Ravintolaruoka maittaa, juomat otetaan kotona — Matkailu- ja ravintolapalvelut esitteli näkymiä Etelä-Savossa

Etelä-Savon alueen matkailu- ja ravintola-alan näkymiä esiteltiin keskiviikkona.

Jaakko Avikainen

Toimialajärjestö kertoi ravintola-alan näkymistä ja tavoitteista Tertin kartanossa, jossa aamiaiskattausta esitteli ravintolapäällikkö Katariina Niemelä.
Toimialajärjestö kertoi ravintola-alan näkymistä ja tavoitteista Tertin kartanossa, jossa aamiaiskattausta esitteli ravintolapäällikkö Katariina Niemelä.

Lounasruokailu kasvaa, ravintolajuominen vähenee ja majoitustoiminta jatkaa vakaalla tasolla Etelä-Savossa. Näin summautuu matkailu- ja ravintola-alan maakunnallinen tilanne.

Alan näkymiä esitteli toimialajärjestö Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry eli Mara Mikkelissä keskiviikkona.

Varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi sanoo ruokamyynnin kasvaneen viime vuonna kautta maan. Eniten nousi pikaruoan myynti, 8,5 prosenttia.
Etelä-Savolle leimallista on ravintoloiden alkoholimyynnin väheneminen. Tuoreet luvut viime vuodelta kuitenkin puuttuvat.

Aittoniemi arvioi, että anniskelun arvonlisäveron laskeminen 24 prosentista 14 prosenttiin lisäisi ravintolamyyntiä ja toisi uusia työpaikkoja myös Etelä-Savoon.
Arvonlisäveron pudottaminen 14 prosenttiin vaikuttaisi, hintoihin läpi täysimääräisesti mennessään, alkoholiannokseen 8,1 prosentin hinnan laskun.

Marassa on laskettu, että työpaikkoja tulisi koko maahan pari tuhatta lisää. Valtion verotulon menetykset olisivat 70 miljoonaa euroa.

Maran jäsenyritysten menestykselle tärkeä matkustustase on hieman tasoittunut. Silti suomalaiset käyttävät selvästi enemmän rahaa ulkomaan matkailuun kuin mitä ulkomaiset matkailijat tuovat Suomeen.

Yöpymiset vähenivät vähän Etelä-Savossa

Etelä-Savossa kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät viime vuonna 1,4 prosenttia ja ulkomaisten matkailijoiden 4,9 prosenttia.

Tuloksia kommentoineet Sahanlahti Resortin emäntä Jaana Kuivalainen ja osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen arvioivat, että yöpymislukuihin vaikuttavat ruplan kurssi ja vertailuvuoden asuntomessut.

Myös saavutettavuudessa nähdään edelleen parantamisen varaa.

Yöpymistilasto sorsii Etelä-Savoa. Maakunnalle tyypilliset parin mökin vuokraajat eivät ole mukana majoitustilastossa.
Hotellien käyttöaste oli maakunnassa viime vuonna 46 prosentin tuntumassa, koko maassa 55 prosenttia.

Hämäläisen mukaan uudet hankkeet eivät näillä luvuilla lähde. Hän sanoo, että kapasiteettia syntyy lähinnä suuriin kaupunkeihin 70 prosentin käyttöasteella.