Eevi-Inkerin voittoresepti: Alussa rauhallisesti ja siitä Maijan peesiin

16-vuotiaiden sprintin kulta- ja hopeatytöt kiittelivät loistavasti toimineita suksiaan. Voiteluvelho Juha Hoffren onnistui nappiin jälleen kerran.

Sakari Kekki

Eevi-Inkeri Tossavainen sai tuuletella rauhassa jo ennen maalilinjaa. Maija Tiainen sen sijaan joutui taistelemaan loppuun asti hopeasijasta.

Hopeasomman loppukilpailut alkoivat perjantaina Hollolassa savonlinnalaisittain komeasti kaksoisvoitolla perinteisen tyylin sprintissä.

Savonlinnan Hiihtoseuran Eevi-Inkeri Tossavainen lykki N16-sarjan mestaruuteen ja Kerimäen Urheilijoiden Maija Tiainen nappasi hopeaa.

Tytöt saivat kahdet mestaruusmitalit, kun 16-vuotisten sarjoissa kilpailtiin Hopeasomman lisäksi samalla myös Suomen mestaruuskilpailut.

Tossavainen voitti jo kaksi viikkoa sitten Kuopiossa N18-sarjan sprintin Suomen mestaruuden.

— Se oli silloin pienoinen yllätys ja tuntui tosi makealta. Tämä 16-vuotisten voitto ei tunnu ihan samalta, mutta kyllä tämäkin kelpaa, Tossavainen hymyili.

Karsinnassa Tossavainen oli kolmas. Alku- ja välierässä tuli selvä voitto.

— Alkuerässä säästelin ja varmistin vain jatkopaikan. Välierään sovittiin Hakan Saara Mattilan kanssa, että mennään keulaan irti muista ja pidetään huoli, ettei törmäillä eikä katkota sauvoja. Kummassakaan erässä ei ollut mitään pulmia, Tossavainen kertoi.

Picasa

Eevi-Inkeri Tossavainen ja Maija Tiainen ovat vahvoja mitalisuosikkeja myös lauantaina hiihdettävällä vapaan vitosella.

Finaalissa Tiainen lähti vetämään kovaa ja pääsi hieman irti muusta joukosta. Alamäessä muu joukko iski kantaan ja Tossavainen iski ohitukseen viimeisessä nousussa.

— Minulla oli selvä taktiikka, että alussa rauhallisesti ja siitä Maijan peesiin. Tiesin, että juoksutaustaltani olen nopea jaloista vika mäkeen. Se oli täysin harkittu isku ja onnistui.

— Pääsin sen verran karkuun, että loppusuoralla ehdin jo tuuletella. Siinä sai jo säästellä lauantain vapaan kisaa varten, mestari sanoi.

Tiainen oli karsinnan nopein ja hallitsi täydellisesti erävaihetta johtaen sekä alku- että välieräänsä alusta loppuun.

Liisterin etu- ja takaosaan laitoin siteeksi ”salaista” pulveria, jota ei enää kaupasta saa. — Juha Hoffen

Finaaliin Tiainen lähti samalla taktiikalla, mutta vesisateessa vettynyt latu toi kärjessä imua suksiin ja etumatka hupeni.

Viimeisessä mäessä Tiainen tiesi odottaa Tossavaisen iskua.

— Aavistin sen kyllä ja yritin varautua siihen, mutta juuri haarakäynnin alkaessa sukset ja sauvat sotkeentuivat toisen tytön kanssa. Rytmi katosi siinä ja Eevi karkasi. Voimia riitti kuitenkin loppusuoralle ja pystyin kirimään hopealle.

— Hiihto tuntui hyvälta koko päivän. Mitalitavoitteella kisaan lähdin ja ihan tyytyväinen olen. Lauantaina uusin iskuin vapaan tyylin vitoselle, Tiainen tuumi.

Voiteluvelho Juha Hoffren näyttää pulverialuetta, joka sitoo liisterin kiinni, ettei se valu pilaamaan luistoa.

Molemmat tytöt kiittelivät loistavasti toimineita suksiaan. Voiteluvelho Juha Hoffren onnistui nappiin jälleen kerran.

— Liisterin etu- ja takaosaan laitoin siteeksi ”salaista” pulveria, jota ei enää kaupasta saa. Ei käynyt niinkuin MM-kisoissa suomalaisille, joiden suksien pohjasta liisteri valui kisan aikana luistoalueelle.

— Luistot ja kuviot tehtiin tytöille perusteellisesti kahdesti erien välissä. Uusi neste kruunasi luiston, Hofften paljasti.

Savonlinnan Hiihtoseuran Helmiina Lantta oli 28:s, Vilma Pylkkänen 67:s ja Iida-Emilia Kaiponen 68:s.

14-vuotiaiden tyttöjen sprintissä SHS:n Lotta Kairikko oli 88:s.

Arttu Turtiaisen menestysmahdollisuudet menivät kaatumiseen ja sauvan katkeamiseen.

Hienon kaksoisvoiton lisäksi myös savonlinnalaista epäonnea mahtui päivään.

Kerimäen Urheilijoiden Arttu Turtiainen hiihti karsinnassa neljänneksi. Alkueräänsä Turtiainen johti viimeiseen mäkeen tullessa. Haarakäynnin alkaessa Turtiainen löi sauvansa suksien väliin ja tupsahti nurin sauvan samalla katketessa. Jatkomahdollisuus hupeni siihen.

Lopputuloksissa Turtiainen sijoittui 26:nneksi. Sulkavan Urheilijoiden Antti Seppänen oli 93:s.

14-vuotiaiden poikien sarjassa KeU:n Aapo Turtiainen oli 37:s.

Hopeasompa jatkuu lauantaina Hollolassa henkilökohtaisilla vapaan tyylin normaalimatkoilla. Sunnuntaina hiihdetään viestit.