Juuso Kautonen siirtyy vihreältä veralta hyvän tahdon lähettilääksi

Tänään viimeisen ottelunsa STPS:n edustusjoukkueessa pelaava kapteeni haluaa enemmän yhteisöllisyyttä paikalliseen jalkapalloon.

Antti Varonen

Juuso Kautonen on pelannut Veikkausliigaa KuPSissa ja Ykköstä MP:ssä.
Juuso Kautonen on pelannut Veikkausliigaa KuPSissa ja Ykköstä MP:ssä.

Oliko tämä nyt tässä?
Sitä Juuso Kautonen kysyi vuosi sitten ensimmäisen kerran itseltään.
— Olin kyllästynyt säätämiseen. Meillä on kaksi pientä lasta ja teimme avovaimon kanssa molemmat vuorotyötä. Kun siihen lisättiin harjoitukset ja pelit, niin kysymys jalkapallouran lopettamisesta oli aiheellinen.
Loka-marraskuu meni pohtiessa, mutta joulukuussa STPS-valmentaja Tuomas Silvennoisen kanssa pidetyn palaverin päätteeksi kauteen lähdettiin teemalla Viimeinen tanssi.
— Mittarissa on kohta 33 vuotta. Jos jatkaisin, niin töitä olisi tehtävä kahta kauheammin. Tällä kaudella jo huomasin, että jalat eivät toimi enää sillä tavalla kuin haluaisin.
Kautonen tunnustaa jättäneensä vuosien varrella väliin liian monet palauttavat treenit.
Hän ei halua lähteä kentälle selviytymään eikä varsinkaan pelaamaan puolivaloilla.
— Jos tehdään, niin tehdään tosissaan, mutta ei totisena.

Tänään STPS-kapteeni pelaa viimeisen pelinsä jalkapallon edustustasolla.
— En usko, että tunnen suurta haikeutta. Tämä on harkittu päätös ja hetki kääntää uusi sivu omalla aikajanalla. Elämässä on paljon muutakin kuin pallon pelaaminen.
Kautonen sanoo toivoneensa uralleen elokuvallista lopetusta eli poistumista mestarina.
— Se nyt jäi parin voiton päähän.

Jalkapalloa Kautonen ei jätä.
— Kun 30 vuotta olen lajin parissa ollut, niin tietenkään en halua kokonaan pois. Mitään ei ole sovittu mihinkään suuntaan, mutta tiedän, että tulen olemaan mukana edustuksen ja junioreiden toiminnassa tavalla tai toisella.
Kautonen on valmis hyvän tahdon lähettilääksi, jalkapallon ilosanoman levittäjäksi ja sparraajaksi työkuorman alle uupuville tekijöille.
— Olen intohimoinen jalkapallofani ja toivon, että se näkyy ympäristöön. Olen myös avoin kaikille tarjouksille yli lajirajojen.
Paikalliseen jalkapallon Kautonen haluaa enemmän yhteisöllisyyttä.
— Junioripuoli ja edustus ovat erkaantuneet toisistaan, vaikka seurojen pitäisi olla yhtä ja samaa. Myös STPS:n ja KuPin pitäisi muodostaa edustusjoukkue, jossa parhaat pelaisivat.
Kautonen tietää, että kaupungissa on paljon nukkuvia jalkapalloihmisiä.
— Tulen olemaan heihin yhteydessä ja varoitan, että kieltäviä vastauksia ei hyväksytä. Isoa kakkua ei kenenkään tarvitse haukata, vaan edetään pienin askelin.

STPS—Lappee JK, jalkapallon Kolmosen kauden päätösottelu Kyrönniemellä tänään klo 14.

Osallistu keskusteluun

Itä-Savo