SAMIedu ja Xamk tiivistävät yhteistyötään, kun koulutusmaailma muuttuu: ”Emme voi olla kehityksestä irrallaan”

Ammattikoululaiset voivat opiskella 30 opintopisteen opinnot, jotka antavat oikeuden hakea ammattikorkeakouluun erillisvalinnan kautta.

Heikki Saastamoinen ja Jukka Mustonen sopivat perjantaina Xamkin ja SAMIedun yhteistyön tiivistämisestä.
Heikki Saastamoinen ja Jukka Mustonen sopivat perjantaina Xamkin ja SAMIedun yhteistyön tiivistämisestä.

Ammattiopisto SAMIedu ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk tiivistävät yhteistyötään. Yhteistyön idea on tuottaa työvoimaa sekä tutkimus- ja kehittämispalveluita alueen elinkeinoelämän tarpeisiin.

Xamkin toimitusjohtaja, rehtori Heikki Saastamoinen sanoo, että ikäluokkien pieneneminen on yksi tekijä joka paitsi pakottaa, myös kannustaa oppilaitoksia yhteistyöhön.

— Monet yhteiset hankkeet ovat molemmille oppilaitoksille tärkeitä. Ne auttavat tuottamaan alueen tarvitsemia osaajia.

Saastamoinen kehuu yhteistyön ammattiopiston ja ammattikorkeakoulun välillä olleen jo aiemmin hyvää. Opetus- ja kulttuuriministeriö kuitenkin edellyttää eri koulutusasteiden yhteistyöltä toimia, ja myös SAMIedun ja Xamkin yhteistyö on tällainen toimenpide.

— Suomalainen koulutusmaailma on muutoksessa, ja me emme voi olla kehityksestä irrallaan, kuntayhtymän johtaja, SAMIedun rehtori Jukka Mustonen sanoo.

Mustosen mielestä Savonlinnan seudun koulutuksellista vetovoimaa pitää parantaa, ja kaikkien seudun toimijoiden pitäisi tiivistää yhteistyötään merkittävästi.

— Tappiomielialalle ei saa antaa sijaa.

Xamkin ja SAMIedun yhteistyönä halutaan myös luoda yhteisiä oppimisprojekteja, jotka on kytketty työelämään. Yhteistyötä halutaan kehittää myös lisä- ja täydennyskoulutuksen avulla.

Tutkimustoiminnassa taas aiotaan tehdä elinkeinoelämää hyödyntävää tutkimusta. Koulutusvienti ulkomaille on suunnitteilla.

Yhteistyö helpottaa ammattikoulusta valmistuvia siirtymään jatko-opintoihin. Ammattikoulusta valmistunut voi suorittaa jatkoväyläopinnot ja hakea näin erillishakuoikeuden kautta Xamkin tutkinto-opiskelijaksi.

Xamkin jatkoväyläopinnot ovat laajuudeltaan 30 opintopistettä ja ne sisältävät yleisiä opintoja sekä alakohtaisia, ammatillisia opintoja. Jatkoväylä-haun kautta opiskelemaan päässeille opinnot luetaan hyväksi.

Jatkoväyläopinnot eivät kuitenkaan ole edellytys korkeakouluopinnoille, sillä ammattikorkeakouluun voi hakea opiskelijaksi ammattikoulusta tai lukiosta valmistunut.