Osuuskauppa Suur-Savo uudistaa Savonlinnan aluetta: "Muutkin kuin Rinteen hallitus muistavat Savonlinnaa"

Toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen kaavailee ruuan verkkokauppapalvelu Kauppakassin laajentamista Mikkelin jälkeen Savonlinnaan ja Pieksämäelle. Kesä oli suosiollinen Osuuskaupalle, ja autokauppakin sujui.

Jaakko Avikainen

Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen sanoo konsernin myyntiennusteen olevan tänä vuonna 476 miljoonaa euroa ja tulosennusteen noin 9 miljoonaa.
Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen sanoo konsernin myyntiennusteen olevan tänä vuonna 476 miljoonaa euroa ja tulosennusteen noin 9 miljoonaa.

Valtakunnan mitassa autokauppa piiputtaa, mutta Osuuskauppa Suur-Savolle automyynti on ollut alkuvuoden kasvutekijä.

— Uusien autojen merkkimme ovat olleet suosittuja, ja ennen kaikkea vaihtoautokauppa on käynyt hyvin, kertoo toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen.

— Meillä vaihtoautot eivät makaa pihalla, vaan henkilökunta tekee täsmähankintoja.

Suur-Savon autokauppasektorin liikevaihto kasvoi tammi-elokuussa 22 prosenttia ja ylitti 31 miljoonaa euroa.

Osuuskauppa Suur-Savo tiedotti maanantaina alkuvuoden myynti- ja tulosluvuistaan. Suur-Savon tapana on ynnätä puolivuotistulokseen vielä kesä mukaan, jotta vuoden sujumisesta muodostuu tarkempi kuva.

Ryhmän paras myynnin kasvu

Hämäläinen kertoo Suur-Savon myynnin 5,4 prosentin kehityksen olleen paras alueosuuskaupoista.

— Kesällä oli riittävästi hellettä ja tapahtumia. Kesän painoarvo on suuri, sillä liikevaihdosta 40 prosenttia tulee touko-elokuussa.

Heinäkuun 54 miljoonan euron myyntilukema on yksittäisistä kuukausista kaikkien aikojen suurin.

Autokaupan ohella kehitystä avittivat muun muassa uusi Pieksämäelle avattu Prisma ja terveyspalvelujen kysynnän kasvu. S-ryhmän ykkössijan ohella Hämäläistä ilahduttaa se, että kaikki toimialat paransivat.

Hämäläinen kuvailee, että joillakin sektoreilla kasvun tai ainakin kannattavuuden rajat alkavat olla vastassa. Hän sanoo osuuskaupan ottaneen alkuvuonna esimerkiksi polttonestekaupassa hinnoittelulla litraosuutta. Kireällä alalla kilpailijat vastaavat kuitenkin hanakasti.

Päivittäis- ja käyttötavarakaupassa Suur-Savo kerrytti 2,3 prosentin kasvun.

Epävarmuutta ilmassa

Hämäläisen mukaan konsernin alkuvuoden tuloskehitys oli vielä vaatimatonta mutta sen jälkeen nousujohteista. Suur-Savon tulos muodostunee tänä vuonna yhdeksi parhaimmista, lähes yhdeksään miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja ennakoi pientä synkkyyttä toimialalle. Se perustuu yleisen talouskasvun hidastumiseen ja kuluttajien luottamuksen heikkenemiseen.

— Kustannustehokkuudessa on pidettävä jatkuva jahti päällä. Toiminnan tehostaminen ei tarkoita kuitenkaan henkilöstöratkaisuja vaan esimerkiksi energiansäästöinvestointia ja keskitettyä työvoimasuunnittelua.

Verkoston uudistamisessa pääpaino on tänä vuonna ollut Savonlinnan alueella.

— Muutkin kuin Rinteen hallitus muistavat Savonlinnaa.

Panostuksia Suur-Savo aikoo tehdä muun muassa verkkokauppaan. Hämäläinen kaavailee jollain aikataululla Kauppakassin laajentamista Mikkelin jälkeen Savonlinnaan ja Pieksämäelle.

Suur-Savo on uudistanut toimipaikkaverkostoa tänä vuonna runsaalla 10 miljoonalla eurolla, ja se varautuu myös uusiin investointeihin.

Mikkelin Pitkäjärveltä osuuskauppa osti kesäkuussa Hietakatu 3:n kiinteistön. Saman kadun varrella, pyörätien erottamana toimivat osuuskaupan autoliikkeet.

Ostetulla kiinteistöllä vuokralaisina toimivat tukkuliike Onninen ja K1-autokatsastus, ja ne myös jatkavat toimintaa toistaiseksi.

Hämäläinen sanoo, että Hietakadulle ei ole akuuttia rakentamishanketta.

— Liikepaikkoja pitää olla tulevien vuosien tarpeisiin. Kohde voi jalostua esimerkiksi autokaupan käyttöön.