Lompakolla: Jääkiekkopersoona Juhani Tamminen säästää syömällä kotona — Juttusarjassa tunnetut henkilöt kertovat suhteestaan rahaan

"En tee spontaaneja ostopäätöksiä vaan suunnittelen hankintoja etukäteen", Tamminen sanoo.

Anu Laitila / AOP

Juhani Tamminen on rahankäyttäjänä harkitseva. Se on perintöä lapsuudenkodista.
Juhani Tamminen on rahankäyttäjänä harkitseva. Se on perintöä lapsuudenkodista.

Jääkiekkopersoona, koulutusyrittäjä, Aurinkokuninkaanakin tunnettu Juhani "Tami" Tamminen haluaa ajaa kunnollisella autolla ja syödä kotona.

Millainen rahankäyttäjä olet?

— Harkitseva. En tee spontaaneja ostopäätöksiä vaan suunnittelen hankintoja etukäteen. Tämä johtuu omasta elämäntilanteestani: olen yrittäjä ja jääkiekkoalan ammattilainen, ja työssä pitää harkita menoja tarkkaan.

— Harkitsevaisuus tulee jo kodin perintönä. Äitini oli yrittäjä ja isä peltiseppä, ja kotona rahaa kunnioitettiin. Minulle opetettiin nuorena, että ne rahat, jotka tienataan, pitää käyttää huolellisesti.

Milloin olet katunut rahankäyttöäsi?

— On niitä tilanteita tullut silloin tällöin. Olen hankkinut vaimoni kanssa kymmeniä pieniä asuntoja Turusta ja Helsingistä. Kun paljon ostaa, tulee huteja.

— Tämä on opettanut, että mitä tahansa ostaa, on aina syytä paneutua ostokohteeseen huolella etukäteen ja mielellään asiantuntijan avulla.

Mihin panostat, mistä nipistät?

— Asuntosijoittajana olen satsannut pieniin asuntoihin. Olen koulutusyrittäjä, joten minusta on myös tärkeää panostaa edustusasuihin. Niiden pitää olla viimeisen päälle.

— Autonkin pitää olla kunnollinen, sillä ajan 80 000 kilometriä vuodessa. Minulla on Jaguar — minulla ei ole aikaa pyöriä autokorjaamoilla. Myös muiden työvälineiden, kuten läppärin ja kännykän, pitää olla viimeisen päälle.

— Nipistän ravintolasyömisestä — pyrin syömään kotona. Myöskään mitään etelänmatkoja en tee. Ei niihin ole aikaakaan.

Mikä on paras hankintasi?

— Ylivoimaisesti paras hankintani on ollut ensimmäinen asuntoni Helsingin Alppilassa. Minulla oli varaa hankkia asunto Kotkankatu 5:stä jo parikymppisenä, sillä olin tähtipelaajan asemassa. Opin, että pieni asunto on helvetin hyvä sijoitus: sen arvo kasvaa koko ajan, ja sitä on helppo vuokrata.

Mitä rahalla saa muuta kuin tavaraa tai palveluja?

— Vanha sanonta on "raha rauhoittaa". Kyllä se luo mielenrauhaa ja tietynlaista vapautta. Jos haluaa vaihtaa auton tai veneen tai teettää remontin, ei tarvitse miettiä, onko siihen varaa.