SaPKo-kapteeni on esimerkillinen jääkiekkoilija

Casimir Jürgens on noussut tällä kaudella Mestis-puolustajien ehdottomaan eliittiin.

Tuija Pauhu

SaPKon Casimir Jürgens pelasi nuorempana käsipalloa Siuntiossa.

Esimerkillinen jääkiekkoilija, joka täyttää mitat vaativampiinkin tehtäviin niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolella.
Näin kuvailee joukkueenjohtaja Pekka Linden SaPKon luottopuolustaja Casimir Jürgensia ja on vakuuttunut, että pässilauman kapteeni on tuleva liigapelaaja.
— Ansioitta ei tuo C ole hänen paitansa rintapielessä. Kun tapasin hänet ensimmäisen kerran kesällä 2015, niin heti tuli vaikutelma urheilijasta, joka on tosissaan ja suhtautuu kaikkeen tekemiseen ammattimaisesti. Arvostaa omaa tekemistään ja myös muiden tekemistä, Linden sanoo ja rankkaa HIFK-kasvatin aivan mestispakkien eliittiin.

SaPKoon Jürgens tuli viime kaudeksi, kun oli käynyt läpi HIFK:n junioriportaat.
— Olin kuullut paljon hyvää IFK-taustaisilta Niklas Huovilalta, Ilari Metsolalta ja Jori Pakkaselta, jotka täällä pelasivat. Uskoin, että SaPKo olisi minullekin hyvä paikka kehittyä, Jürgens sanoo.
Viime kaudella miehen pelejä sotki olkapäävamma ja hän tekikin jatkosopimuksen jo hyvässä vaiheessa.
— Olin vakuuttunut, että SaPKossa jatkaminen on hyvä juttu ja uskoin, että vastuuta tulee tällä kaudella lisää.
Ja totta vie sitä on tullutkin. Luottopakki on kirjauttanut lähes jokaisessa ottelussa suurimmat peliminuutit ja on jäällä aina kun vastuunkantajia tarvitaan.
— Pelaamalla kehittyy, joten hyvä kun minuutteja tulee.
Jürgens arvelee menneensä eniten eteenpäin hyökkäyssuuntaan pelaamisessaan.
— Puolustaminen oli hyvällä mallilla jo viime kaudellakin. Ehkä olen saanut otteisiini enemmän tasaisuutta. Pidän itseäni aika kokonaisvaltaisena pelaajana molempiin suuntiin.

Mestiksen pistepörssin kärkinimet Teemu Lepaus ja Jonatan Tanus keräävät suurimmat otsikot, mutta Jürgens on heidän kintereillään pässipaitojen kolmanneksi paras pistemies. Viime kauden pistesaldo on ohitettu jo tässä vaiheessa kautta.
SaPKo on monien yllätykseksi pysynyt koko kauden Mestiksen kärjessä. Pahoja notkahduksia ei ole tullut.
— Tappioita tulee ja niitä pitääkin tulla. Niistä on vain otettava opiksi. Olemme onnistuneet hyvin säilyttämään pelimme tason. Paljon on pelissämme vielä parannettavaa, eikä tähän pidä tyytyä.
Jürgensin mukaan SaPKon viime kauden ryhmä oli yhtenäinen, mutta tänä vuonna joukkue on vieläkin yhtenäisempi.
— Kaikki pelaajat ovat erittäin sitoutuneita. Meillä on hauskaa kopissa ja viihdymme hyvin hallilla. Se on tärkeää.

Monissa Mestis-joukkueissa pelaajarumba on ollut tällä kaudellakin melkoista. Esimerkiksi LeKissä on pelannut jo 48 pelaajaa, kun SaPKossa vastaava luku on 27. Se on Mestiksen pienin.
Jürgensin mukaan farmiyhteistyössä on hyviäkin puolia, mutta SaPKo-johdon linjausta jatkaa itsenäisenä seurana hän pitää hyvänä.
— Jos kokoonpano vaihtuu joka otteluun, niin se ei ole pelaajalle hyvä juttu. Joukkuekaan ei kasva vilkkaassa pelaajaliikenteessä yhtenäiseksi.
Vaikka liigan valot saattavat jo kajastella tulevaisuudessa, keskittyy Jürgens nyt täysillä SaPKon menestykseen.
— Nyt pelataan tälle joukkueelle ja tälle kaupungille. Mitalipelejä ei Savonlinnassa ole pelattu, joten keväällä olisi sekin asia tarkoitus korjata, ruotsia äidinkielenään puhuva Jürgens sanoo.

Tapaninpäivänä 22 vuotta täyttävä Jürgens syntyi Helsingissä, mutta perhe muutti 5-vuotiaana Siuntioon.
16-vuotiaana hän palasi kaverinsa kanssa Stadiin ja Lauttasaareen. Kävi lukiota Espoossa ja pelasi lätkää HIFK.ssa. Ylioppilaaksi Jürgens valmistui C:n papereilla.
— C on lätkäpelaajan ällä, hän virnistää.
”Casse” on pesunkestävä hifkiläinen ja on sisäistänyt hyvin stadilaisseuran perinteet, joihin kuuluu muun muassa se, että pitkiä kalsareita ei käytetä.
— Jos joku tuli HIFK:n koppiin pitkissä kalsareissa, niin varsin todennäköisesti lahkeet leikattiin pois.
SaPKon pukukopissa ei kalsarikieltoa ole.
— Mutta kyllä me Wacklinin (Viljami) kanssa asiasta kuittaillaan jos niitä näkyy, viittaa Jürgens toiseen HIFK-taustaiseen sapkolaiseen.

Jarmo Pesonen

Jarmo Pesonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat