SaPKo sai kokea Hermeksen hurmoksen Kokkolassa – "En muista että tällä kaudella olisimme olleet noin purjeissa avauserässä"

Raivokkaasti pelannut Hermes katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa täyden kotikatsomon edessä.

Soila Puurtinen

Roope Urpolahti pelasi SaPKon maalilla erinomaisen ottelun. Varsinkin avauserässä mies koppaili unelmatorjuntoja.
Roope Urpolahti pelasi SaPKon maalilla erinomaisen ottelun. Varsinkin avauserässä mies koppaili unelmatorjuntoja.

Kokkolan Hermeksen peli kulki hyvässä myötäisessä vielä vuoden alussa. Tammikuun kymmenentenä päivänä kelkka kuitenkin kääntyi Talvisalossa, kun SaPKo katkaisi neljän ottelun voittoputken 2–0-voitolla.

Sen jälkeen syöksy on ollut jyrkkää. Peräti kahdeksan ottelua on päättynyt Hermeksen tappioon; seitsemän varsinaisella peliajalla ja yksi jatkoajalla.

Tappioputkessa päävalmentajakin on vaihtunut Janne Tuunasesta Ari-Pekka Pajuluomaan. Sportista potkut saanut Pajuluoma luotsasi Hermestä ensimmäisen kerran keskiviikkona, mutta Peliitat haki kolme pistettä Kokkolasta.

Kaikki putket katkeavat aikanaan ja perjantaina Hermes palasi voittojen tielle kaatamalla SaPKon kotijäällään täyden katsomon riemuksi maalein 5–2 (1–1, 2–0, 2–1).

Ilmaisottelu oli houkutellut Kokkolan jäähalliin peräti 2148 katsojaa ja pelaajat palkitsivat paikalle saapuneet kannattajat antamalla kaukalossa kaikkensa.

– Tämä oli meille iso voitto henkisesti. Joukkueella on takana vaikeat viisi viikkoa ja tulos on karttanut meitä. Tänään onnikin oli meidän puolellamme, mutta kai se onnikin on ansaittava, Pajuluoma henkäisi ja puki sanoiksi sen, minkä kaikki Kokkolassa näkivät.

– Olimme tosi hyviä ensimmäiset 30 minuuttia. 3–1-tilanteessa näki, että joukkueella on ollut vaikeaa. Heräsi ajatus, että voitetaanko me vai käykö taas huonosti.

Jo avauserä näytti mitä on luvassa. Vaikka SaPKo menikin Atte Karppisen osumalla johtoon, oli Hermes kaikessa paitsi maalivahtipelissä Pallokerhoa edellä. Ilman Roope Urpolahden useita huipputorjuntoja numerot olisivat olleet todella rumat.

– Kaveri oli kyllä ladannut todella tulisesti, enkä muista että tällä kaudella olisimme olleet noin purjeissa avauserässä. Osattiin varautua siihen, mutta Hermes tuli vaan niin lujaa. Urpolahden avulla kuitenkin selvittiin siitä, SaPKon päävalmentaja Pasi Räsänen sanoi.

Soila Puurtinen

Atte Karppiselle ilta Kokkolassa toi kaksi tehopistettä.
Atte Karppiselle ilta Kokkolassa toi kaksi tehopistettä.

Toisen erän alussa Hermes iski kaksi pikamaalia ja sai suurimmat höyryt purettua, eikä antanut vieraiden enää tulla vakavasti kamppailemaan sarjapisteistä.

Räsänen harmitteli toisen erän alkua.

On aina hienoa päästä pelaamaan jääkiekkoa. Mikäs sen parempaa voisi olla. — Ville Petman

– 2–1-maali tuli aika halvalla ja sen jälkeen Hermes sai vielä apua tuomarilta heppoisen jäähyn muodossa josta tekivät sitten ylivoimalla 3–1. Kahden maalin takaa-ajoasema on hankala, mutta saimme kuitenkin hyviä tilanteita mutta ei onnistumisia.

4–1-tilanteessa SaPKolla oli kaksi läpiajoa, mutta Samuel Baros torjui Tino Sirénin ja Karppisen yritykset. Juuso Walli kaunisteli loppulukemia ylivoimaosumallaan. Maali oli pakille jo kauden yhdestoista.

SaPKo oli saanut kahden ottelun ajaksi kokoonpanoonsa Mikko ja Ville Petmanin Rauman Lukon liigajoukkueesta. Energisesti ja kaikki tilanteet loppuun asti pelanneet SaiPa-kasvatit olivat pässipaitojen parhaat pelaajat Urpolahden ohella.

– Tosi hyvällä mielellä vedin pässipaidan päälle, mutta pettynyt olo tietysti kun hävittiin, syöttöpisteen Wallin maaliin saanut Ville Petman jutteli.

Tieto SaPKo-komennuksesta tuli veljeksille alkuviikosta.

– Päästiin ihan hyvin peliin mukaan, vaikka alussa pari virhettä tulikin. Vauhti oli tosi kova. Ei paljon liigasta eronnut.

Soila Puurtinen

Juuso Walli onnistui jälleen tekemään maalin ylivoimalla.
Juuso Walli onnistui jälleen tekemään maalin ylivoimalla.

Petman kehui Kokkolan hallin tunnelmaa.

– Tuntui että koko kaupunki oli Hermeksen tukena. Kyllähän he kovan paineen antoivatkin ja näki, että he todella halusivat voittaa tänään.

Kokkolasta SaPKo matkustaa Keuruulle, missä se kohtaa lauantaina samoista sijoituksista kamppailevan KeuPa HT:n. Keskiviikkona kaksikko on vastakkain Talvisalossa. Perjantaina KeuPa hävisi Rovaniemellä RoKille.

SaPKolla on kymmenen ottelun verran runkosarjaa jäljellä ja töitä on vielä edessä, jotta peli saadaan pudotuspelien vaatimalle tasolle.

KeuPassa neljä ottelua kaudella 2017–18 pelannut 20-vuotias Petman toivoi, että SaPKo otti lauantaita varten oppia otteluun valmistautumisesta. Veljesten asenteessa ei moitteen sijaa ollut, vaikka he keikkamiehiä ovatkin.

– Aina mennään täysillä, oli päällä mikä tahansa pelipaita. On aina hienoa päästä pelaamaan jääkiekkoa. Mikäs sen parempaa voisi olla.

Näin pelattiin

Hermes–SaPKo

1. erä: 9.20 0—1 Atte Karppinen (Teemu Lämsä, Matias Lainio), 16.17 1–1 Eetu Paasovaara (Alex Levänen, Samu Markkula).

2. erä: 24.26 2–1 Markkula (Juho Korhonen, Paasovaara), 25.14 YV 3–1 Tino Metsävainio (Oskari Uomala, Korhonen).

3. erä: 46.23 YV 4–1 Miika Tiihonen (Gabin Ville, Metsävainio), 58.15 YV, IM 4–2 Juuso Walli (Karppinen, Ville Petman), 58.55 5–2 TM Markkula.

Torjunnat: Samuel Baros Hermes 1+10+14=25, Roope Urpolahti SaPKo 15+12+7=34 (pois: 56.27–58.15, 58.31–58.55).

Rangaistukset: Hermes 4 x 2 min, SaPKo 4 x 2 min + 1 x 10 min (Teemu Lämsä).

Yleisöä: 2148