Keskon pääjohtaja Mikko Helander: Elintarvikemarkkinalaki ei ratkaise ensisijaista ongelmaa — ”Tuottajille saattaa tulla iso pettymys”

Keskon ja K-ryhmän pääjohtaja Mikko Helander sanoo, että tärkeintä olisi saada suomalaisista maataloustuotteista riittävän hyvä hinta. Siihen ei ensi syksynä eduskuntakäsittelyyn tuleva laki hänen mielestään anna keinoja.

Tuija Pauhu

Keskon ja K-ryhmän pääjohtaja Mikko Helander (oik.) kävi perjantaina Sulkavalla K-market Wiljamin 105-vuotisjuhlissa onnittelemassa kauppiaspariskuntaa Tiina ja Heikki Kolehmaista.
Keskon ja K-ryhmän pääjohtaja Mikko Helander (oik.) kävi perjantaina Sulkavalla K-market Wiljamin 105-vuotisjuhlissa onnittelemassa kauppiaspariskuntaa Tiina ja Heikki Kolehmaista.

Keskon ja K-ryhmän pääjohtaja Mikko Helander kritisoi syksyllä eduskuntakäsittelyyn tulevaa elintarvikemarkkinalakia siitä, että se ei ratkaise elintarvikemarkkinoiden ensisijaista ongelmaa.

— Ensisijainen ongelma on se, että suomalaisista, laadukkaista maataloustuotteista ei saada riittävän hyvää hintaa.

Suomalaiset elintarvikeyhtiöt kovin pieniä. Kannustan niitä yhdistymään ja siten vahvistamaan omaa asemaansa.- Mikko Helander

— Ymmärrän tuottajien huolen hyvin. Hinta ei kuitenkaan nouse muulla tavalla kuin siten, että lisätään suomalaisten elintarvikkeiden arvostusta kotimaassa ja ulkomailla. Siihen tarvitaan maataloustuottajien, kotimaisen elintarviketeollisuuden ja vähittäiskaupan saumatonta yhteistyötä, Helander sanoo.

Helander kävi perjantaina Sulkavalla K-market Wiljamin 105-vuotisjuhlissa onnittelemassa kauppiaspariskuntaa Tiina ja Heikki Kolehmaista.

Helander kannustaa elintarvikeyhtiöitä yhdistymään

Tuotekehitys ja markkinointi ovat Helanderin mukaan olennaisinta, kun tuotannolle haetaan parempaa hintaa: on jalostettava suomalaisista raaka-aineista sellaisia jugurtteja, lihajalosteita ja muita tuotteita, joista kuluttajat tykkäävät Suomessa ja ulkomailla.

— Ratkaisevaa on myös elintarviketeollisuuden rakenne. Suomalaiset elintarvikeyhtiöt kovin pieniä. Kannustan niitä yhdistymään ja siten vahvistamaan omaa asemaansa.

Helander huomauttaa, että maataloustuottajilla on kotimaisissa elintarvikeyhtiöissä vahva omistajan rooli. Sitä kautta tuottajat ovat tärkeässä roolissa, kun teollisuuden rakenteita mietitään.

"Missä ne ongelmalliset sopimukset ovat?"

Elintarvikemarkkinalain tarkoitus on vahvistaa kotimaisten tuottajien neuvotteluasemaa elintarvikemarkkinaketjussa.

Laki toisi tullessaan elintarvikemarkkinavaltuutetun, joka pyrkisi ensisijaisesti neuvotteluteitse poistamaan kohtuuttomat sopimusehdot ja -käytännöt.

Tarvittaessa valtuutettu voisi antaa suosituksia ja ohjeita ja jopa viedä asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi.

— Laissa siis haetaan ennen kaikkea keinoja, joilla mahdollisiin epäreiluihin kauppasopimuksiin vaikutettaisiin. Olen monta kertaa kysynyt poliitikoilta, missä ovat ne tapaukset, joissa K-ryhmä on tehnyt ongelmallisia sopimuksia. Sellaisia ei ole pöytään tuotu. Jos sellaisista meille kerrottaisiin, niin varmasti heti reagoitaisiin, Helander sanoo.

Helander arvioi, että MTK:n, elintarviketeollisuuden ja päivittäistavarakaupan yhteinen kauppatapalautakunta olisi hyvä järjestelmä mahdollisten ongelmien ratkaisemiseksi. MTK kuitenkin erosi kauppatapalautakunnasta kolme vuotta sitten. Helander toivoisi tuottajien palaavan samaan pöytään.

Helander korostaa, että elintarvikemarkkinavaltuutetussa ei ole K-ryhmälle sinänsä mitään pelättävää.

— Mutta epäilen, että nykyinen hyvin toimiva järjestelmä tuhoutuu, jos sen rinnalle tuodaan toinen järjestelmä.

Ennen kaikkea Helander on huolissaan siitä, että elintarvikemarkkinalaki aiheuttaa tuottajille ison pettymyksen, jos lain odotetaan tuovan helpotusta eikä se sitten tuokaan.