SaPKo pelannut kahdesti Suomen Cupin loppuottelussa 1960-luvulla.

Vuosina 1955–58 ja 1964–71 pelattu jääkiekon Suomen Cup tekee paluun kiekkokalenteriin syksyllä 2017. Mukana on 54 joukkuetta.

Soila Puurtinen

Mestiksen mestaruutta juhlittiin keväällä Savonlinnan kauppatorilla.

Vuosina 1955–58 ja 1964–71 pelattu jääkiekon Suomen Cup tekee paluun kiekkokalenteriin syksyllä 2017. Suomen Cup on otettu seurakentällä vastaan suurella mielenkiinnolla ja innostuksella. Mukaan ovat ilmoittautuneet kaikki Mestistä ja Suomi-sarjaa pelaavat seurat sekä kaikkiaan 27 II divisioonan seuraa eli yhteensä 54 joukkuetta.
SaPKon toimitusjohtaja Petri Karppanen tunnustautuu yhdeksi idean isistä.
— Olin yksi niiden joukossa, jotka Suomen Cupia ehdottelivat. Hyvä, että jääkiekkoon saadaan uudenlainen tapahtuma ja lisänäkyvyyttä lajille.
SaPKo on ollut Suomen Cupin finaalissa kahdesti. Vuonna 1967 se hävisi Porin Ässille maalein 7-0 ja seuraavana vuonna KooVeelle 10-2.

Sarjakauden otteluohjelman ollessa tiukka, pelataan Suomen Cup ensimmäisenä syksynä kokonaisuudessaan ennen sarjakauden alkua, perjantaisin 11. elokuuta alkaen. Tämä palvelee kaikkia sarjoja erityisesti ensi syksynä, kun Mestis-kausi käynnistyy totuttua myöhemmin, 29. syyskuuta.
— Jääkiekon Suomen Cupin tarkoituksena on lisätä kiekkoperheen yhteisöllisyyttä ja tarjota myös alempien sarjojen seuraajille jännittäviä ja ennen kaikkea viihdyttäviä elämyksiä. Suomen Cupin suuri arvo on levittää Jääkiekkoliiton sarjojen tunnettavuutta ympäri Suomen, Jääkiekon Sarjaseurat ry:n puheenjohtaja Tuomas Haanpää kertoo.

Ensimmäisen kauden kokemusten perusteella mietitään jatkoa laajemmalle joukkuemäärälle ja vaihtoehtoisille aikatauluille, esimerkiksi finaalien pelaamiselle maajoukkuetauolla.
Pelit pelataan perjantaisin alkaen 11. elokuuta. Ensimmäiselle kierrokselle arvotaan osa II divisioonan seuroista pelaamaan keskenään siten, että seuraavalle kierrokselle syntyy 20 otteluparia, Suomi-sarjan joukkueet aloittavat pelit toiselta kierrokselta.
Toisen kierroksen voittajat jatkavat kolmannelle kierrokselle, jolloin mukaan tulevat 12 Mestis-joukkuetta. Näin kolmannella kierroksella on 16 otteluparia, joista voittajat jatkavat seuraavalle kierrokselle. Myös seuraavat kierrokset pelataan yhden ottelun voitosta ja näin Suomen Cupin finaali pelataan perjantaina 22. syyskuuta.
Otteluparien arvonta ensimmäisille kierroksille perustui maantieteelliseen jakoon, myös muille kierroksille otteluparit arvotaan.

Mestis-joukkueet pelaavat ensimmäiset ottelunsa vieraskentällä, näin Mestis tulee tutuksi muillakin paikkakunnilla ja toisaalta alemman tason seuroille tulee mahdollisuus varainhankintaan.
Finaalipaikkakunnasta ei ole vielä päätöstä.
— Voi olla, että se arvotaan finaaliin selvinneiden kesken, Vierumäeltä Mestiksen kesäpäiviltä tavoitettu Karppanen sanoo.
Suomen Cupin mahdollista palkintosummaakaan ei ole julkistettu.
— Täällä ollaan perjantaihin puoleenpäivään asti ja agendalla näyttäisi olevan Suomen Cupiakin, joten ehkä siihenkin saadaan selvyys, Karppanen naurahti.
Ensi kauden otteluohjelma on myös viimeistelyvaiheessa ja kesäpäivillä siitä esiteltiin yksi versio.

Suomen Cupin lisäksi ideoitiin toistakin uutuutta. Suunnitelmat kuuden joukkueen turnauksesta, jossa olisivat pelanneet Mestiksen ja Allsvenskanin kolme parasta, lykättiin tulevaisuuteen.
— Startti lykkääntyi henkilöstön vähyyden vuoksi, mutta ideaa kehitellään ja tarkoitus olisi saada tällainen turnaus aikaiseksi, Karppanen sanoo.

Juttua päivitetty SaPKon Suomen Cup -historialla

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.