Sähköttömien talouksien määrä oli Järvi-Suomen Energian alueella enimmillään noin 20 000 – Myrskyrintama on alkanut väistyä

Savonlinnan seudulla pahemmilta myrskytuhoilta on vältytty.

Vesa Moilanen / Lehtikuva

Liisa-myrsky katkoi sähköjä ja aiheutti myrskytuhoja eri puolilla maata. Savonlinnan seudulla päästiin vähällä.
Liisa-myrsky katkoi sähköjä ja aiheutti myrskytuhoja eri puolilla maata. Savonlinnan seudulla päästiin vähällä.

Liisa-myrsky on katkonut sähköjä torstaina Etelä-Savon läpi pyyhältäessään. Järvi-Suomen Energian verkkoalueella oli iltapäivällä sähköttömiä asiakkaita jopa noin 20 000 taloutta. Yhtiön koko korjaushenkilöstö, noin sata asentajaa, siirtyi nopeasti maastotöihin, mutta kaatuneita puita on paljon ja voimakas tuuli vaikeuttaa työtä. Korjauksia jatketaan yön yli.

Järvi-Suomen Energian lehdistötiedotteen mukaan aamupäivän aikana yksittäisiä vikoja ilmaantui ympäri verkkoaluetta, ja sähköttömien määrä pysyi noin 2000 asiakkaan tuntumassa. Kuitenkin vähän ennen klo 14 verkkoalueen yli pyyhkäisi nopeasti liikkunut voimakas puuskarintama, joka teki reilulla kädellä uusia vikoja. Puhurin jälkeen pahin myrskyrintama alkoi väistyä, ja uusia vikapaikkoja on enää tullut harvakseltaan. Pahimmillaan sähköttömien määrä kävi 20 000 tuntumassa, mutta kello 18 aikaan sähköttömien määrä oli enää kaikkiaan noin 10 000 taloutta.

Savonlinnan alueella kello 19.45 aikaan sähköttömiä asiakkaita oli enää 400, Rantasalmella 396, Sulkavalla 11 ja Enonkoskella 10.

Myrsky on työllistänyt myös Etelä-Savon pelastuslaitosta merkittävissä määrin. Päivän aikana pelastuslaitos on suoritti noin 80 vahingontorjuntatehtävää. Pääasiassa tehtävät ovat olleet puunraivaustehtäviä. Henkilövahingoilta on vältytty.

Tuulet laantuvat yön laskeutuessa – korjaustöitä jatketaan aamuun

Myrskytuulten odotetaan laantuvan tänään yön saapuessa. Korjaustöitä jatketaan yön yli aamuun saakka. Aamulla Järvi-Suomen Energia ottaa käyttöönsä helikopterin, jolla kartoitetaan loppuja ilmajohtoverkon vikoja.

Myös tuleville päiville on ennustettu epävakaista säätä ja voimakasta tuulta. Järvi-Suomen Energia kertoo tiedotteessaan, että se aikoo jatkaa korotetun valmiustilan ylläpitämistä aina viikonlopulle uusien häiriöiden korjaamiseksi tehokkaasti.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala kertoi Itä-Savolle torstaina, että lämpötila laskee nollan vaiheille yön aikana ja perjantaina voi olla luvassa lumisateita.

Myös ajokelin ennustetaan muuttuvan huonoksi lumi- ja räntäsateiden sekä tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Perjantaina tuulet ovat myös puuskaisia, mutta voimakkuudeltaan selvästi torstaita rauhallisempia.

Lauantaille on luvassa selkeämpää ja tyynempää säätä. Sunnuntaille on luvassa uusia sateita.

– Sunnuntain sateet näyttäisivät tulevan kuitenkin vetisempinä ja lämpötilat jälleen nousevat, joten lumet tulevat sulamaan pois, Mustala toteaa.

Järvi-Suomen Energian vikapalvelunumero on 0800 90440, ja se on avoinna kellon ympäri. Yhteydessä voi olla myös vikailmoituslomakkeella.

Artikkelia päivitetty 19.11. klo 19.45: Lisätty juttuun Etelä-Savon pelastuslaitoksen tehtävien määrä sekä tieto huonosta ajokelistä. Muutettu luvut sähköttömien asiakkaiden osalta Savonlinnan, Rantasalmen, Sulkavan ja Enonkosken alueella.