"Peesissä viimeisen laskuun asti ja mutkassa sitten ohitukseen" — Luulajaan muuttanut Eevi-Inkeri Tossavainen järjesti jymypaukun nuorten SM-hiihdoissa

SHS:n Eevi-Inkeri Tossavainen voitti N18-sarjan sprintin Suomen mestaruuden Puijolla.

Sakari Kekki

Tossavainen saavutti kultamitalin Kuopiossa.
Tossavainen saavutti kultamitalin Kuopiossa.

Savonlinnan Hiihtoseuran Eevi-Inkeri Tossavainen järjesti varsinaisen paukun nuorten SM-hiihtojen avauspäivänä perjantaina Kuopion Puijolla.

Tossavainen lähti N18-sarjan sprinttiin kaksi vuotta muita nuorempana ja lykki komeasti finaalin voittoon.

Hiihtoliiton sääntöjä muutettiin tälle vuodelle niin, että myös 16-vuotisten sarjalaiset saavat osallistua 18-sarjan SM-kilpailuihin. Aiempina tämä ei ole ollut mahdollista.

Tossavaisen ensimmäinen hiihdon Suomen mestaruus tuli hienon taktiikan tuloksena. Karsinnassa Tossavainen oli yhdeksäs ja se nosti itseluottamusta erävaiheisiin.

— Alkuerän ja välierän hiihdin varman päälle. Pysyttelin peesissä toisena ja sitten lopussa varmistin vain, että pääsen jatkoon. Aika helposti se onnistui.

— Finaalissa oli sama juttu. Peesissä viimeisen laskuun asti ja mutkassa sitten ohitukseen ja maaliin niin kovaa kuin pääsee. Katsoin taakse, ettei kukaan tuu lähelle. Saatoin jo tuulettaa vähän ennen maalia, mestari iloitsi.

Ruotsin Luulajaan perheen mukana muuttanut Tossavainen on aiemmin saanut SM-kultaa ja hopeaa omassa ikäluokassaan kävelyssä. Hiihto on nyt vakiintunut päälajiksi.

— Olen kyllä viihtynyt hyvin Luulajassa. Tunnetuin savonlinnalainenhan siellä on Jarmo Myllys, jonka fanipaitoja näkee ihmisten päällä. Ensi syksynä aion kuitenkin hakea Vuokattiin urheilulukioon, jossa voi vielä paremmin keskittyä hiihtoon, Tossavainen kertoi.

Kultamitalistin valmentajana ja suksien vastuuvoitelijana toimii edelleen Juha Hoffren.

— Yhteys on välimatkasta huolimatta toiminut hyvin. Aina treenien jälkeen soitellaan, miten harjoitus meni ja mitä tehdään seuraavaksi.

— Yllätys tämä voitto oli, vaikka tiesinkin, että aika hyvin voin pärjätä. Oman sarjani SM-kisat ovat Hopeasomman yhteydessä Hollolassa kahden viikon kuluttua. Sielläkin on perinteisen sprintti. Nyt kuitenkin pitää keskittyä täällä lauantain kilpailuun, Tossavainen sanoi.

Picasa

KeU:n Maija Tiainen oli sprintin neljäs.

Myös Tiainen onnistui

Kerimäen Urheilijoiden Maija Tiainen kuului myös päivän yllättäjiin. Tossavaisen ohella 16-sarjaan vielä kuuluva Tiainen eteni aina finaaliin asti ja sijoittui siinä neljänneksi.

Tiainen oli jo karsinnassa neljänneksi nopein ja tahti jatkui hyvänä myös alku- ja välierässä. Finaalissa kärkikolmikko hieman karkasi, mutta neljäs toi kuitenkin tyytyväisen olon.

— Hyvin jaksoin finaalinkin. Siinä vain suksi hieman lipsahteli ylämäessä ja piti heittää haarallae. Siinä meni voimia ja tuli rakoa edelle meneviin.

— Lähdin kokeilemaan, miten pärjään vanhempien joukossa. Tavoite oli päästä 30 sakkiin. Sitten pääsinkin erä erältä jatkoon. Oli kyllä melkoinen yllätys päästä finaaliin, joka sekin meni hyvin. Olen kyllä tosi tyytyväinen, Tiainen hymyili.

Rantasalmen Urheilijoiden Niina Vänskä ylsi myös karsinnasta jatkoon ja sijoittui lopputuloksissa 30:nneksi.

Luetuimmat