Kun pitää katseensa tiukasti lumessa, niin hyvin se hiihto kulkee vesisateellakin — Tanhuvaaraan ensilumenladulle tultiin nauttimaan ja voittamaan

Edes Lahdessa ei ole vielä noustu suksille, mutta Savonlinnassa sentään jo hiihdetään tosissaan kilpaa.

Soila Puurtinen

Savonlinnan Hiihtoseuran Ella-Sofia Kaiponen kertoi olevansa tosi iloinen, että hän pääsi kilpailemaan ensilumenladulle Tanhuvaarassa. 
Savonlinnan Hiihtoseuran Ella-Sofia Kaiponen kertoi olevansa tosi iloinen, että hän pääsi kilpailemaan ensilumenladulle Tanhuvaarassa. 

Kura sen kuin lätsähteli kengänpohjissa Tanhuvaaran Urheiluopistolla hiihtokisojen kilpailualueella lauantaina iltapäivällä.

Vettäkin satoi, mutta suksikin näytti luistavan, kun noin 55 kilpailijaa osallistui Savonlinnan Hiihtoseuran (SHS) järjestämiin ensilumenladun hiihtokisoihin.

Jos lämpötila olisi edes lähellä nollaa, niin se auttaisi paljon. — Janne Kaiponen

Kaksitoistavuotiaiden tyttöjen sarjassa hiihtänyt SHS:n Ella-Sofia Kaiponen veti lenkin niin täysillä, että maaliviivan jälkeen hänen piti haukata ilmaa keuhkoihin hetken aikaa maassa pitkällään maaten.

Vaikka lujille näytti ottavan, oli mieli kuitenkin hyvin iloinen.
— Oli tosi kivaa päästä hiihtämään ja kilpailemaan. Lunta olisi voinut enemmän, mutta kivaa tämä on näinkin, hän hehkutti.

Ella-Sofia oli käynyt toki harjoittelemassa viikonlopun kisoja varten Tanhuvaaran ensilumenladulla aiemmin.

Hän totesi lauantaina huomanneensa, että hiihtolenkin lumikerros oli painunut aika lailla kasaan hänen ensimmäisistä harjoituspäivistään Tanhuvaarassa.

Vaikka hiihtolenkkiä ympäröivä maisema on lumeton ja pimeäkin, ei sillä ole Ella-Sofian mukaan hänen mielenlaatuunsa kilpailemisen kannalta mitään vaikutusta.

— Kun pitää katseensa koko ajan lumessa ja keskittyy vain hiihtoon, niin hyvin menee.

Miesten sarjassa hiihtänyt Lahden Hiihtoseuran Onni-Kalle Lahdelma kertoi, ettei suomalaisen hiihdon pääkaupungissa Lahdessakaan ole vielä päässyt lumille hiihtämään.

Soila Puurtinen

Lahden Hiihtoseuran Onni-Kalle Lahdelma toivoo joka päivä kuulevansa säätiedotuksen, joka lupaa Suomeen lunta ja pakkasta.
Lahden Hiihtoseuran Onni-Kalle Lahdelma toivoo joka päivä kuulevansa säätiedotuksen, joka lupaa Suomeen lunta ja pakkasta.

— Tämä Savonlinnan viikonloppu on minulle todella ensimmäinen kerta tänä syksynä, kun pääsen kokeilemaan suksiani, Lahdelma sanoi.

Lahdelma kertoi, ettei hänen kilpailufiilikseensä ensilumenladulla vaikuta varsinaisesti se, onko siellä ladun ulkopuolella kymmenen senttiä kuraa maassa. Enemmän fiilikseen vaikuttaa sääolot yleensä.
— Kuinka tuulista on tai sataako. Sillä on merkitystä.

Kilpahiihtäjä on aina hankalassa tilanteessa hakiessaan hiihtokuntoa Suomen lumettomina alkutalvina.

— Onhan se sellaista hakemista, mutta samalla sitä joka päivä toivoo, että tänään sääennusteet lupaisivat maahan vihdoinkin lunta ja pakkasta.

Soila Puurtinen

- Eihän tämä Suomen talvi taas hyvältä näytä. Viime vuonna sentään hiihtokelit olivat suotuisat, kommentoi Lasse Lahdelma.
- Eihän tämä Suomen talvi taas hyvältä näytä. Viime vuonna sentään hiihtokelit olivat suotuisat, kommentoi Lasse Lahdelma.

Onni-Kalle Lahdelman valmentaja Lasse Lahdelma totesi, etteivät Suomen talviolosuhteet suoraan sanoen hiihtovalmentajan mieltä aina ylennä.

— Toki pitää muistaa, että esimerkiksi viime talvihan oli ihan hyvä hiihtotalvi.

Lasse Lahdelmalla on sekin ongelma, että Onni-Kalle Lahdelma on ampumahiihtäjä.

— Se on vaativa laji, joka vaatii myös lunta. Juuri tällä hetkellä Imatra on Lahtea lähin paikkakunta, jossa ampumahiihtoa voi treenata.

Soila PuurtinenJoensuun Katajan Aatu Mäkelä kiiruhtaa kohti maalia. Mäkelän valmentaja 
Kimmo Mäkelä kertoi, että suksihuollossa on kiitollista olla. - Siinä 
tehtävässä saa aina suoraa palautetta.
Joensuun Katajan Aatu Mäkelä kiiruhtaa kohti maalia. Mäkelän valmentaja Kimmo Mäkelä kertoi, että suksihuollossa on kiitollista olla. - Siinä tehtävässä saa aina suoraa palautetta.

Kimmo Mäkelä valmentaa puolestaan Joensuun Katajassa kahta poikaansa. Hänestä on upeaa, että ensilumenkilpailuja päästään ylipäätään Tanhuvaaran kisojen tavoin kilpailemaan, vaikka olot ovatkin haastavat.

— Hiihto on meille niin rakas laji, että kyllähän suomalainen sen ladun vaikka minne laatii, jos niikseen tulee, Mäkelä nauraa.

"Hyvinhän kilpailut sujuivat sateesta huolimatta"

Savonlinnan Hiihtoseuran hiihtojaoston puheenjohtaja Janne Kaiponen totesi Tanhuvaaran kisojen ensimmäisen kilpailupäivän jälkitunnelmissa, että kisat sujuivat vesisateesta huolimatta oikein hyvin.

— Jokainen kilpailija pääsi taittamaan matkan hyvin, eikä ladulle syntynyt ruuhkia.
Ennen kilpailuja Kaiponen oli todennut, että kilpaileminen tällä säällä vaatii osallistujilta tietynlaista ajattelutapaa.

Soila Puurtinen

Suksi luistaa ja nurmi viheriöi.
Suksi luistaa ja nurmi viheriöi.

— Sunnuntain hiihtoihinkin valmistautuvien on syytä ajatella, että esimerkiksi latu-ura on kapea ja likainenkin. Nämä eivät todella ole tavalliset talviolosuhteet hiihtää kilpaa. Sitä minä lähinnä tällä tietynlaisella ajattelutavalla olen tarkoittanut.

Suomalainen hiihtokansa on saanut totutella jo monen vuoden ajan näihin alkutalven lumettomiin maisemiin.

— Onhan se hienoa, että Tanhuvaaran Urheiluopistolla on asennetta vastata harrastajien ja kilpahiihtäjien odotuksiin ensilumenladulla, Kaiponen sanoo.

Savonlinnaan lauantaiksi kauimpaa tulleet hiihtäjät olivat lähteneet Lahdesta ja Porvoosta. Sunnuntaina kisat alkavat Tanhuvaaran Urheiluopistolla kello 10.00