Suomen eteläisin virallinen snowcross-rata herätetään henkiin — Lauantaina Parikkalassa kisataan moottorikelkoilla

Lauantain kansalliseen kisaan kilpailijoita on tulossa myös Virosta ja yhteensä osallistujia odotetaan paikalle 30—40.

Katri Levänen

Parikkalan raviradalle tehdyllä snowcross-radalla nähdään lauantaina 30—40 kisaajaa Suomesta sekä Virosta.
Parikkalan raviradalle tehdyllä snowcross-radalla nähdään lauantaina 30—40 kisaajaa Suomesta sekä Virosta.

Lumi pölisee moottorikelkkojen kiitäessä Parikkalan raviradalla. Käynnissä on kelkkailijoiden harjoituskisat tulevaa viikonloppua varten, jolloin kansalliset snowcross-kilpailut palaavat raviradalle kuuden vuoden tauon jälkeen.

Kärkikuntien moottorikelkkakerhon järjestämät kilpailut ovat yhdistyksen uuden hallituksen ensimmäiset. Edelliset kilpailut nähtiin Parikkalassa 2011.

— Vuosikausia kerhon johdossa toimineet halusivat jättäytyä jo taka-alalle ja hallitus vaihtui kokonaan toissa syksynä, kertoo puheenjohtaja Aki Makkonen.  
Kisoja lähdettiin organisoimaan nopealla tahdilla.

— Entinen kisajärjestäjä Reijo Paajanen Kerimäeltä otti meihin yhteyttä ja kysyi kiinnostusta snowcross-radan rakentamiseen. Koska lähialueella ei tällä hetkellä virallisia ratoja ole, päätimme yllytyshulluina tarttua haasteeseen. Samalla syntyi idea kansallisten kisojen järjestämisestä.

Kisaradassa huomioitava monta tekijää

Lauantaina kilpaillaan viidessä eri luokassa. Kärkikuntien moottorikelkkakerhoa edustavat Petri Anttonen harrasteluokassa ja Jali Paajanen Pro Lite -luokassa.

Kisaradan pohja tehtiin jo ennen joulua ja vuodenvaihteen jälkeen ajettiin lunta 400 traktorikuormaa eli 4000 kuutiota.

— Sitten olikin jo kunnon ralli päällä, naurahtaa Makkonen.

Rataprofiilin suunnittelusta on vastannut Itä-Savon moottorikelkkailijoiden Jere Tynkkynen.

— Kisaradan rakentamisessa on huomioitava monta tekijää. Turvallisuuden vuoksi radan tulee olla riittävän pehmeä. Näyttävyyttä ja haastetta saadaan puolestaan eri tasoisilla hyppyreillä, Tynkkynen kertoo.

Punkaharjulla asuva Tynkkynen, 28, on kilpaillut vuodesta 2006 lähtien.  Viime viikonloppuna menestystä tuli Seinäjoen SM-osakilpailuissa Pro -luokassa ja Parikkalan jälkeen seuraavat kisat odottavat Torniossa.

— Tässä on nyt tiukka viiden viikonlopun kilpailuputki menossa, Tynkkynen nauraa.

Tynkkysen lisäksi Punkaharjulta kisaamaan ovat tulossa Matti Reinikainen ja Lauri Reinikainen. Junioriluokassa nähdään Kokkolassa viime viikonloppuna voittanut savonrantalainen lahjakkuus Oskari Laamanen.

— Menestyminen lajissa on monen osatekijän summa kuten muussakin urheilussa. Hyvän fyysisen kunnon ja kelkan tekniikan lisäksi tarvitaan myös paineensietokykyä, rohkeutta ja uskallusta sekä kykyä ottaa riskejä, Tynkkynen summaa.

Suomen eteläisin virallinen rata

Talkootyötä kilpailujen eteen on tehty satoja tunteja, ja kokeneemmat konkarit ovat toimineet tärkeänä taustatukena.

— Alkuun hieman kyllä varoiteltiin ja päiviteltiin mihin ne pojat ovat nyt lähteneet. Palaute on joka suunnalta ollut kuitenkin vain positiivista. Ihmiset ovat iloisia, etteivät pikkukylät täysin kuole näin talvisaikaan, sanoo Makkonen.

Kisajärjestelyjen lisäksi Kärkikuntien moottorikelkkakerhon nuoret johtohahmot ovat urakoineet myös radan ulkopuolella. Kerholle on hankittu muun muassa uudet lanat, työkelkka ja kelkkareki, jotka ovat olleet ahkerassa käytössä.

— Peruskelkkaurat on raivattu ja kunnostettu sekä Pohja-Lankila—Uukuniemi että Särkisalmi—Punkaharju-reiteillä. Myös opasteita on lisätty, Makkonen sanoo.

Parikkalan rata on tällä hetkellä Suomen eteläisin virallinen rata. Kilpailijoita on tulossa aina Viroa myöten ja yhteensä osallistujia odotetaan paikalle 30—40.

Lauantaita miehet odottavat jännittynein mutta innostunein mielin.

— Paras palkinto on jos kilpailijat ja yleisö viihtyvät. Kisat ovat meille hyvää harjoitusta myös ensi vuoden suunnitelmia silmällä pitäen, jolloin tarkoituksena olisi tuoda Parikkalaan SM-kilpailut.  

Parikkala Snowcross 2018 ravi- ja markkinakentällä lauantaina 10.2. klo 11 alkaen.

Aikataulu:
Klo 8—9 ilmoittautuminen ja katsastus.
Klo 9.30—10.30 harjoitukset.
Klo 11—12. 1. alkuerä.
Klo 12.30—13.30 2.alkuerä.
Klo 14—15 3. alkuerä.
Klo 15.30—17 finaalit.

Uusimmat uutiset