Rantasalmelle tulossa kova hintalappu jäähallin korjaamisesta – Toimitusjohtaja lupaa säästöä energiakuluissa

Tuija Pauhu

SuurSavohallissa eli virallisesti Rajupusu-monitoimihallissa on opeteltu myös jääkiekon aakkosia kiekkokoulussa. Arkistokuva
SuurSavohallissa eli virallisesti Rajupusu-monitoimihallissa on opeteltu myös jääkiekon aakkosia kiekkokoulussa. Arkistokuva

Rajupusu-monitoimihalli oy eli SuurSavohalli Rantasalmi on hakenut Rantasalmen kunnan takausta hallin peruskorjauksen aikana tapahtuvan rahoituksen turvaamiseksi sekä kunnan talousarvion mukaista osakepääoman korotusta.

Rantasalmen kunnanhallitus piti ehdotuksen osakepääomasta ennallaan, mutta päätyi esittämään valtuustolle hieman pienempää kunnan omavelkaista takausta.

– Rakennusaikainen vakuus pieneni 100 000 euroon, Rantasalmen kunnan hallintopäällikkö Harri Korhonen toteaa päätöksestä.

Alkuperäisessä ehdotuksessa takaussumma oli 116 000 euroa.

Monitoimihalli – eli jäähalli – on tarkoitus peruskorjata vuosien 2020–2021 aikana. Merkittävimmät peruskorjaukset kohdistuvat kylmätekniikkaan, valaistukseen sekä märkätiloihin. Peruskorjauksen kustannusarvio on kunnanhallituksen esityslistan mukaan tällä hetkellä noin 346 000 euroa.

Hankkeen rahoitus muodostuu Rantasalmen ja Juvan kuntien sijoituksista, joka tarkoittaa osakepääoman korotusta, sekä aluehallintoviraston liikuntapaikkojen peruskorjausavustuksesta, lainarahoituksesta ja talkootyöstä.

Aluehallintovirasto on myöntänyt peruskorjaukseen 86 000 euron avustuksen. Rantasalmen kunnan vuoden 2020 talousarvion investointiohjelmassa on 110 000 euron määrärahavaraus jäähallin osakepääoman korotukseen. Juvan kunnalla määrärahavaraus on 100 000 euroa.

Rantasalmen kunta sitoutui vuonna 2002 lunastamaan Rajupusu-monitoimihallin, jos halliyhtiö ei pysty selviytymään lainanmaksuvelvoitteestaan. Kunta asetti takauksen ylärajaksi tuolloin 250 000 euroa. Lainasta on jäljellä 190 000 euroa.

Peruskorjauksen aikaisen lainan kerrotaan kunnanhallituksen esityslistan mukaan olevan enintään 116 000 euroa. Kunnanhallitus kuitenkin katsoi, että se ehdottaa valtuustolle tuon lainan takauksen tiputtamista 100 000 euroon.

Rajupusu-monitoimihalli oy:n ylimääräinen yhtiökokous asiasta pidetään tiistaina 9.6.2020. Rantasalmea kokouksessa edustaa kunnanjohtaja Kristiina Järvenpää.

Tavoitteena kymmenen prosentin energiakulujen säästö

Rajupusu-monitoimihallin toimitusjohtaja Markku Leväinen kertoo, että halliin uusitaan kylmätekniikka ja asennetaan led-valot. Lisäksi saneerataan suihku ja pukuhuonetiloja. Syksyllä rakennetaan lisäksi esteetön wc-tila. Leväinen arvelee tulevia energiakustannuksia noin kymmenen prosenttia pienemmiksi nykyiseen verrattuna.

Hallin pitäisi jään osalta olla kunnossa jo kesällä.

– Muodostelmaluistelijoita on tulossa heinäkuun loppupuolella, Leväinen kertoo suunnitelmista koronatilanteen huomioiden.

Muodostelmaluistelun MM-joukkue MariGold IceUnity on ollut leireilemässä ja esiintymässä SuurSavohallissa yli kymmenen vuoden ajan.

Halliin uusitaan myös äänentoisto.

– Tämä on normaalia saneerausta 19 vuoden käytön jälkeen, Leväinen pohtii peruskorjauksen tarvetta.