Jenkkifutis tekee paluuta Savonlinnaan — Towers kokoilee rivejään kahden vuoden tauon jälkeen

Tavoitteena on juurruttaa amerikkalainen jalkapallo pysyvästi savonlinnalaiselle urheilukartalle. Viikko sitten Towersilla ei ollut yhtään pelaajaa, mutta nyt jo tusinan verran. Lisää kuitenkin tarvitaan.

Soila Puurtinen

Savonlinna Towers on ottamassa uutta starttia.

Amerikkalainen jalkapallo on tekemässä paluuta savonlinnalaiselle urheilukartalle, kun pari vuotta telakalla ollut lajin erikoisseura Savonlinna Towers on kokoamassa rivejään.

— Viikko sitten meillä ei ollut yhtään pelaajaa ja nyt on jo tusinan verran, sanoo seura-aktiivi Jari Smedberg.

Suurin osa on entisiä towerslaisia, mutta pari uuttakin on ilmaissut kiinnostuksensa. Määrä ei vielä riitä. Smedbergin mukaan parikymmentä olisi jo hyvän kokoinen joukko ja viisitoista pelaajaa ehdoton minimi.

Kun vastaanotto on ollut näin hyvä, ovat Smedberg ja toinen vahva lajivaikuttaja Jere Lahtinen, toiveikkaita jatkon suhteen.

— Lähtökohta on, että joukkue saadaan kasaan. Tärkeintä on, että saataisiin laji juurrutettua pysyvästi Savonlinnaan.

Kova polte päästä pelaamaan

Siemen Towersin paluulle kylvettiin syyskuun alussa, kun Smedberg oli perheensä kanssa Kuopiossa katsomassa Vaahteraliigan välieräottelua Steelersin ja Vaasan Royalsin välillä.

— Törmäsin pelissä pariin tuttuun Towersin ajoilta ja tuumailimme, että pitäisikö vielä höntsäillä. Jeren kanssa juteltiin sitten tarkemmin ja päätimme kokeilla saisimme porukan kasaan, jotta voisimme tehdä enemmänkin kuin vain höntsäillä.

Smedberg sanoo, että hänellä itsellään on kova polte päästä jälleen soikean pallon maailmaan. Lahtinen sen sijaan empii vielä pelaamista, mutta on lupautunut ottamaan valmennusvastuun ja hoitamaan kontakteja paikalliseen yrityselämään.

— Polvi meni pari vuotta sitten sököksi pelissä ja siihen ei paljon ehjää kohtaa jäänyt. Nyt se on jo niin hyvässä kunnossa, että haluan sen ainakin jonkin aikaa pitää sellaisena, Lahtinen naurahtaa.

Smedberg arvelee, että kun kevät koittaa ja päästään ulos harjoittelemaan, kasvaa Lahtisenkin peli-into niin kovaksi, ettei miestä pidättele mikään.

Hyvä buumi tyssäsi pelaajapulaan

Kolme vuotta toiminut Towers pelasi kaksi kesää Äijäliigaa eli IV-divisioonaa. Varsinkin jälkimmäinen kausi oli rohkaiseva. Kotiturnauksessa katsomossa oli mukavasti yleisöä ja ottelutapahtuma sai kehuja. Joukkueen otteet kentälläkin olivat hyviä.

Hyvä buumi tyssäsi pelaajapulaan. 

— Tuli pari loukkaantumista ja muutama pelaaja vaihtoi paikkakuntaa. Ei siinä muuta tarvittu, kun porukkaa oli vähän jo ennestään, Smedberg muistelee.

Towers-kaksikon mukaan nyt edetään yksi steppi kerrallaan ja sarjaan lähdöstä tehdään päätöksiä vasta sen jälkeen kun koossa on riittävästi toimintaan sitoutuneita pelaajia.

— Naapuriseuroilta on tullut kannustavia peukutuksia, kun olemme somessa kertoneet paluuaikeistamme. Enkä usko, että liitollakaan olisi mitään sitä vastaan, että jenkkifutista Savonlinnassa taas pelattaisiin, Smedberg sanoo.

Towersilla oli farmisopimus mikkeliläisen Bouncersin kanssa. Yhteistyön jatkosta ei vielä ole keskusteltu, mutta Smedberg ei panisi pahakseen, jos sellainen toteutuisi. Myös Kuopion suuntaan voisi yhteistyön suhteen vilkuilla.

Tuija Pauhu

Jere Lahtisen innostus amerikkalaiseen jalkapalloon syntyi vaihto-opiskeluvuonna. Kun tuolloin 16-vuotias suomalaispoika pääsi ensimmäistä kertaa kokeilemaan lajia, oli se rakkautta ensisilmäyksellä.

Kolmesta vuodesta paljon oppia

Lahtisen mukaan Towersin kolme toiminnan vuotta olivat opettavaisia.

— Nyt tiedämme mitä virheitä pitää välttää.

Smedberg ja Lahtinen sanovat jenkkifutiksen sopivan kenelle tahansa, eikä aikaisempaa kokemustakaan välttämättä tarvita.

— Rooli löytyy varmasti jokaiselle. Tarvitaan isoja ja vahvoja kavereita sekä nopeakinttuisia juoksijoita.

Seuralla on varusteita ja liitto on myös luvannut avittaa tarvittaessa. Talvella harjoittelu hoidetaan pitämällä parin päivän viikonloppuleirejä.

— Towersilla oli naisjoukkuekin jalkeilla ja jonkin verran on tullut kyselyjä junioritoiminnasta, mutta nyt lähdemme ensin liikkeelle miesten joukkueesta, Smedberg ja Lahtinen sanovat.

Lisätietoja Towersin toiminnasta saa seuran Facebook-sivulta.

Uusimmat uutiset