Rahoitusalan työriitaan ei löytynyt sopua: Lakko sulkee pankkikonttoreita torstaina ja perjantaina

Torstaina alkava lakko on viimeviikkoista laajempi.

Mari Koukkula

Rahoitusalan työriitaan ei löytynyt sopua: Lakko sulkee pankkikonttoreita torstaina ja perjantaina

Rahoitusalan viikonlopputyötä koskeneeseen kiistaan ei löytynyt ratkaisua keskiviikon neuvotteluissa. Rahoitusalan lakko alkaa torstaiaamuna kello 6 ja päättyy perjantaina puoliltaöin.

Lakko sulkee valtaosan pankkikonttoreista ympäri Suomea. Verkkopankin, mobiilipalveluiden, korttien ja maksujen välityksen toiminta pyritään turvaamaan.

— Pankit eivät voi lakon aikana taata kuitenkaan täysin häiriötöntä palvelua ja maksujen välitystä. Palveluissa voi esiintyä myös häiriöitä, ja niiden korjaamisessa voi olla viiveitä, sanoo Finanssiala ry:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula tiedotteessa.

— Ratkaisulle ei ollut edellytyksiä, koska työnantajaliitot Palta ja Finanssiala eivät liikkuneet poterostaan mihinkään, sanoi Pron puheenjohtaja Jorma Malinen tiedotteessa.

Työriita johti Nordean, Danske Bankin ja Osuuspankin konttoreita sulkeneeseen lakkoon jo viime viikon torstaina ja perjantaina.

Nyt alkava lakko on kuitenkin edellistä laajempi. Lakkoon liittyy myös ylempien toimihenkilöiden ammattijärjestöön YTN:ään kuuluvia pankkialan työntekijöitä sekä Danske Bankin esimiehiä ja asiantuntijoita.

Jos sopua ei synny keskiviikkona, ja uusi lakko alkaa torstaina, lakosta tulee viimeviikkoista laajempi.

Suur-Savon Osuuspankki on ilmoittanut, että sen konttorit ovat suljettuja lakon aikana. Puhelinpalvelutkaan eivät toimi lukuun ottamatta korttiasiakaspalvelua. Pankkiautomaatit toimivat, samoin verkko- ja mobiilipalvelut, mutta niissä saattaa esiintyä ruuhkaa ja häiriöitä.

Oma Säästöpankki pitää Savonlinnan konttorinsa auki lakon aikana ja hoitaa asiakaspalvelua myös puhelimitse. Pankki ilmoittaa hoitavansa kaikki sovitut asiakastapaamiset, mikäli asiakkaan kanssa ei ole muuta sovittu.

Työriita johtuu osapuolten erilaisista näkemyksistä liittyen viikonlopputyön ehtoihin. Palkansaajien mukaan viikonlopputyön teettämisen pitäisi olla mahdollista vain silloin, kun siitä sovitaan paikallisesti.

Työnantajien edustajan mielestä työnantajan pitäisi tarvittaessa voida osoittaa työvoimaa myös viikonloppuihin.

Lisätty tieto Oma Säästöpankin konttorien aukiolosta kello 17.03.

Lue juttu Helsingin Sanomien sivulta