Uusi työ kiikarissa ja mietit, miten paljon palkkaa uskallat pyytää? — Lue viisi vinkkiä siitä, miten kerrot palkkatoiveesi

Työhaastattelussa ei kannata hinnoitella itseään ulos kilpailusta. Palkkatoiveen perustana kannattaa käyttää omaa osaamista ja koulutustaustaa.

Juha Rika

Uusi työ kiikarissa ja mietit, miten paljon palkkaa uskallat pyytää? — Lue viisi vinkkiä siitä, miten kerrot palkkatoiveesi

Kaikkihan sitä miettivät, mutta vain harva uskaltaa sanoa sen ääneen. Oma palkka on yksi tarkimmin varjelluista salaisuuksista työpaikoilla.

Työhaastattelussa on kuitenkin avattava suunsa, jos työnantaja kysyy työnhakijan palkkatoivetta. Siinä kohtaa punnittavana ovat toiveet ja todellisuus. Mitä uskaltaa pyytää, ettei hinnoittelisi itseään ulos uudesta työpaikasta?

Palkkatoiveen kanssa kannattaa olla rehellinen ja pohjatyö tehdä huolella. — Ilona Castrén

Kokosimme vinkkejä siihen, miten työnhakijan kannattaa esittää palkkatoiveensa. Kysymyksiin vastaa Personalhusetin staffing groupin operatiivinen johtaja, kasvatustieteiden maisteri Ilona Castrén. Yritys on pohjoismaiden suurimpia henkilöstöalan toimijoita, ja Castrénilla on kymmenen vuoden kokemus henkilöstön rekrytoinneista.

Lisäksi tietoja on saatu henkilöstö- ja viestintäpäällikkö Päivi Jäkälältä Etelä-Karjalan Osuuskaupasta sekä verkosta Duunitorilta, Oikotieltä, Rekrytointi.comista sekä Työhakemus.orgista.

1. Miten työnhakijan kannattaa määritellä oma palkkatoiveensa?

Kannattaa ottaa selvää siitä, millaisia palkkoja alalla yleensä maksetaan. Taulukkopalkkoja löytyy työehtosopimuksista, ja useilla rekrytointisivustoilla on erilaisia palkkavertailuja ja palkkalaskureita.

Ilona Castrén neuvoo määrittelemään oman palkkatoiveensa suhteessa omaan osaamiseen ja koulutustaustaan.

— Hakemukseen voi laittaa palkkatoiveen kohdalle vaikka palkkaikkunan, jonka sisällä toivoo palkan olevan.

2. Voiko työpaikka jäädä saamatta siksi, että työnhakijan palkkatoive menee pieleen?

Palkkatoiveen suhteen kannattaa olla tarkkana.

— Jos hakemuksessa palkkatoive on kuukausitasolla tuhansia euroja yli sen, mitä tehtävästä todellisuudessa maksetaan, hakuprosessi voi mahdollisesti tyssätä siihen, Castrén toteaa.

Usein työehtosopimukset määrittävät palkan. Jos kutsu työhaastatteluun tulee, palkkatoiveen voi ottaa esille vasta siellä.

— Näkisin kuitenkin, että palkkatoiveen kanssa kannattaa olla rehellinen ja pohjatyö tehdä huolella, Castrén kertoo.

3. Miten työnhakija voi hakea tietoa sellaisten tehtävien palkoista, joiden perusteena ei käytetä taulukkopalkkoja?

Johtajilla ja asiantuntijoilla palkkaus saattaa perustua työnantajan ja työntekijän väliseen sopimukseen. Erityisesti johtotason tehtävien palkkaus on pääsääntöisesti sopimusasia, Castrén kertoo.

— Näissä tilanteissa palkkapyyntöä ei kannata välttämättä edes laittaa hakemukseen. Sinne voi kirjoittaa esimerkiksi, että palkka on neuvoteltavissa.

4. Saako pyytää alan taulukkopalkkoja enemmän palkkaa ja miten pyyntö kannattaa perustella?

— Mikäli hakijalla on paljon kokemusta ja koulutusta, palkkapyynnön voi laittaa taulukkopalkkaa korkeammaksi, Castrén kertoo.

Hän kuitenkin suosittelee työnhakijoita laittamaan hakemukseen taulukkopalkan ja keskustelemaan asiasta erikseen työhaastattelussa.

5. Miten paljon jousto- ja neuvotteluvaraa palkoissa on?

— Tämä on niin työnantajasta riippuvainen asia, mutta kyllä kaikesta aina voi neuvotella, Castrén sanoo.

