Lompakolla: Toimittaja Anna Perho oli menettää luottotietonsa tyhmien päätösten takia — Juttusarjassa tunnetut henkilöt kertovat suhteestaan rahaan

Rahalla saa mielenrauhaa, Perho väittää.

Jouni Harala

Toimittaja Anna Perho yrittää pyristellä irti turhasta kuluttamisesta.
Toimittaja Anna Perho yrittää pyristellä irti turhasta kuluttamisesta.

Muutosvalmentaja ja toimittaja Anna Perho ostaa ruoat verkkokaupasta ja urheilee kulahtaneissa varusteissa. Aikoinaan hän oli lähellä menettää luottotietonsa tyhmien päätösten vuoksi.

Millainen rahankäyttäjä olet?

— Säästän ensin ja tuhlaan loput. Toisin sanoen siirrän ensin rahaa sijoituksiin, ja se mitä jää niiden ja lainojen jälkeen jäljelle, kulutan huoletta kivoihin juttuihin.

Oletko joskus katunut rahankäyttöäsi? Kerro esimerkki.

— Olin aikanaan hyvin lähellä menettää luottotietoni tyhmien, yrittämiseen liittyneiden päätösten vuoksi. Se opetti kunnioittamaan taloudenpitoa. Pyristelen irti turhasta kuluttamisesta, mutta edelleen tulee silloin tällöin ostettua jotain sysiturhaa, mikä voi harmittaa kuukausien ajan.

Mihin panostat, mistä nipistät?

— Panostan ruokaan ja kodin sisustukseen. Kummatkin ovat suorassa yhteydessä jokapäiväiseen hyvinvointiin. Luovuin autosta jokin aika sitten, ja urheilen puhkikuluneissa vermeissä. Ostan ruuat netistä, joten säästän heräteostoksissa sekä siinä, että suunnittelen viikon ruuat etukäteen.

Mikä on paras hankintasi?

— Vapaa-aika. Joka kerran kun olen ostamassa jotain tavaraa, mietin kuinka paljon töitä joudun tekemään sen eteen, että krääsä on maksettu. Ottaisinko sittenkin mieluummin päivän vapaata?

Mitä muuta rahalla saa kuin tavaraa tai palveluja?

— Mielenrauhaa. Se on mielestäni rahan paras puoli. En ole koskaan ollut niin huolissani kuin silloin, kun tili oli täysin tyhjä. Ne, jotka väittävät ettei raha tuo onnea, eivät ole koskaan kokeneet todellista pulaa siitä.