OP Suur-Savon tulos laski, mutta liiketoiminnassa syntyi kasvua — Asuntokaupassa keskineliöhinnat laskivat Savonlinnassa vähemmän kuin Mikkelissä

Liikevoitto laski alaskirjausten vuoksi.

Mikko Kontti

Asiakkuusjohtaja Eija Piipari, toimitusjohtaja Jari Himanen ja OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Maija Skön kertoivat tiistaina pankin tuloksesta julkiselle sanalle.
Asiakkuusjohtaja Eija Piipari, toimitusjohtaja Jari Himanen ja OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Maija Skön kertoivat tiistaina pankin tuloksesta julkiselle sanalle.

Suur-Savon Osuuspankin tulos heikkeni selvästi edellisvuodesta. Silti liiketoiminta sujui toimitusjohtaja Jari Himasen mukaan hyvin.

— Tulos niiaa aika paljon, koska teimme kiinteistöistä merkittävän, yli 10 miljoonan arvonalennuksen. Arvoksi päivitettiin noin 26 miljoonaa euroa.
Pankin liikevoitto oli 5,7 miljoonaa euroa. Edellisenä vuonna voittoa kertyi 13,7 miljoonaa.

Kasvulukuja maakunnallinen osuuspankki kirjasi monelta liiketoiminnan sektorilta.
Himanen sanoo muun muassa yritysluototuksen kasvun muodostaneen positiivisen yllätyksen.

Osin kyse toimitusjohtajan mukaan on panostuksista ja markkinaosuuden hankkimisesta mutta myös taloustilanteen parantumisesta toimialueella.

— Puolet kasvusta on julkisyhteisöjen rahoitusta, mutta kysyntään vaikuttivat oleellisesti myös yritysten investoinnit ja uusien käynnistyminen. Käyttöpääomarahoituksen tarvetta oli myös, paljolti sekin kasvuun liittyen, kertoo Himanen.

Asiakkaat suosivat talletuksia

Pankin rahoitustoiminta ylitti ensimmäisen kerran 2 miljardin euron rajan 7,1 prosentin kasvun ansiosta.

Asiakasvarat kasvoivat 6,7 prosenttia yli 2,3 miljardiin euroon.

— Sijoitusmarkkinoiden epävarmuus sai asiakkaat siirtämään varojaan turvaan talletuksiin.

Matalat korot syövät perustoiminnan tuottoja. Asiakkaiden lisääntyneet korkosuojaukset kasvattivat kuitenkin palkkiotuottoja.

Asiakkuusjohtaja Eija Piipari kertoo asuntoluottojen kysynnän lisääntyneen. Pankilla luottokantakin vahvistui, vaikka matalien korkojen aikana isot lyhennykset voisivat ohentaa kantaa.

Suur-Savon OP-Kiinteistökeskuksen välittämien asuntokauppojen määrä kasvoi 15 prosenttia. Toimitusjohtaja Maija Skön sanoo asuntokaupan vilkastuneen Etelä-Savossa, sillä kiinteistövälittäjien kautta tehtiin 68 kauppaa edellisvuotta enemmän, yhteensä 1 743 kauppaa.

— Asuntojen keskineliöhinnat olivat selvästi laskussa, Mikkelissä enemmän kuin Savonlinnassa. Määrissä ei ole suuria paikkakuntakohtaisia eroja. Eniten vilkastui mökkikauppa, kertoo Skön.

Kerrostalokaksion keskineliöhinta oli Mikkelissä hieman yli 1 800 euroa, Savonlinnassa alle 1 500 euroa.

Omistajien määrä kasvoi

Pankin omistaja-asiakkaiden määrä kasvoi lähes 1 800:lla ja oli vuodenvaihteessa 67 230. Asiakasmäärä on noin 118 000. Himanen sanoo, ettei pankki kärsinyt asiakasmenetyksiä konttorien sulkemisen vuoksi.

Himanen sanoo hieman ärsyyntyneensä siitä, miten Suomen Pankki arvostelee pankkeja käteispalvelujen leikkaamisesta. Himasen mielestä kaikki pankit yleistettiin liian yksioikoisesti samaan nippuun. Hän katsoo, että osuuspankkien verkosto kestää vertailun.