Myös työnhakijan kannattaa varautua tarvittaessa tinkimään tavoitteestaan. Työsuhteeseen saattaa liittyä palkan lisäksi muita etuja, joiden arvoa voi punnita. Duunitori muistuttaa, että uuden työpaikan antamaa työkokemustakaan ei tulisi väheksyä. Se voi auttaa etenemään uralla.

— Jos tulee uutena henkilönä alalle, kannattaa lähteä liikkeelle taulukkopalkoista. Kokemusvuosiin perustuvia korotuksia kuitenkin tulee, Castrén kertoo.

Jos kuva ei näy, klikkaa tästä.

”Kokemuksen arvo ei näy missään”

Koulutukseen perustuva palkka löytyy helposti, mutta kokemuksen arvo ei näy missään.

Näin kuvaili yksi vastaaja, kun lukijoilta kysyttiin heidän kokemuksiaan työhaastattelujen palkkaneuvotteluista. Nettikyselyyn vastasi 193 ihmistä.

16 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että heidän hakemansa työpaikan palkkatason selvittäminen oli vaikeaa. Yleinen syy oli se, että työ oli erikoisala tai vaati erityistä osaamista.

Vastaajat myös kokivat, että palkoista ei puhuta avoimesti.

— Kollegoiden kanssa keskustelu rahasta on edelleen melko suuri tabu. Nuoremman ikäpolven edustajat olivat selvästi avoimempia kuin vanhemman polven, eräs vastaaja kuvailee.

Lähes puolet eli 44 prosenttia vastaajista on pyytänyt työneuvottelussa enemmän palkkaa kuin työehtosopimuksessa on määritelty vähimmäispalkaksi. Ainoastaan kolme prosenttia vastaajista tyytyi pyytämään alan tai työtehtävän pienintä taulukkopalkkaa.

Puolet eli 51 prosenttia vastaajista kertoo pyytäneensä suurempaa palkkaa kuin mitä työnantaja oli varautunut maksamaan.

— Hoidan työni hyvin, opin mitä en osaa ja koulutan itse itseäni, jos haluan oppia jotakin. Oikeasti olin ylikoulutettu työtehtävään, mutta tilaisuus oli hyvä, toteaa yksi vastaajista.

— Jos annan oman osaamiseni firman käyttöön, siitä pitää saada kunnon korvaus, toinen vastaus kuuluu.

Muutama oli todennut, että pyydettyä huonommalla palkalla on vaikea tulla toimeen tai että palkalla on elätettävä myös perhe.

— Kodin asioiden tulee olla järjestyksessä, jotta kykenen antamaan täyden panoksen työlleni.

Yli puolet, 53 prosenttia vastaajista koki, että palkoissa oli neuvotteluvaraa.

— Ilahduttavaa oli, että kantani kuunneltiin, ymmärrettiin ja tultiin vastaan korottamalla tarjousta alkuperäisestä.

Vastaajista kolmannes eli 33 prosenttia kuitenkin päätyi toteamaan, ettei työnantaja ollut valmis joustamaan palkkauksessa. Yksi heistä kertoo, että työnantaja väänsi vitsiä päästäkseen tilanteesta pois.

Joillekin työnantajan tarjous oli iloinen yllätys.

— Työnantaja sanoi, että heidän tarjoamansa palkkio on suurempi kuin palkkatoiveeni.

Toisaalta liian alhainenkin palkkapyyntö on saattanut jäänyt kaihertamaan.

— Jäi tunne, että olisin voinut pyytää enemmän, vaikka korotin reilusti edelliseen työpaikkaan nähden.

Näin onnistut työhaastattelussa

Työhaastattelu on aina jännittävä tilanne, tietää Ilona Castrén.

— Vaikka kuinka on valmistautunut, niin usein saattaa unohtaa kertoa itsestään jotain, mitä alun perin oli ajatellut, hän kertoo.

Tässä Ilona Castrénin vinkit työhaastatteluun:

Pyri olemaan oma itsesi. Ammattitaitoinen rekrytoija osaa katsoa jännityksen läpi ja luoda tilanteesta mahdollisimman avoimen.

Ota selvää, mihin olet hakemassa. Mieti jo ennen työhaastattelua, mitä haluat kysyä hakemastasi tehtävästä tai yrityksestä. Hakijat, jotka ovat etukäteen ottaneet selvää yrityksestä, johon ovat hakemassa, erottuvat ehdottomasti edukseen.

Kerro itsestäsi. Kannattaa valmistautua kertomaan omista vahvuuksistaan, osaamisesta, motivaatiotekijöistä sekä kehityskohteista: Miksi juuri sinä olisit paras henkilö haettavaan tehtävään?

Tule ajoissa paikalle. Varaa mukaan myös työ- sekä opintotodistuksesi.