Suur-Savon Sähkö sanoo ilmastoystävällisen tuotantosalkun näkyvän asiakkaalle — Siirtohintoihin tulee lähivuosina korotuksia mittavien investointien vuoksi

Kuuma kesä näkyi lämmön myynnissä ja hidasti tuloskehitystä, jossa yhtiö voi silti yltää ennätystasolle.

Vesa Vuorela

Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen on tyytyväinen alkuvuoden tuloskehitykseen. Myrskyt voivat tulokseen silti aina vaikuttaa.
Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen on tyytyväinen alkuvuoden tuloskehitykseen. Myrskyt voivat tulokseen silti aina vaikuttaa.

Sähkön markkinahinnan nousulla ei ole välittömiä vaikutuksia kuluttajahintoihin, sanoo Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.

Sen sijaan verkkoon tehtävät investoinnit luovat siirtohintoihin maakunnassa edelleen nousupainetta.

Sähkön vähittäismyynnin alueellinen yhtiö hoitaa Lumme Energian nimissä. Sen Suur-Savon Sähkö omistaa yhdessä Etelä-Savon Energian kanssa. Lumme Energia tekee Tykkyläisen mukaan jo tulosta.

— Myynnissä pitää elää suhteessa tukkumarkkinaan: Sähkön hankinnassa on kuitenkin tehty merkittäviä onnistumisia, ja hintakilpailukyky on nyt hyvä, toteaa Tykkyläinen.

Sähkön markkinahinta Suomen alueelle on noussut viime vuodesta 38 prosenttia. Tykkyläisen mukaan taustalla on yleinen parantunut talouskehitys ja Pohjoismaiden vesivarastojen hupeneminen.

Kaukolämmön hintaan ei kaavailla korotuksia.

Sähköverkon investoinneissa painopiste haja-asutusalueelle

Suur-Savon Sähkön oma tuotantokapasiteettia on siivottu hiilidioksidipäästöistä vapaammaksi, joten päästöoikeuksien hinnan nousu ei luo tarvetta korotuksiin. Yhtiön omassa tuotantosalkussa on ydinvoimaa, vesivoimaa, puupohjaista energiaa ja vähän tuulta. Savonlinnassa poltetaan hieman turvetta.

Kuuma kesäaika kutisti lämmitystarpeet ja hidasti energiayhtiön tuloskehitystä.

Toisaalta alkuvuoteen osui tulospyrähdys, jonka ansiosta Suur-Savon Sähkö päätyy historiansa parhaaseen tulokseen, jos myrskyt eivät verkostoon iskemällä käännä tuloskäyrän suuntaa.

— Käyttökate on 30 prosenttia ja tulos hyvä, mutta sen pitääkin olla, koska isot pakolliset investoinnit kuormittavat tasetta. Viiden prosentin sijoitetun pääoman tuottoon ei voi olla tyytyväinen.

Suur-Savon Sähkö julkisti tammi-elokuun tuloslukujaan sattumalta yhtenä vuoden tuulisimmista päivistä. Verkkoyhtiö Järvi-Suomen Energian toimitusjohtaja Arto Pajunen sanoo, että mittavat investoinnit siirto- ja jakeluverkkoon, muun muassa taajamien maakaapelointeihin, alkavat hiljalleen näkyä häiriöiden vähenemisenä.

Investointiohjelma nousee ensi vuonna 50 miljoonan euron tasolle ja jatkuu taloudellisesti yhtä raskaana usean vuoden ajan. Ensi vuonna investointiohjelman toteuttaminen siirtyy haja-asutusalueelle.

— Siirtohintamme ovat alle viranomaisen salliman tason. Jollain aikavälillä edessä on 15 prosentin korotus, mahdollisesti kahdessa tai kolmessa erässä ja aikaisintaan ensi kesänä, ennakoi Pajunen.

Hän muistuttaa, että perityistä siirtohinnoista 40 prosenttia on sähköveroa valtiolle.

Suur-Savon Sähkö -konsernin tammi–elokuun liikevaihto kasvoi 7 prosenttia ja oli 95,7 miljoonaa euroa. Liikevoitto kasvoi runsaalla kolmella miljoonalla eurolla 13,3 miljoonaan.

Sähkön siirron volyymi kasvoi alueella 1,3 prosenttia. Lämpötilakorjattuna siirron ja jakelun volyymi laski pari prosenttia.

Kommentoidut