13-vuotiasta savonlinnalaista Tomi Reijosta ei haittaa olla voimanostokisojen nuorin osanottaja — "Ei kukaan usko, että näin nuori voi nostaa sellaisia tuloksia"

Nuoresta savonlinnalaisesta voimanostajasta on mukavaa yllättää kanssakilpailijat nostamalla rautaa jo nuorella iällä.

Timo Seppäläinen

13-vuotias Tomi Reijonen oli viikonlopun kisojen nuorin osallistuja. Takana lajin pariin innostanut kumimtäti Marianne Kosonen.
13-vuotias Tomi Reijonen oli viikonlopun kisojen nuorin osallistuja. Takana lajin pariin innostanut kumimtäti Marianne Kosonen.

Rauta kolisi ja kansa kannusti sunnuntaina Savonlinnassa ammattiopiston liikuntasalissa, kun siellä järjestettiin FPO:n eli Finnish Powerlifting Organisationin penkkipunnerrus- ja maastavetokisat.

Painot eivät olleet kisassa pienimmästä päästä, kun kaksipäiväisissä kisoissa rikottiin useampikin Suomen ennätys. Muun muassa pelkästään sunnuntaina raw- eli raakasarjoissa savonlinnalainen Santeri Asikainen penkkasi uudeksi ennätykseksi 82,5-kiloisissa hurjat 205 kiloa, kun taas mikkeliläinen Juha Tuomainen nosti 110-kiloisissa tuloksen 255,5.

13-vuotiaalla Tomi Reijosella noihin tuloksiin on vielä matkaa, kun hän kisasi viikonloppuna voimanostouransa toisissa kisoissa. Aiemmin muun muassa jalkapalloa harrastanut savonlinnalaisnuori päätyi kokeilemaan lajia pari vuotta sitten kummitätinsä ja voimanostaja Marianne Kososen vanavedessä.

— En tiedä, mikä tässä lajissa on, että jäin koukkuun. Harrastan voimanostoa ennen kaikkea siksi, että se on kivaa.

— Mutta onhan se hienoa, kun pääsee rikkomaan ennätyksiä aina vain uudelleen, 115 kiloa maastanostossa ja 45 kiloa penkkipunnerruksessa tempaiseva nuorukainen jatkaa.

Sunnuntaina Reijosella oli tavoitteena nostaa ennen kaikkea maastanoston ennätystään, joka oli aiemmin 90 kiloa. Kisassa tulos paranikin 25 kiloa.

Vinkkejä kokeneemmilta kisaajilta

Erityisesti Reijosta kiehtoo juuri raakasarjat, jossa nostoja tukevia varusteita ei sallita.

Hän oli kaksipäiväisten kisojen nuorin osaanottajia. Hän kertookin saaneensa osakseen ennen kaikkea paljon tsemppauksia sekä vinkkejä kokeneemmilta kisaajilta.

— Ennätyksiä on myös hauska tehdä, kun ei kukaan usko, että näin nuori voi nostaa sellaisia tuloksia, hän toteaa hymyillen.

Tekniikka helpompi sisäistää nuorena

Reijosen valmentajana toimii viikonlopun kisojen järjestelyistä vastannut sekä FPO:n puheenjohtajana toimiva Kalle Räsänen.

Valmentaja kertoo Reijosen treenanneen hänen valmennukseen tämän vuoden ajan, ja kehitystä on tullut jatkuvasti.

— Tekniikka hioutuu jatkuvasti parempaan kuntoon, ja varmasti muutaman vuoden sisällä tulee tapahtumaan paljon edistystä, Räsänen povailee.

Valmentaja näkee Reijosen nuoren aloitusiän ehdottoman hyvänä asiana.

— Jos haluaa menestyä, on tekniikan treenaaminen aloitettava nuorena. Ulkomailla se aloitetaan jopa kymmenvuotiaana. Tekniikkaa kun on harjoitellut vuosikausia, tulee se myöhemmällä iällä selkäytimestä. Silloin sitä ei tarvitse enää miettiä, vaan voi keskittyä voiman, nopeuden ja kestävyyden hankintaan. Niillä ominaisuuksilla kun oikeasti nostetaan niitä isoja tuloksia, Räsänen toteaa.

Timo Seppäläinen

Kilpailijat saivat sunnuntaina runsaasti kannustusta myös yleisöstä.
Kilpailijat saivat sunnuntaina runsaasti kannustusta myös yleisöstä.

Viikonlopun kisaan odotettiin yli 100 osallistujaa. Kisa oli samalla myös SM-kilpailu, ja mitalit jaettiin kaikissa paino- ja ikäluokissa.

Suomessa on voimanostossa kaksi järjestöä: Suomen Voimanostoliitto (SVNL) sekä ammattilaisliitoksi kutsuttu Finland Powerlifting Organisation (FPO). Suurimmat erot niiden välillä ovat dopingtestauksessa sekä sallituissa kilpailuvarusteissa.