Savonlinnan liikunta- ja kuntoreiteille uudet kyltit — Hankehakemus lähetetään Piällysmiehelle ensi viikolla, joten vielä ehtii mukaan

Kyliltä kylille -hanke on selvittänyt ja kartoittanut Savonlinnan hoidetut erä- ja ulkoilureitit sekä niihin liittyvät aktiviteetit ja palvelut.

Uudet opasteet tehdään tällä mallilla.
Uudet opasteet tehdään tällä mallilla.

Savonlinnan alueen liikunta- ja kuntoilureitit saavat vuoden 2020 loppuun mennessä uudet ja yhdenmukaiset opasteet.

Savonlinnan kylät ry:n hallinnoima Kyliltä kylille -hanke on kesäkuun alusta lähtien selvittänyt ja kartoittanut lihasvoimin liikuttavat, hoidetut erä- ja ulkoilureitit sekä niihin liittyvät aktiviteetit ja palvelut yksiin kansiin, helposti tavoitettavaan muotoon.

Aion talvella hiihtää kaikki reitit läpi GoPro-kamera päässäni ja materiaalista editoidaan lyhyt kuvaus, josta käy ilmi minkälainen reitti on kyseessä. — Asko Koukkari

Hanketyöntekijä Asko Koukkari on kerännyt hankkeeseen soveltuva tietoa kylä- ja asukasyhdistyksiltä sekä matkailuyrityksiltä.

— Hankehakemus lähetetään Piällysmiehelle ensi viikolla, joten vielä ehtii mukaan, kannustaa Koukkari niitä, jotka vielä eivät ole hankkeeseen ilmoittautuneet.

Koukkarin mukaan Savonlinnan alueella sijaitseva reitin pitää olla ylläpidetty ja hoidettu ja siihen on sitouduttava myös jatkossa.

— Se ei riitä, että paikalle tuodaan opasteet ja homma jätetään siihen.

Koukkari sanoo hankkeen palvelevan kaikkia alueen vakituisia sekä kesäasukkaita, matkailijoita sekä matkailuyrityksiä. Opasteet pidetään mahdollisimman yksinkertaisina. Niihin lisätään QR-koodi, josta saa mobiilin kautta lisätietoa kohteesta.

Opasteiden suunnittelusta ja valmistuksesta vastaa Savonlinnan Mainospalvelu Uittokaluston hoitaessa pystykseen tarvittavat materiaalit. Tällä hetkellä tarve on noin 750 erikokoiselle opasteelle

Hankkeeseen sitoutuneet tahot toteuttavat opasteiden pystyttämisen talkootyönä ensi kesänä.

Kun pohjatyö reitistostä on nyt saatu kasattua, siirtyy Koukkari omien sanojensa mukaan ammattiurheilijaksi.

— Aion talvella hiihtää kaikki reitit läpi GoPro-kamera päässäni ja materiaalista editoidaan lyhyt kuvaus, josta käy ilmi minkälainen reitti on kyseessä. Kesällä on sitten sama urakka edessä kävelyreiteillä.

Koukkari ei ole vielä haarukoinut edessään olevia kilometrejä.

— Kunnioitettava määrä siitä kertyy ja varmasti kysyy tahdonlujuutta. Enemmän tulee ensi talvena hiihtokilometrejä kuin 25 edellisvuotena yhteensä, Koukkari sanoo nauraen.

Kyliltä kylille -hanketta rahoittaa Piällysmies ry ja Savonlinnan kaupunki. Hankkeen ohjausryhmässä ovat edustettuna Savonlinnan kaupunki, Savonlinnan seudun matkailu Oy, Piällysmies ry, Savonlinnan seudun Kolomonen ry, matkailuyritykset sekä Savonlinnan kylät ry.

— Leader-rahoituksen osuus on normaalisti noin 50 prosenttia, mutta tälle hankkeelle tukiosuus on peräti 70 prosenttia, Koukkari sanoo.

Kyliltä kylille -hanke tekee myös yhteistyötä Savonlinnan Oppaat ry:n kanssa. Hanke rahoittaa opaskoulutuksesta kiinnostuneita ihmisiä paikallisoppaiksi.

— Kurssi on käynnissä ja 20 osallistujasta seitsemän kokelasta on sitoutunut toimimaan muun kuin kaupunkikeskustan paikallisoppaina, Koukkari sanoo.

Kurssin järjestää Savonlinnan kesäyliopisto ja Savonlinnan oppaat.

Kyliltä kylille -hankkeessa on mukana lähes viisikymmentä kyläyhdistystä tai yritystä.

Asko Koukkariin voi ottaa yhteyttä puhelimitse 044-9774479 tai sähköpostitse kyliltakylille@gmail.com.