Rantasalmella etsitään syyskuussa rasteja Ruska-Rastien merkeissä

Perinteinen Ruska-Rastit-suunnistuskilpailu järjestetään syyskuun 29. päivä Rantasalmella Harjupirtin maastossa.

Kauko Piironen ja Ari Pylkkänen kävivät tiistaina läpi Ruska-Rasteille tarvittavia materiaaleja Aholahden hiihtokeskuksella. — Osallistujatavoite on 209 suunnistajaa, Piironen naurahti osoittaen numerolappua rinnassaan.
Kauko Piironen ja Ari Pylkkänen kävivät tiistaina läpi Ruska-Rasteille tarvittavia materiaaleja Aholahden hiihtokeskuksella. — Osallistujatavoite on 209 suunnistajaa, Piironen naurahti osoittaen numerolappua rinnassaan.

Syyskuun viimeisenä lauantaina Rantasalmen Harjupirtin maastoon odotetaan kovaa kuhinaa. 48. kerran järjestettäville Itä-Savon avoimille Ruska-Rasteille odotetaan liki paria sataa suunnistuksen ystävää.

— Tapahtuma on osallistujamäärällä laskettuna alueen suurin suunnistustapahtuma, joka on erittäin kilpailijaystävällinen ja ilmapiiriä kehutaan vuosi vuodelta, tapahtuman järjestelyissä vuosia mukana ollut Kauko Piironen sekä tämänvuotisen kilpailunjohtaja Ari Pylkkänen kertovat.

Rantasalmelainen harjumaasto sekä jylhä kuusimetsä sopivat suunnistukseen erinomaisesti, jonka lisäksi hyvän polkuverkoston myötä myös kokemattomampienkin suunnistajien on helppo ottaa osaa kisaan.

Kilpailun ratamestareina toimivat Matti Huuhka sekä Antti Turkki. Kartat tekee puolestaan Jarmo Munck, joka toimii myös kisan valvojana

Tapahtuma ei koe täksi vuodeksi mullistavia uudistuksia. Miehiltä poistuvat sarjat 45- ja 55-vuotiaille, kun taas naisille lisättiin 65- ja 70-vuotiaille omat sarjat. Näin on pyritty eroon jälkikäteen annettavista ikähyvityksistä.

Henkilökohtaisen kilpailun lisäksi tapahtumassa ratkaistaan kuntien välinen paremmuus Ruska-Rastien sääntöjen mukaan. Levikkialueen kuntien joukkuetta ei tarvitse etukäteen ilmoittaa eikä osanottajamäärää ole rajoitettu. 

Tänä vuonna kuntien välisessä joukkuekisassa pistelasku käynnistyy nollasta, kun viime vuonna kiertopalkinto luovutettiin viidessä vuodessa eniten pisteitä keränneelle joukkueelle. Palkinnon itselleen nappasi Savonlinna

Suunnistus on viime vuosina nostanut suosiotaan, ja varsinkin Etelä-Suomessa viikkokisat ovat olleet todella suosittuja. Myös Ruska-Rastit ovat saaneet osansa lajin kasvaneesta kiinnostuksesta. Viime vuosina osallistujamäärät ovat olleet lähellä kahtasataa suunnistajaa per vuosi.

— Mukana on paljon osallistujia, jotka ovat tulleet lajin pariin viime vuosien aikana. Ruska-Rastit on kuitenkin hyvä paikka lähteä kokeilemaan lajia. Radat ovat huomattavasti kansallisia kilpailuja helpompia, kunto- ja viikkorastitasoa, Piironen kertoo.

Itä-Savon 48. avoimet Ruska-Rastit suunnistetaan Rantasalmella Harjupirtin maastossa lauantaina 29. syyskuuta 2018 klo 11.00.