Savonlinnassa kisataan kesäkuussa maantiekävelyn Suomen mestaruuksista

Kesäkuun 9. päivä järjestettävien SM-kisojen kilpailukeskus sijaitsee Aleksin aukiolla kauppatorin juna-aseman tuntumassa. Noin kilometrin mittainen kisareitti kulkee aukiolta ohitustien kävelytietä pitkin lähes Koululahden matonpesupaikalle saakka, josta kilpailijat kääntyvät takaisinpäin.

Soila Puurtinen

Näissä maisemissa kisataan kesäkuussa maantiekävelyn SM-mitaleista. Maali ja lähtö 
sijaitsevat Aleksin aukiolla. Kilpailijat
 käyvät kääntymässä Koululahden matonpesupaikalla.
Näissä maisemissa kisataan kesäkuussa maantiekävelyn SM-mitaleista. Maali ja lähtö sijaitsevat Aleksin aukiolla. Kilpailijat käyvät kääntymässä Koululahden matonpesupaikalla.

Kesäkuun 9. päivä Savonlinnassa kävellään SM-mitaleista, kun Savonlinnan Riento järjestää maantiekävelyn Suomen mestaruuskisat.

Kilpailukeskus sijaitsee Aleksin aukiolla kauppatorin juna-aseman tuntumassa. Noin kilometrin mittainen reitti kulkee aukiolta ohitustien kävelytietä pitkin lähes Koululahden matonpesupaikalle saakka, josta kilpailijat kääntyvät takaisinpäin.

— Suomen kärkivauhti kävelyssä on hämmentävän kovaa. Tämä on kaupunkilaisille oiva mahdollisuus päästä seuraamaan maan huippukävelijöitä. Reittihän on suljettu, mutta esimerkiksi Kasinonsillalta kisaa pääsee seuraamaan, Riennon puheenjohtaja Teuvo Jäntti kertoo.

Idea kisojen järjestämisestä Savonlinnassa lähti espoolaisen kävelytoimitsijan Esko Kuhan ehdotuksesta. Kävelyn SM-kisat ovat kooltaan aika pienet, sillä esimerkiksi viime vuonna Espoossa SM-lähtöihin osallistui vajaat 30 kisaajaa.

Jäntti myöntää, ettei kisoista tule juuri taloudellista hyötyä seuralle. Ennemminkin Riento haluaa tarjota omille kävelijälupauksilleen mahdollisuuden kisata kotikaupungissa.

— Meillä on kasvamassa Riennossa lupaavia kävelijöitä. Lauri Tossavainen käveli hopeaa viime vuonna 17-vuotiaiden viidellä kilometrillä Espoossa. Lisäksi hänen pikkusiskonsa Eevi-Inkeri on ollut vahva omassa ikäluokassaan, Jäntti kertoo.

Pisin kilpailumatka on miesten sarjassa, jossa kävellään 30 kilometriä. Naiset, 22-vuotiaat naiset ja miehet ja 19-vuotiaat miehet kiertävät 20 kilometrin lenkin. Lyhyin, eli 10 kilometrin matka on 19- ja 17-vuotiailla naisilla sekä 17-vuotiailla miehillä.

Samana päivänä SM-lähtöjen jälkeen reitillä kisataan myös Suomen Aikuisurheiluliiton mestaruuksista. Yhteislähdössä viivalla nähdään kisaajia 30-vuotiaista aina yli 80-vuotiaisiin saakka. Kisaan odotetaan osallistujia noin 50. SM-lähtöihin Jäntti odottaa puolestaan 30—35 starttaajaa.

Suomen kärkivauhti kävelyssä on hämmentävän kovaa. — Teuvo Jäntti

Kilpailupäivästä on tulossa pitkä ja varsin työläs. Jäntti kertoo, että järjestelyt on aloitetut jo syksyllä.

— Itse tapahtumaan tarvitaan vähintään 40 tekijää erilaisiin tehtäviin, hän arvelee.

Yksi isoimmista haasteista on ollut kävelytuomareiden vähyys alueella.

— Meillä on vain pari koulutuksen saanutta tuomaria, mutta heillä ei ole vielä tarpeeksi kokemusta. Päätuomari tuo kuitenkin Lahdesta mukanaan tuomareita, Jäntti kertoo.

Ilmoittautumisia kisoihin ei ole vielä juuri tullut, mutta Riennossa uskotaan, että Savonlinnassa nähdään kesäkuussa maan kärkikävelijät Aku Partasen ja Aleksi Ojalan johdolla.