"Karsintojen pitää johtaa johonkin järkevään" — Näin liigapomo vastaa kritiikkiin sarjajärjestelmästä

Liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen toteaa olevansa avoimen Liigan kannalla, mutta nostaa esille taloudellisen puolen merkityksen.

Soila Puurtinen

Jääkiekon SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen seurasi SaPKon ja Kiekko-Vantaan finaalia viime keväänä Talvisalossa. Vaasan Sportin Espoossa asuvalla puheenjohtajalla on kesämökki Savonlinnan Pihlajalahdella, joten seutu on kiekkovaikuttajalle tuttu.
Jääkiekon SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen seurasi SaPKon ja Kiekko-Vantaan finaalia viime keväänä Talvisalossa. Vaasan Sportin Espoossa asuvalla puheenjohtajalla on kesämökki Savonlinnan Pihlajalahdella, joten seutu on kiekkovaikuttajalle tuttu.

Jokipoikien Mestis-joukkueen hallituksen puheenjohtaja Jarkko Immonen julkaisi maanantaina avoimen kirjeen, joka oli suunnattu jääkiekon pääsarjan Liigan hallituksen puheenjohtajalle Heikki Hiltuselle ja muille suomalaisen jääkiekon sarjajärjestelmästä päättäville.
Kirjeessään Immonen totesi suomalaisen jääkiekkoilun isoimmaksi ongelmaksi sen, että Liigasta on tehty yksityistä monopoli-liiketoimintaa ja Suomen Jääkiekkoliitto on sysätty seuraamaan toimintaa aktiivisesti sivuraiteelta. Tämä malli on johtanut Liigan sulkemiseen ja sen myötä Mestiksen mielenkiinnon laskuun.
Hiltunen vastasi Immoselle Iltalehden haastattelussa. Hän kertoo olevansa avoimen Liigan kannalla, mutta nostaa esille taloudellisen puolen merkityksen.
— Olen nähnyt Mestiksen ja Liigan, ja minun huoleni on se, että on tehty yltiöpäisiä yrityksiä nousta Liigaan. On ylisatsattu joukkueeseen, ja kun ei ole onnistuttu, sitten on oltu niin kuin Sport viittä vaille konkurssissa, itse Sportin pitkäaikaisena puheenjohtajana toiminut Hiltunen toteaa.

Hiltunen huomauttaa, ettei sarjaan kannata nousta, ellei ole oikeasti mahdollisuutta taistella kärkipaikoista.
— Uskon, että me kolme seuraa (Sport, KooKoo ja Jukurit) käymme tällä hetkellä sitä polkua, että me todistamme itsellemme ja yhteistyökumppaneille ja Liigalle sitä, että Mestiksestä nousemalla voi menestyä Liigassa. Toistaiseksi se on jäänyt vielä nähtäväksi.

Hiltunen on kuitenkin yhtä mieltä Immosen kanssa siitä, että suomalainen jääkiekko tarvitsee tasokkaan aikuisten sarjan A-juniorien ja SM-Liigan välille.
— Seuraavien viiden vuoden ajan pitäisi kehittää Mestiksen seurojen toimintaa. Ja sen unelman pitäisi olla elossa, että on mahdollisuus nousta Liigaan, koska nousu antaa uskoa yhteistyökumppaneille ja seurajohdolle. Minä täysin allekirjoitan sen, hän painottaa.
— Helposti mennään vain siihen, että pitää olla urheilulliset karsinnat. Minä tykkään niistä ja kaikki haluaisivat niitä, mutta karsinnoilla pitää olla myös relevanssi, että ne johtavat johonkin järkevään.

Liigan ja Jääkiekkoliiton välinen sarjajärjestelmää koskeva sopimus on voimassa enää tämän kauden sekä optiona seuraavalle. Neuvottelut uudesta sopimuksesta aloitetaan viimeistään joulukuussa.
— Nyt syksyllä on saatu liitolta näkemyksiä kehittämisestä, ja he ovat pyytäneet Liigan näkemyksen. Olen pyytänyt liigaseurojen puheenjohtajilta kannanottoja, miten he näkevät joukkuemäärän vähentämisen ja tulevaisuuden mallin, Hiltunen kertoo haastattelussa.

Pitää olla unelma, jota tavoitellaan

Jokipoikien hallituksen puheenjohtaja Immonen ei ole huolensa kanssa yksin, sillä myös TUTOn toimitusjohtaja Dani Aavinen ilmaisi viime viikolla huolensa Mestiksen tulevaisuudesta. Hänen mukaansa koko lajille uhkaa Suomessa käydä huonosti, mikäli Liigaa ei avata.
— Kun passivoidutaan ja aletaan pitämään asioita itsestäänselvyytenä, voi seurata romahdus. Tämä on nyt Liigan ongelma. Kun tähän vielä yhdistyy protektionismi, niin... yleisö ei ole tyhmää, Aavinen toteaa Turkulaisen haastattelussa.
Aavinen kertoo kuulleensa paljon kritiikkiä, että laji on mennyt sarjan sulkeutumisen takia pelleilyksi. Hänen mukaansa kritiikki on aiheellinen, sillä suljetut sarjat ovat tappaneet kiinnostusta.
— Vertaan sitä lottoarvontaan. Kuinka moni lottoaisi, jos mahdollisuutena ei olisi saada sitä seitsemää oikein? Pitää olla unelma, jota tavoitellaan.

Urheilullisuus saatava takaisin

SaPKon toimitusjohtaja Petri Karppanen ei lähde tässä vaiheessa tuomaan julki voimakkaita henkilökohtaisia mielipiteitään suomalaisen jääkiekon sarjajärjestelmien tulevaisuudesta.
— Liigan ja Jääkiekkoliiton välinen sarjajärjestelmää koskeva sopimus on edelleen voimassa ja sen mukaan mennään. Tiedän, että uusia neuvotteluja käydään hyvässä hengessä.
Karppanen ei ota kantaa siihenkään mikä olisi sopiva määrä joukkueita Liigaan ja Mestikseen.
— Tietenkin toivon, että urheilullisuus palaisi jollain aikataululla takaisin siten, että järjestelmät olisivat järkevällä pohjalla.