Jääkiekko liikuttaa nuoria miehiä — Kuusamosta ja Helsingistä ketjukavereiksi SaPKoon

18-vuotiaat Jere Ohtonen ja Jyry Kortelainen tulivat Savonlinnaan ottamaan seuraavan kehitysaskeleen jääkiekkoilijoina.

Soila Puurtinen

SaPKon(1) valmennus laittoi Kuusamosta tulleen Jere Ohtosen (vas(4).) ja Helsingistä SaPKoon(2) saapuneen Jyry Kortelaisen samaan ketjuun ja peli on lähtenyt rullaamaan mukavasti.
SaPKon(1) valmennus laittoi Kuusamosta tulleen Jere Ohtosen (vas(4).) ja Helsingistä SaPKoon(2) saapuneen Jyry Kortelaisen samaan ketjuun ja peli on lähtenyt rullaamaan mukavasti.

Jääkiekko liikuttaa nuoria miehiä kaukalossa ja kaukalon ulkopuolella.

SaPKon A-nuorten joukkueeseen tuli täksi kaudeksi useita pelaajia Savonlinnan ulkopuolelta.

18-vuotias Jere Ohtonen saapui oopperakaupunkiin Kuusamosta ja ikätoveri Jyry Kortelainen Helsingistä.

Ohtoselle Savonlinnaa markkinoi Kuusamoon muuttanut lentopalloilija Jenna Mustonen.

— Jennan kanssa oltiin samalla luokalla lukiossa. Hän kertoi hyviä asioita Savonlinnasta ja sain sen käsityksen, että täällä on hyvä meininki.

Jääkiekkoilijana eteenpäin haluava 190-senttinen hyökkääjä otti yhteyttä SaPKon A-nuorten vastuuvalmentaja Juho Nykäseen ja kesällä hän saapui ensimmäistä kertaa kaupunkiin, kun SaPKo aloitti kesäharjoittelun.

— Tulin SaPKoon kehittymään ja menemään uralla eteenpäin. Viime kaudella pelasin Kuusamossa III-divisioonaa ja B-junnujen Suomi-sarjaa, mutta ne sarjat eivät kehittäneet.

Ohtonen ei vaihtanut maisemaa ensimmäistä kertaa, sillä ysiluokan jälkeen hän muutti Kajaaniin ja pelasi kauden Hokin B-junnuissa.

Kiekkoilun lisäksi hän opiskelee Savonlinnan lyseon lukiossa.

— Tämä on minulle kolmas lukio kolmeen vuoteen, hän naureskelee.

Kortelainen on aito stadin kundi ja lätkäura alkoi Helsingin Kojooteissa. C-ikäisenä hän siirtyi Helsingin IFK:hon ja viime kausi meni Karhu-Kissoissa B-nuorten SM-sarjassa.

Maisemanvaihto tuli kuitenkin ajankohtaiseksi.

— Moni kaveri on lähtenyt maakuntiin, päässyt siellä isompaan rooliin ja kehittynyt kiekkoilijana. Pienemmällä paikkakunnalla on ehkä helpompi keskittyä pelkästään jääkiekkoon ja siellä saa hyvää valmennusta, Kortelainen perustelee lähtöään Helsingistä.

Laitahyökkääjä kävi ensin Jukureiden A-nuorissa try outilla. Mikkelistä ei pelipaikkaa irronnut, mutta Nykänen sai houkuteltua Kortelaisen SaPKoon.

— Ei minulla ollut oikeastaan mitään käsitystä SaPKosta. Sen toki tiesin, että edustusjoukkue pelaa Mestiksessä.

Pelaamisen ja harjoittelun lisäksi hän opiskelee etänä liiketaloutta.

Olemme saaneet positiivista palautetta täällä aikaisemmin pelanneilta. Sana on kiirinyt, että SaPKossa hommat toimivat. — Juho Nykänen

Samassa ketjussa pelaavat Ohtonen ja Kortelainen asuvat omillaan. Molemmat vakuuttavat arjen rullaavan hyvin. Ohtoselle kokemus ei ole uusi, sillä kuusamolainen ennätti asua jo vuoden itsekseen Kajaanissa.

