeuteen. Tuomioistuimessa yritettiin todistaa, että keskimäärin vastaavalta leimikolta irtoaa tukkia enemmän.

— Tuomioistuin ei hyväksynyt väitettä. Koska puut oli jo korjattu pois palstalta, näyttö ei riittänyt. Asiasta on nyt valitettu hovioikeuteen. Metsänomistajana ei ole aina helppoa. Olisi kai pitänyt puuttua katkontaan kesken hakkuiden.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut