Mökkikaupat lisääntyivät rajusti Etelä-Savossa – Tonttejakin meni kaupaksi kaksinkertainen määrä edellisvuoteen nähden

Myös omakotitaloja myytiin aiempaa enemmän, mutta hintataso ei ole noussut.

Noora Palola

Myös mökin rakentaminen tuntuu kiinnostavan, päätellen tonttikauppojen määrästä. Arkistokuva.
Myös mökin rakentaminen tuntuu kiinnostavan, päätellen tonttikauppojen määrästä. Arkistokuva.

Rantamökeistä tehdyt kaupat kasvoivat huimasti Etelä-Savossa viime vuonna.

Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan maakunnassa tehtiin 597 mökkikauppaa kohteista, jotka olivat veden äärellä. Määrä on 63 prosenttia edellistä vuotta suurempi.

Koko maassa rantamökkikauppojen määrä kasvoi 41 prosentilla. Etelä-Savo oli jälleen maakunta, jossa myytiin eniten mökkejä vuodessa.

Kauppamäärän kasvu ei oleellisesti heijastunut vapaa-ajan asuntojen keskimääräiseen hintatasoon. Mediaanihinta Etelä-Savossa oli 85 000 euroa. Vuonna 2019 mediaanihinta oli 82 000 euroa.

Edellisen vuosikymmenen alussa keskihinnat olivat sadan tuhannen euron tuntumassa.

Kalleimmat mökit Puumalassa

Eniten rantamökkejä myytiin Savonlinnassa (126), Mikkelissä (118), Puumalassa (62), Mäntyharjussa (58) ja Hirvensalmella (51).

Korkein hintataso vallitsi Puumalassa (mediaanihinta 115 000 euroa), Mäntyharjussa (105 000), Hirvensalmella (100 000) ja Mikkelissä (97 000).

Rantatonttien kysynnässä tapahtui vielä suurempi kasvu kuin rakennetuissa kohteissa. Etelä-Savossa myytiin kaava-alueiden rantatontteja yli kaksinkertainen määrä edellisvuoteen nähden, 183 kappaletta.

Rantatonttien mediaanihinta pysyi likimain ennallaan. Se oli 40 000 euroa.

Mökkikaupan ohella myös omakotitalojen kauppa vilkastui. Haja-asutusalueilla myytiin 224 pientaloa, ja edellisvuosina määrä on ollut 180:n tuntumassa. Kaava-alueiden kauppamäärä oli 189 ja edellisvuonna 170. Hintatasot olivat omakotitaloissa laskevia.

Maanmittauslaitos julkisti viime vuoden kiinteistökauppatilastot maanantaina. Tiedot kerätään kiinteistöistä. Mukana eivät ole asunto-osakkeet eivätkä vuokratontilla olevat omakotitalot.