Pentik hakee yrittäjää Savonlinnaan – Haussa "hyvä tyyppi"

Yhtiö harkitsee luopuvansa liikkeestä ja toivoo sille yrittäjää. Kiihtyvä kotimaan matkailu on näkynyt myönteisesti sisustus- ja design -liikkeen asiakasmäärissä. Myös nuoria kiinnostaa Anu Pentikin ja Posion tarina.

Vili Väkeväinen

Savonlinnan Pentik hakee uutta yrittäjää. Tällä hetkellä sisustus- ja designliike Pentik toimii Sokoksen tavaratalon alakerroksessa.
Savonlinnan Pentik hakee uutta yrittäjää. Tällä hetkellä sisustus- ja designliike Pentik toimii Sokoksen tavaratalon alakerroksessa.

Pentik Oy on yksi suomalaisista yrityksistä, jossa korona pakotti tarkastelemaan liiketoimintaa uudelleen. Käytännössä Pentikin kohdalla myös myymälöiden määrää.

Pentik kertoo tiedotteessaan etsivänsä uutta yrittäjää Savonlinnaan. Pentik oy otti Savonlinnan myymälän vuonna 2017 hoitoonsa, kun edellinen yrittäjä luopui liiketoiminnasta. Samalla liike muutti Miljoonatalosta Sokoksen alakertaan (Itä-Savo 11.5.2017).

Suunnittelija ja yrittäjä Anu Pentikin toimeliaisuudesta Posiolta pinnistänyt yritys täyttää ensi vuonna 50 vuotta. Yrityksellä on sekä omia myymälöitä että liikkeitä, joissa itsenäiset yrittäjät myyvät Pentikin tuotteita.

Toimitusjohtaja Riikka Wulff, loppuuko liike, jos uutta yrittäjää ei löydy?

– Suhtaudun hyvin positiivisesti uuden yrittäjän löytymiseen. Pyrimme löytämään yrittäjän vuoden loppuun mennessä, niin että uusi liike voisi aloittaa tammikuun alusta.

Mikäli yrittäjää ei saada, voi Pentik joutua sulkemaan liikkeen, vaikka lopullista päätöstä ei Wulffin mukaan olekaan tehty.

Savonlinnalaislähtöinen Wulff kertoo, että jos yrittäjäksi haluava on designista ja sisustamisesta kiinnostunut "hyvä tyyppi", Pentik tukee joustavasti alkuun yrittämisessä.

– Asiakas pitäisi saada tuntemaan, että "vitsi tää on hyvä paikka", vaikka sillä kerralla ei ostettavaa löytyisikään.

Suhtaudun hyvin positiivisesti uuden yrittäjän saamiseen. — Riikka Wulff

Oma liiketila tarvitaan ja kyky maksaa tilan vuokra.

– Sokos on ollut hyvä liikepaikka, tila on Sok:n. Yrittäminen ei kuitenkaan ole sidottu juuri tuohon liiketilaan, Wulff toteaa.

Wulff kertoo, että Pentikin kumppaniyrittäjät ovat itsenäisiä yrittäjiä, jotka ostavat tuotteet Pentikiltä, mutta voivat myydä myös muuta.

– Esimerkiksi Kajaanissa ei asiakkaana juuri erota, onko yrittäjän vai Pentikin omassa myymälässä. Iisalmessa taas yrittäjä myy sekä Pentikin että Marimekon tuotteita.

Timo Seppäläinen

Pentikiin alkuun toimeliaisuudellaan ja taidoillaan 1971 pistänyt Anu Pentik suunnittelee edelleen keramiikkaa. Uusi mallisto juhlavuoden kunniaksi on tulossa ensi vuonna, kun Pentik oy täyttää 50 vuotta. Arkistokuva
Pentikiin alkuun toimeliaisuudellaan ja taidoillaan 1971 pistänyt Anu Pentik suunnittelee edelleen keramiikkaa. Uusi mallisto juhlavuoden kunniaksi on tulossa ensi vuonna, kun Pentik oy täyttää 50 vuotta. Arkistokuva

Toimitusjohtaja Wulff on iloinen, että kotimaan matkailun myötä asiakkaiden määrä on kesällä myymälöissä kasvanut. Verkkokauppa kävi mukavasti myös koronakevään aikana.

Vanhempi ikäpolvi tuntee hyvin Anu Pentikin tarinan, mutta ovatko nuoremmat olleet kiinnostuneita tuotteista?

– Kyllä ovat. Nuoremmat eivät välttämättä tunne Anu Pentikiä, joka vielä nyt 78 -vuotiaana on ensimmäisenä aamulla keramiikkatehtaalla ja lähtee sieltä useimmiten viimeisenä. Kotimaisuus kuitenkin kiinnostaa ja se tarina, että teemme kaiken keramiikan omassa tehtaassa 3000 asukkaan Posiolla.

Riikka Wulff kertoo, että ensi vuodeksi Pentikissä suunnitellaan Anu Pentikin johdolla 50 juhlavuoden kunniaksi uutta keramiikkamallistoa.