Camri on taas yllättäjän roolissa, kun se puolustaa lauantaina suurmestaruutta Mikkelissä

Hallitseva suurmestari Camri on parantanut lähtö lähdöltä. Lauantaina se puolustaa titteliään Mikkelissä.

Tuija Pauhu

Hallitsevan suurmestarin Camrin asetelmat lauantaina juostavaan Suurmestaruusajoon on viime vuoden kaltaiset. Alla on loukkaantumisia eikä se kuulu ennakkosuosikkeihin.
Hallitsevan suurmestarin Camrin asetelmat lauantaina juostavaan Suurmestaruusajoon on viime vuoden kaltaiset. Alla on loukkaantumisia eikä se kuulu ennakkosuosikkeihin.

Vuosi sitten Mikkelin raviradan yleisö mylvi lauantain päälähdön maalisuoralla sen verran, että yleisön äänen saattoi havaita jopa tuomaritornin yläkerrassa oleviin lehdistötiloihin. Sitä ei tapahdu usein, mutta Camrin loppukiri Suurmestaruusajossa sytytti yleisön.

— Olihan se mieleenpainuva voitto. Sain hyvän juoksupaikan ja hevonen oli hyvin paineissaan. Mukava oli kääntää loppusuoralle, kun yleisö oli hyvin mukana, Terho Rautiainen muistelee.

Punkaharjulainen Camri siirtyi viime vuonna Rautiaisen talliin kuntoutumaan hankosidevammasta. Kausikin oli lähellä jäädä väliin, mutta nopeasti tervehtynyt ori onnistui puolustamaan kylmäveristen klassikkokilpailun voittoa.

— Loppusuora tultiin kovaa. Matkavauhti lähdössä oli hiljainen, Rautiainen kertaa 1.21,2-aikaista juoksua.

Suurmestaruusajon asetelmat viime vuoden kaltaiset

Asetelmat ovat Camrin kohdalla tänä vuonna samanlaiset. Voittajasuosikkeihin punkaharjulaisori ei kuulu ja alla on loukkaantumisia.

— Edessä on neljäs startti. Joka lähdössä Camri on ollut parempi, joten aika lähellä se nyt on, toteaa Rautiainen.

Suosikki Välähdys, sisäradalta starttaava Polara ja myös nopeasti lähtevä Tähen Toivomus lataavat alkuun kovaa, joten juoksunkulku sanelee Camrin menestyssaumat.

— Lähtöpaikka on ulkona ja kovia avaajia on useampi. Ulkoradalle kun pääsisi, niin hyvä olisi. Camri ei ole johtavan rinnalta juokseva hevonen, sillä selkäjuoksu olisi sille paras.

Mikkelissä Camrin varustelua muutetaan hieman.

— Tänä vuonna ei ole aikaisemmin ollut huppuja, mutta nyt ne laitetaan. Se antaa loppusuoralle lisää vauhtia.

Suomenhevosten taso on noussut

Lauantain Toto76-kierroksen päättävä Suurmestaruusajo on erittäin kova, vaikka tilastoykkönen Costello ei olekaan mukana. Suomenhevosten taso on tällä hetkellä laajempi kuin kenties koskaan.

— Ennen oli vain yksi tai kaksi hyvää hevosta. Ensin hallitsi Vieteri, sitten Vekseli ja Viesker. Nyt on useita todella kovia, kuusi tai seitsemän huippuhevosta.

Tuoreimpana esimerkkinä Polara voitti kesäkuussa Alm Svartenin mukaan nimetyn kylmäverilähdön Oslon Bjerkessä.

— Jalostus vie suomenhevosta eteenpäin. Nyt kaikki hevoset alkavat olla sukutaustaltaan kovia, suomenhevosen hyvin tunteva Rautiainen toteaa.

— Toki myös valmennus on muuttunut. Hevosia treenataan enemmän nuorempana, ja valmennuksessa painottuu enemmän intervalliharjoittelu eli nopeus. Ennen valmennus oli raskaampaa ja panosti siihen, että hevonen jaksaa pitempään.

Kommentoidut