— Makaronia on kyllä tullut syötyä vähän liikaa, joten pitäisi opetella uusia reseptejä, Kortelainen sanoo.

Kummallakaan ei ollut yhtään tuttua pelaajaa SaPKon joukkueessa, mutta sisäänajo on sujunut mallikkaasti.

— Murteen kanssa on välillä hankaluuksia, stadin kundi sanoo.

Pelitkin ovat lähteneet käyntiin luonnikkaasti. Kortelainen on piste per peli tahdissa, sillä kuudesta ottelusta on kasassa kolme maalia ja kolme syöttöä. Ohtosen saldo yhtä monesta ottelusta on 2+3.

Kumpikaan ei lähde julistamaan suuria tavoitteita tarunhohtoisista liigoista.

— Aika näyttää mihin asti taidot riittävät, Ohtonen sanoo.

Soila Puurtinen

Jere Ohtonen on ottanut paikkansa SaPKon A-nuorten kokoonpanossa.
Jere Ohtonen on ottanut paikkansa SaPKon A-nuorten kokoonpanossa.

SaPKon A-nuorten vastuuvalmentaja Juho Nykäsen mukaan muualta tulleita pelaajia yhdistää vahva halu mennä eteenpäin.

— Sekin kertoo jo pelaajasta paljon, että uskaltavat lähteä tutuista ympyröistä aivan uudelle paikkakunnalle. Kyllä nämäkin molemmat kaverit ovat aika kaukana kotoaan, Nykänen viittaa Ohtoseen ja Kortelaiseen.

Nykäsen mukaan varsinkin isommilta paikkakunnilta tulleet nuoret pelaajat pystyvät keskittymään pienemmällä paikkakunnalla keskittymään paremmin jääkiekkoon kun oheissälää on vähemmän.

— Toki riskejäkin on olemassa, kun 18-vuotias kaveri muuttaa ensimmäistä kertaa omilleen, mutta meillä ei lieveilmiöitä ole ollut, Nykänen sanoo.

Seura pyrkii auttamaan tulokkaita monin tavoin. Asuntoja etsitään, niihin hankitaan kalusteita ja polkupyöriäkin hankitaan. Nykänen kiittelee lyseon lukiota joustavuudesta pelaajien opiskelupaikkojen järjestelyissä.

— Olemme saaneet positiivista palautetta täällä aikaisemmin pelanneilta. Sana on kiirinyt, että SaPKossa hommat toimivat. Silläkin on varmaan merkitystä, että viime kauden joukkueesta Juho Ahopelto, Niklas Holopainen, Jere Kuivisto ja Elmeri Luukkanen ovat saaneet sopimuksen SaPKon edustusjoukkueeseen. Tälläkin kaudella Tommi Pynnönen on jo napattu A:sta edustukseen, Nykänen sanoo.

Omat kasvatit

Maalivahdit: Roope Huittinen, Rolle Huttunen

Puolustajat: Mikko Eronen, Juha Laine, Elmeri Luukkanen, Santeri Mutikainen, Elias Pennanen, Roni Siitonen

Hyökkääjät: Simo Kauppinen, Leevi Kokkonen, Simo Kosonen, Jere Kuivisto, Joe Leinonen, Heppu Malmstedt, Jeppe Malmstedt, Oskar Myllys, Rasmus Nieminen, Aleksi Rask, Niko Roiha, Petteri Valtonen.

Muualta tulleet

Maalivahdit. Juho Ahopelto (KalPa, Warkis/PiPS).

Puolustajat: Janne Lappalainen (KalPa, IPK/KalPa), Jesse Lyytinen (KalPa, Jukurit), Tommi Pynnönen (Jukurit, SaiPa)

Hyökkääjät: Jaakko-Lauri Kiukas (Jukurit, Tampa Bay Juniors), Jyry Kortelainen (HIFK, Karhu-Kissat), Jani Könönen (Jukurit), Jere Ohtonen (PaKa, Hokki), Henri Rahkonen (SaiPa, Ketterä), Roope Remes (Warkis/PiPS, Jukurit), Santeri Syrjälä (Kärpät, Kiekko-Laser, Jukurit), Jere Ylikärppä (Lämärit, RoKi, TIHC, Kiekko-Laser, Jukurit).