Rallisprintin monivuotisen valtiaan Tomi Hallian suurin kilpailija istuu nyt kisamatkoilla samassa autossa — 17-vuotias Tuukka Hallia debytoi isänsä nelivetokalustolla Rantasalmen rallisprintissä

Rallisprintin seitsemänkertainen Suomen mestari Tomi Hallia sai sunnuntaina pojaltaan Tuukalta kovan vastuksen Rantasalmen OP-rallisprintissä. Poikkeusluvalla marraskuussa ajokortin saanut Tuukka haastaa isäänsä tosissaan nelivetosissa.

Soila Puurtinen

Enää ei tarvitse auton penkkiä säätää, kun isä Tomi (oik.) ja poika Tuukka Halia vaihtavat ajajaa oman kisasuorituksen jälkeen. Sunnuntaina Tomi oli kaksi sekuntia poikaansa nopeampi Rantasalmen moottoriradalla.
Enää ei tarvitse auton penkkiä säätää, kun isä Tomi (oik.) ja poika Tuukka Halia vaihtavat ajajaa oman kisasuorituksen jälkeen. Sunnuntaina Tomi oli kaksi sekuntia poikaansa nopeampi Rantasalmen moottoriradalla.

Auton kyljessä nimi T. Hallia on rallisprint-piireissä totuttu yhdistämään lajin seitsemänkertaiseen Suomen mestariin Tomi Halliaan.

Sunnuntaina Rantasalmen moottoriradalla ajetussa Lipposen OP-rallisprintissä valkoinen Mitsubishi Lancer nähtiin radalla kuitenkin kahdella eri numerolla, kun myös Hallian Tuukka-poika osallistui isänsä kanssa samalla autolla kisaan.

Marraskuussa 17 vuotta täyttäneelle Tuukalle on myönnetty poikkeusluvalla ajokortti, ja sen myötä kaksikko pääsee jatkossa kisaamaan samalla nelivetokalustolla.

— Poikkeuslupaa haimme, koska Tuukka tarvitsee autoa muun muassa koulumatkoihin sekä nyt ammattikoulussa alkavaan työharjoitteluun. Lisäksi hän pääsee auttamaan täällä Rantasalmella asuvaa mummoa, joka ei muutoin pääse liikkeelle. Tuukka ajoikin heti ensimmäisenä viikonloppuna kortin saatuaan tänne kuskaamaan mummoa kauppaan sekä hautausmaalle, Tomi-isä selventää.

Soila Puurtinen

Tuukka Hallia osallistui Rantasalmen rallisprinttikisaan nyt toista kertaa.

Halliat asuvat Tuusulassa, mutta Rantasalmi on tullut tutuksi Tomin vaimon kautta, joka on kotoisin paikkakunnalta.

Ajokortin saaminen etukäteen ei tunnu Tuukasta enää erikoiselta, vaan koko elämänsä autojen parissa eläneelle ajaminen on luontevaa.

— Tuukalla kun on nyt intoa ajella, oli hän esimerkiksi lauantaina minulle kuskina AKK:n mitaligaalassa Jyväskylässä, Tomi kertoo.

Soila Puurtinen

Ennakkoon sunnuntain kilpailuun oli ilmoitautunut sata osaanottajaa.

Kipinä moottoriurheiluun iskostui Tuukkaan jo nuorena. Yksi tärkeimmistä muistoista on, kun hän pääsi 6-vuotiaana ensimmäisen kerran itse rattiin.

— Tuukan mönkijä hajosi pellolle, joten huikkasin, että ota tuosta auto. Hän oli ilmeisesti paukutellut henkseleitä, että olisi jo ajanut yksin, vaikka oikeasti olin ollut aiemmilla kerroilla mukana. Siitä hän sitten lähti vetelemään auton rattiin, isä muistelee hymy huulillaan.

— Oli pakko hypätä ratin taakse, ei ollu vaihtoehtoja, Tuukka jatkaa vieressä.

Ensimmäisinä vuosina autoihin piti tehdä milloin mitäkin lisäyksiä, että Tuukka pystyisi ajamaan. On ollut tyynyjä penkillä, lisäyksiä polkimissa sekä lisäkiskoja penkeissä.

— Aluksi ei edes pystynyt ajamana kovaa niiden takia, Tuukka toteaa.

Soila Puurtinen

Välillä radalla jouduttiin vetotöihin.

Enää ei kuitenkaan lisävälineitä tarvita, vaan nyt isä ja poika pystyvät ajamaan samoilla penkinsäädöillä.

Nyt kun kaksikko kisaa samalla autolla, pystyy tuloksiakin vertaamaan suoraan toisiinsa.

— Minun ei kyllä tarvitse vertailla isän aikoihin, Tuukka kuitenkin sanoo, ja saa isän myöntämään:

— Mähän vedin jo tuossa ensimmäisellä kierroksella penkkoja pitkin, kun kuulin miten kovaa Tuukka oli ajanut. Totesin, että nythän pitää ajaa jo ihan kunnolla!

Nuorempi Hallia on pystynyt jo pistämään isälleen kampoihin, mutta hän myöntää isän kokemuksen merkitsevän vielä paljon.

— Paljon saa vielä ajaa, että voi laittaa isälle kampoihin tuosta vaan.

Vielä sunnuntaina isä-Hallia oli Rantasalmella nopeampi. Hän kiersi radan päivän nopeimpaan aikaan 2.18,490. Tuukka jäi isälleen reilun kaksi sekuntia (2.20,880) ja oli toiseksi nopein.

Soila Puurtinen

Leuto pakkassää houkutteli moottoriradalle hyvin katsojia.