Juvalla sahattu puutuote lähtee juomavalmistajan mukana Monacon F1-kisoihin

Matti Kilpiäinen valmisti jäähdytysastian, josta vallasväelle ammennetaan napanderia ja viilennystä.

Jaakko Avikainen

Matti Kilpiäinen kertoo, että cooleri on valmistettu samalla perinteisellä menetelmällä kuin ennen kiulut ja saavit.
Matti Kilpiäinen kertoo, että cooleri on valmistettu samalla perinteisellä menetelmällä kuin ennen kiulut ja saavit.

Monacon ensi viikonlopun formulakisoissa vip-väki särpii viilentäviä juomia cooleri-astioista, jotka on tehty Juva–Mikkeli-akselilla.

Suomalainen ginin valmistaja Arctic Blue Gin on Monacossa vip-tilaisuuksien yhteistyökumppani, ja puutuotteidensa välityksellä mukaan pääsee Juvan Siikakoskella kotipaikkaansa pitävä Sunoja Oy.

Juomayhtiö halusi tehdä Suomi-brändiä ja suomalaista luontoa tunnetuksi omaa merkkiänsä laajemmin. Se tarjoilee osakilpailua jahdeilta seuraaville kisavieraille juotavaa Sunojan suunnittelemista ja suomalaisesta männystä valmistamista jäähdytysastioista.

Sunojan perustajan Matti Kilpiäisen päätyö on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa projektipäällikkönä puurakentamisen kehittämishankkeessa Mikkelissä.

— Coolereiden suunnittelu lähti liikkeelle aika nopeasti. Ensimmäiset prototyypit valmistuivat joulun alla, kertoo Kilpiäinen.

Seuraavat kisat kiikarissa

Pyöristettyjen kolmioiden muotoisia astioita lähtee Monacoon 30. Kilpiäinen kertoo, että optio on olemassa Singaporen ja Abu Dhabin kisoista.

— Jos tarve kasvaa laajemmaksi, sitten täytyy valmistusta ulkoistaa.

Kilpiäistä ei ole kutsuttu Monacon kemuihin, eikä hän erityisesti välittäisikään.

— Riittää kun laitan käyttöohjeen.

— Cooleri on valmistettu perinteisellä kimpiastiamenetelmällä eli ilman liimausta. Se vaatii hieman turpoamista ennen käyttöönottoa.

Hän kuvailee, että projektissa erikoislaadun männystä on tehty tavallaan jalopuuta. Tavoitteena on suomalaisen puun arvostuksen nostaminen.

Kun muut ostavat tässä iässä moottoripyörän, minä hankin tukkivannesahan. — Matti Kilpiäinen

Sunojan kehitystyö perustuu oksattomaan tiheä- ja suorasyiseen mäntyyn sekä niin sanottuihin r-lautoihin, jotka tehdään sahaamalla tukki säteittäin.

Muitakin paikallisia valmistajia

Kilpiäinen sanoo aloittaneensa sahaustoiminnan harrastuspohjalta ja kiinnostuksesta hyvälaatuisen sahatavaran käyttömahdollisuuksien laajentamiseen.

— Kun muut ostavat tässä iässä moottoripyörän, minä hankin tukkivannesahan erikoispuun sahaamiseen.

— Harrastustoiminta laajeni yritystoiminnan puolelle, kun kysyntää alkoi ilmaantua puusepänteollisuudesta.

Sunoja toimii sahauksen ja tuotekehityksen yksikkönä verkostoituneesti. Coolerin valmistukseen ovat osallistuneet myös Metallityö Dufva Norolasta vanteen tekijänä ja Niinimäki RPDS Huuhanaholta lasermerkkaajana sekä Xamkin Mikpolis-puututkimusyksikkö valmistuksen kehittäjänä.

Kilpiäinen kaavailee, että ekologista vaihtoehtoa voisi soveltaa laajasti erilaisten astiarakenteiden valmistuksessa.