Maidontuottajien osuuskunnat yhteen itä—länsi-akselilla

Uusi valiolainen osuuskunta toimittaa maitoa noin 900 miljoonaa litraa vuodessa.

Taru Hokkanen

Maitotilojen määrä on vähentynyt yli viiden prosentin vuosivauhtia.
Maitotilojen määrä on vähentynyt yli viiden prosentin vuosivauhtia.

Kaksi suurta Valion maidonhankintaosuuskuntaa, Osuuskunta Itämaito ja Osuuskunta Maitosuomi aikovat yhdistyä.

Itämaidon hankinta-alue muodostuu itäisistä maakunnista ja kattaa Etelä-Savossa muun muassa Juvan, Rantasalmen, Joroisen, Sulkavan ja Savonlinnan. Maitosuomi ulottuu Etelä-Pohjanmaalta Keski-Suomeen.

Osuuskuntien hallitusten puheenjohtajat ovat allekirjoittaneet sulautumissopimuksen, jossa tähdätään yhdistymiseen 1. syyskuuta 2019. Sulautumisesta päätetään lopullisesti osuuskuntien edustajistojen kokouksissa tämän vuoden syksyllä.

Yhdistymisen taustalla on maitotilayrittäjien määrän vähentyminen ja siitä seuraava tuottajaosuuskuntien jäsenmäärän laskeminen.

Itämaidon hallituksen puheenjohtaja, maanviljelijä Mikko Heikkinen sanoo, että yhdistymisen tavoitteena on palvelutason säilyttäminen muun muassa neuvonta- ja asiantuntijapalveluissa. Välittömiä henkilöstö- tai toimipistevaikutuksia ei Heikkisen mukaan ole.

Tilojen kannattavuusongelmia ei yhdistymisellä ole tarkoitus tai mahdollista ratkaista:

— Tilityshinnan ratkaisee se, miten Valio onnistuu markkinoinnissa, sanoo Heikkinen.

Uudesta osuuskunnasta tulee Valion suurin omistaja 42,7 prosentin osuudella osakkeista ja noin 900 miljoonan litran maitomäärällä. Osuuskunnat toimittavat yhteensä lähes puolet Valion vastaanottamasta maidosta.

Maitosuomeen kuuluu yli 1 100 tilayrittäjäjäsentä ja Itämaitoon hieman alle 1 600 jäsentä.

Uuden osuuskunnan kotipaikaksi tulee Lapinlahti. Nimi tulee lännen puolelta, Osuuskunta Maitosuomi.

Valio on 16 maito-osuuskunnan omistama. Niistä kuusi, muun muassa Tuottajan Maito, kuuluu Valioryhmään, jossa Valio ostaa kaiken niiden toimittaman maidon ja maksaa markkinoilta saamansa tuoton tilityshinnassa osuuskunnille.