Teemu Pukki astelee Valioliigan viheriölle illalla — Vanhalla joukkuekaverilla on enää yksi neuvo annettavanaan

Teemu Pukin entinen valmentaja Janne Hyppönen ei ole enää tunnistaa suojattiaan. Niko Ikävalko uskoo entisen pelikaverin maalintekokykyyn, mutta toivoisi parannusta tuulettamiseen.

AOP/Paul Chesterton

Teemu Pukin uskotaan iskevän maaleja Valioliigassa, mutta aika näyttää, kuinka monta osumaa kotkalainen maalivahtien taakse lopulta saa.
Teemu Pukin uskotaan iskevän maaleja Valioliigassa, mutta aika näyttää, kuinka monta osumaa kotkalainen maalivahtien taakse lopulta saa.

Euroopan suurimman ja kauneimman jalkapallosarjan, Englannin Valioliigan, nurmilla ei ole juossut suomalaispelaajaa sitten helmikuun 2015, jolloin Jussi Jääskeläinen pelasi viimeisen ottelunsa West Hamin tolppien välissä.

Edellisestä suomalaismaalista on kulunut jo yli kymmenen vuotta, sillä viimeisin osuma on Sami Hyypiän puskumaali Newcastlen verkkoon joulukuussa 2008.

Tuulettaa se ei osaa vieläkään. — Niko Ikävalko

Perjantaina asioihin tullee ainakin yksi muutos, kun kotkalaissyntyinen Teemu Pukki kirmaa Liverpoolin Anfield Roadille sarjanousija Norwichin paidassa.

— Kovimpia vastaan maalinteko voi olla vaikeaa, mutta on siellä (Valioliigassa) vähän heikompiakin joukkueita, joita vastaan Teme tekee varmasti maaleja, kausina 2006 ja 2007 Pukin kanssa FC KooTeePeessä hyökännyt Niko Ikävalko arvioi.

Tulikaste vaikean paikan edessä

Mestarien liigan viime kaudella voittanut Liverpool on kotikentällään armoton mittari heti alkuun, varsinkin kun topparina luutii tämän hetken maailman parhaana puolustajana pidetty Virgin van Dijk.

On tilastoitu, että van Dijkia ei ole ohitettu kertaakaan viimeisen 64:n ottelun aikana. Käsittämätön lukema sisältää muun muassa kaikki viime kauden Mestarien liigan ottelut. Pukki saattaa tietää keinon topparin ohittamiseksi, sillä miehet pelasivat yhtä aikaa Celticissä kaudella 2013-14.

Pukki voitti viime kaudella Englannin mestaruussarjan maalikuninkuuden 29:lla maalillaan ja odotukset ovat kovat kerrosta ylempänäkin. Jopa Mikael Forssellin paukuttama suomalaisten Valioliigaennätys (17 maalia) kaudelta 2003-04 voi olla vaarassa.

— Vuosi sitten oli epärealistista puhua 29 maalista. Sovitaan, että tämäkin on epärealistista ja todetaan toukokuussa että ei ollutkaan, Pukkia KooTeePeessa valmentanut Janne Hyppönen sanoo.

— Kymmenenkin jos tekee, niin on todella kova jätkä.

Puolustuspäässä tulee petrata

Hyppönen seuraa mielenkiinnolla paitsi entisen suojattinsa, niin myös mestaruussarjassa hurmanneen Norwichin otteita.

— Peli oli huikeaa sarjaporrasta alempana ja tykkään, että siellä ei ole lyöty järkyttävästi rahaa pelaajahankintoihin. Sympatiat saisivat minulta ilman Temeäkin, Hyppönen sanoo.

On mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon lyhytsyöttöpeliin mestaruussarjassa luottanut Norwich joutuu tinkimään pelifilosofiastaan Valioliigassa.

Ainakin puolustuspelaamisessa Norwichin täytyy pystyä parempaan, sillä jo mestaruussarjassa omassa päässä pölisi keskimäärän yli kaksi kertaa ottelua kohti. Maltillisesti siirtomarkkinoilla operoinut seura hankkikin saksalaismaalivahti Ralf Fährmannin lainasopimuksella Schalkesta Tim Krulin kirittäjäksi.

— Puolustus oli vaikeuksissa jo viime kaudella ja Krul ei vaan riitä Valioliigaan. Fährmann on ainakin ollut hyvä maalivahti – saa nähdä onko edelleen, Ikävalko miettii.

Kiharat lähtivät, parta tuli tilalle

Pukissa Hyppönen ja Ikävalko ovat huomanneet ilmiselvät muutokset, mutta näkevät myös paljon samaa kuin toistakymmentä vuotta sitten Arto Tolsa -areenalla.

— Kikkara tukka on lähtenyt ja parta tullut tilalle – ei meinaa enää tunnistaa miestä. Voimaa ja röyhkeyttä on tullut, mutta muuten hän jyllää edelleen samoilla ominaisuuksilla, Hyppönen sanoo.

— Pelityyli ei ole muuttunut mihinkään, mutta ei sitä enää tönitä pois kaksinkamppailuista, Ikävalko säestää.

On enää yksi asia, missä kaksi vuotta vanhempi Ikävalko yrittää Pukkia neuvoa.

— Tuulettaa se ei osaa vieläkään. Olen yrittänyt sanoa kaikenlaista, mutta ei se osaa.