Itä-Savon vuoden 2017 nuori stipendiurheilija Reetta Joronen on oppinut ottamaan asiat rennosti kiireisen arjen keskellä — "Välillä tulee fiilis, että on liikaa kaikkea, mutta olen oppinut kuuntelemaan itseäni"

Yleisurheilija Reetta Joronen on Itä-Savon vuoden 2017 stipendiurheilija. Lyseon lukion toista luokkaa käyvän Jorosen arjessa ei tylsää hetkeä ole, kun koulu ja juoksutreenit täyttävät päivät.

Soila Puurtinen

Reetta Joronen valittiin Itä-Savon vuoden 2017 nuoreksi stipendiurheilijaksi.
Reetta Joronen valittiin Itä-Savon vuoden 2017 nuoreksi stipendiurheilijaksi.

Ylös seitsemältä ja aamupalan jälkeen kahdeksaksi kouluun. Koulupäivän jälkeen välipalaa sekä koulutehtäviä. Parin tunnin levon jälkeen on vuorossa treenit. Päivästä riippuen harjoituksena voi olla seitsemän kilometrin peruslenkki joko tasavauhtisena tai vedoilla tai vaihtoehtoisesti ohjattu treeni valmentajan kanssa. Tämän jälkeen kotiin, päivällinen, rentoutumista kirjaa lukemalla sekä venyttelyä. Kun kello näyttää puoli kymmentä, on aika sammuttaa valot ja käydä nukkumaan.

Näin sujuu Savonlinnan Riennon juoksijalupauksen Reetta Jorosen arkipäivä. Vaikka arki on tiiviisti aikataulutettu, sujuu se rutiinilla.

Peruskuntoa pitää muistaa harjoittaa, että jaksaa syyskuuhun saakka, sillä tärkeimmät kisat ovat yleensä silloin.

— Onhan arki välillä suorittamista, mutta olen tämän vuoden aikana oppinut ottamaan asiat riittävän rennosti. Olen tutustunut uusiin ihmisiin ja sitä kautta huomannut, että elämässä voi tehdä muutakin kuin treenata ja opiskella, hän pohtii päivänsä kulkua.

Soila Puurtinen

Reetta Jorosen lenkkiseurana on välillä Tähti-kissa.

Savonlinnan lyseon lukiossa toista vuotta opiskelevan Jorosen viime kesä oli menestyksekäs. Hän voitti oman ikäluokkansa Suomen mestaruudet sekä maastojuoksussa että 800 ja 1 500 metrin ratajuoksussa. Kalevan kisoissa Joronen juoksi kahdella ratakierroksella kuudenneksi.

Tulokset eivät kuitenkaan tule ilman kovaa työtä. Talviajalla lepoviikolla treenejä on yhtä lepopäivää vaille joka päivänä, kuitenkin niin, että iltapäivät ovat usein vapaata. Kovalla viikolla taas treenejä on lähes päivittäin kahdesti päivässä yhtä lepopäivää lukuunottamatta.

— Kestävyyslaji vaatii paljon omaehtoista treenausta. Peruslenkeillä pitää muistaa vetää riittävän rauhallisesti kun taas kovat vedot on vedettävä tarpeeksi kovaa. Välillä pitää muistuttaa itseään, ettei tarvitse mennä niin kovaa, hän naurahtaa.

Kevään, kesän ja kisakauden lähestyessä treenit hieman kevenevät, ja mukaan tulee enemmän kroppaa herätteleviä sekä terävämpiä treenejä.

— Keväällä mäkivetoja tulee varmasti enemmän ohjelmaan, että voimaa tulisi lisää. Lisäksi maaliskuussa on vuorossa etelän leiri, josta saa aina piristystä talven jälkeen, Joronen kertoo muistellen edellisten leirien hymynkare suupielillään.

— Kisakaudella tehdään peruskuntopohjaa ja keskitytään terävyyteen. Peruskuntoa pitää muistaa harjoittaa, että jaksaa syyskuuhun saakka, sillä tärkeimmät kisat ovat yleensä silloin.

Joronen myöntää, että urheilu nousee hieman koulun yläpuolelle, mutta hän haluaa panostaa myös koulutukseen. Se on tärkeä paikka myös nähdä kavereita kiireisen arjen keskellä.

— Lenkille on kiva päästä eikä silloin tarvitse miettiä koulujuttuja. Kyllähän koulu tasapainottaa urheilua, kun siellä näkee myös kavereita, sillä muuten ei hirveästi ole ylimääräistä vapaa-aikaa heitä nähdä.

Vaikka koulun ja urheilun yhdistäminen on pääsääntöisesti Jorosen kohdalla toiminut onnistuneesti, myöntää hän välillä kokeneen myös epätoivon hetkiä.

Soila Puurtinen

— Niistä on kuitenkin selvitty. Välillä tulee fiilis, että on liikaa kaikkea, mutta olen oppinut kuuntelemaan itseäni. Nytkin käynnissä on rennompi jakso, joten voi ottaa vähän löysemmin. Senkin olen oppinut, että kyllä asiat jotenkin lutviutuu.

Arjessa on aikaa myös pysähdyksille. Jorosen suosikkihetki arjessa on aamiainen. Rutiiniin kuuluu kunnollinen aamupala sekä maailman menon seuraaminen eri medioiden kautta.

— Se on pyhitetty hetki. Kun on nukkunut hyvät yöunet ja pääsee syömään aamiaista, lähtee päivä käyntiin. Se kertoo myös, onko edessä hyvä vai huono päivä.

Iltapäivällä puolestaan Netflix-suoratoistopalvelu sekä kirjat auttavat rauhoittumaan tiukankin treenin jälkeen.

— Yleensä luen varsinkin illalla kirjoja, silloin saa unta paremmin. Nyt on menossa John Greenin Let It Snow. Olen todellakin nauttinut hänen kirjoistaan.

Reetta Joronen

Syntynyt 19.5.2000 Helsingissä, mutta asunut lähes koko ikänsä Savonlinnassa.

On ikäluokkansa kärkijuoksija 800 ja 1500 metrillä Suomessa.

Voitti vuonna 2017 SM-kultaa 17-vuotiaiden 800 ja 1500 metrillä sekä neljän kilometrin maastojuoksussa. Ikäluokan Suomi—Ruotsi-maaottelussa 17-vuotias Joronen oli ykkönen sekä 800 että 1500 metrillä. Kalevan kisoissa hän oli kuudes 800 metrillä.

Valmentajana Sami Petäjäjärvi.

Opiskelee toista vuotta Savonlinnan lyseon lukiossa.

Uusimmat uutiset