Kulennoisten Pallo on Purhosille sukuperinne — "Varmasti olen seuran toiminnassa mukana koko loppuikäni"

Petri Purhonen on ollut läpi elämänsä enemmän tai vähemmän mukana Kulennoisten Pallon toiminnassa. Hän nostaa seuran tärkeimmäksi tehtäväksi juniorityön.

Soila Puurtinen

Petri Purhosen suurin toive 60 vuotta täyttävälle Kulennoisten Pallolle olisi, että kymmenen vuoden päästä juhlittaisiin jälleen.
Petri Purhosen suurin toive 60 vuotta täyttävälle Kulennoisten Pallolle olisi, että kymmenen vuoden päästä juhlittaisiin jälleen.

Petri Purhonen ei muista aikaa, jolloin Kulennoisten Pallo ei olisi ollut osa hänen elämäänsä. Punkaharjun Kulennoisista kotoisin olevan Purhosen ensimmäiset muistot jalkapallokentän laidalta löytyvät jo aivan lapsuudesta, kun hän pääsi seuraamaan veljiensä pelejä. Myös Purhosen isä oli tuolloin mukana seuran toiminnassa.

Vaikka oma peliura jäi vain muutaman vuoden mittaiseksi, ei lauantaina 60-vuotistaivaltaan juhlistava ole KuP lähtenyt miehestä. Tittelilistalta löytyvät muun muassa seuran puheenjohtajan, sihteerin sekä juniorivalmentajan tehtävät. Nykyisin KuPin varapuheenjohtajana toimiva Purhonen on myös Kaakon Nelosta pelaavan edustusjoukkueen huoltaja.

Omien lapsien harrastaminen on ollut yksi suurimmista syistä, miksi Purhonen on pysynyt aktiivisesti mukana seuran toiminnasta. Parhaimmillaan edustusjoukkueessa on pelannut kolme Purhosta isän ollessa huoltajana. Myös Jaana-äiti on ollut vahvasti mukana seuran toiminnassa.

— Se, että jälkikasvua pelaa seurassa, on yhdistävä tekijä. Sitä kautta olemme olleet 110-prosenttisesti hommassa mukana.

Purhonen on ollut uudelleen rakentamassa KuPin edustusjoukkuetta 2000-luvun alussa, kun hän houkutteli Timo Jäärnin valmentamaan joukkuetta. Vuodesta 2004 saakka joukkue on pelannut Kaakon Nelosta poikkeuksena kesä 2015, jolloin se pelasi Kolmosta.

Huoltajan roolissa Purhonen kokee seuratoiminnan enemmänkin harrastuksena sekä vastapainona työelämälle.

— Varmasti olen seuran toiminnassa mukana koko loppuikäni, mutta ei sitä aina kehtaisi lähteä jonnekin Loviisaan vieraspelireissulle täyttämään vesipulloja, hän naurahtaa.

Aktiiviset seuratoimijat pitkäjänteisen juniorityön salaisuus

KuPin edustusjoukkueen taustalla on toiminut jo vuosia pitkäjänteinen juniorityö, ja omista nuorista on vuosien saatossa noussut tasaisesti pelaajia edustuksen rinkiin.

— On ollut tärkeää, että olemme saaneet seuraan innokkaita tekijöitä mukaan. Lisäksi monesta perheestä on toiminnassa mukana useampi lapsi, kun nuoremmat ovat tulleet isompien sisarusten perässä mukaan seuraan, Purhonen toteaa.

Vaikka Punkaharjun alueella on edelleen paljon lapsiperheitä, ikäluokat ovat sielläkin pienenemässä jatkuvasti. Purhonen uskoo, että yhdistelmäjoukkueissa on alueen jalkapallon tulevaisuus. Esimerkkinä hän nostaa esille FC Kerimäen, KuPin sekä STPS:n yhteisjoukkueesta Puruveden Pallon, jossa pelasi 1996—97-syntyneitä.

— Joukkue oli toiminnassa C-ikäisiin saakka, jonka jälkeen pelaajia siirtyi aikuisten joukkueisiin. Pari vuotta sitten 11 pelaajaa tuosta joukkueesta pelasi joko meidän tai STPS:n edustusjoukkueessa. Vieläkin monet heistä ovat lajin parissa, hän kertoo.

Purhonen korostaa, että yhdistelmäjoukkueiden yksi tärkeimmistä tehtävistä on pitää nuoret jalkapallon parissa.

— Näillä leveysasteilla on tärkeää saada nuorten liikunnan kipinä syttymään ja pysymään liekissä.

Nelonen on KuPille sopiva

Kulennoisten Pallo kipusi kolme vuotta sitten ensimmäistä kertaa seuran historiassa pelaamaan jalkapallon Kaakon Kolmosta. Visiitti jäi kuitenkin lyhyeksi, kun joukkue sijoittui lopulta sarjan viimeiseksi ja palasi näin Neloseen.

— Kyllähän se jäi harmittamaan, kun säilyminen oli kuitenkin lähellä. Suurin yksittäinen tekijä tippumiseen oli meidän ykkösmaalivahdin loukkaantuminen ennen juhannusta, josta käynnistyi alamäki, seuran varapuheenjohtaja Petri Purhonen muistelee.

Varsinkin loppukaudesta joukkue menetti useita pisteitä kirvelevillä viime hetken tappioilla. Purhosen mukaan niissä tilanteissa näkyi vastustajien rutiini.

— Lisäksi meidän pelaajamateriaalimme oli aivan liian pieni, hän harmittelee.

Tänä kesänä ei kuitenkaan ole sitä ongelmaa. Lauantaina pelattavaan juhlapeliin on suorastaan tunkua, kun Purhonen epäilee, etteivät kaikki halukkaat pelaajat mahdu edes ottelupöytäkirjaan.

Purhonen toteaa, että Nelonen on heille juuri sopiva sarjataso, sillä joukkueessa on useita ”jäähdyttelijöitä”.

— Uskoisin, että aika harva pelaajistakaan edes haaveilee noususta, hän pohtii.

KuPin 60-vuotisjuhlaottelu KuP—SiU, jalkapallon Kaakon Nelosta Kulennoisten kentällä lauantaina 30. kesäkuuta kello 16.