Jyrki Seppä SaPKon taustavaikuttajasta Tampereen Ilveksen uutta tulemista rakentamaan

NHL:ssäkin pelannut ex-puolustaja toivoo, että viime kausi olisi osoittanut ihmisille, kuinka suuri merkitys SaPKolla on Savonlinnan seutukunnalle ja että orastava buumi jatkuisi.

Timo Seppäläinen

Jyrki Seppä pyörittää Savonlinnassa biotekniikka-alan yritystä, joka tuottaa lampailla veriplasmaa lääketeollisuuden tarpeisiin.
Jyrki Seppä pyörittää Savonlinnassa biotekniikka-alan yritystä, joka tuottaa lampailla veriplasmaa lääketeollisuuden tarpeisiin.

Tampereen Ilveksen turkki on viime vuodet ollut takkuinen. Yksi Suomen perinteikkäimmistä jääkiekkoseuroista on tarponut kriisistä toiseen ja menestys on kiertänyt sen kaukaa.
Helmikuussa vuodesta 1993 seuran pääomistajana ollut amerikansuomalainen kiinteistösijoittaja Vincent Manngard luopui seuran osakkeista ja Tampereella virisi toivo, että Ilvekselle koittaisivat paremmat ajat uusissa käsissä.
Yksi uuden Ilveksen luojista on Ilves-Hockey Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi valittu savonlinnalainen Jyrki Seppä.
— Pienestä pojasta asti olen ollut ilvesläinen. Ilves-leima ei katoa koskaan, vaikka olenkin asunut Savonlinnassa jo 30 vuotta. Olen saanut seuralta paljon ja nyt tuli tilaisuus maksaa jotain takaisin, Ilveksessä, Jokereissa ja Winnipeg Jetsissä pelannut ex-huippupuolustaja sanoo.

Nykyisin Seppä pyörittää Savonlinnassa biotekniikka-alan yritystä, joka tuottaa lampailla veriplasmaa lääketeollisuuden tarpeisiin.
Sepän lisäksi Ilves-Hockey Oy:n hallituksessa ovat ohjelmistofirma Goforen toimitusjohtaja Timur Kärki, professori Antti Nurmikolu ja Sähkötaso Esitystekniikan entinen toimitusjohtaja Esa Ranta-aho.
Yhtiön toimitusjohtajaksi nimitettiin ex-huippupelaaja Risto Jalo ja myynti- ja markkinointijohtajaksi Jukka Hirsimäki. Päävalmentajana jatkaa Karri Kivi, joka on yksi Suomen kärkiosaajista.
— Siinä on kova kolmikko päivittäistä toimintaa vetämään. Ei varmaan häpeä millekään seuralle.

Kun Tampereella syntynyttä Seppää kysyttiin uuteen organisaatioon, kiinnostus syttyi heti.
— Pitää olla otettu, että ulkopuolinen kelpuutettiin mukaan ja katsottiin vielä, että hän on oikea mies hallitusta vetämään, 56-vuotias Seppä sanoo.
Hänen mukaansa nyt tarjoutui konkreettinen mahdollisuus katsoa, saadaanko Ilves uusin voimin menestymään sekä taloudellisesti että urheilullisesti.
— Pääsemme kehittämään seuraa omilla ehdoillamme.
Seppä kuuluu myös seuran suurimpiin omistajiin yhdessä kymmenkunnan muun Ilves-henkisen kanssa. Yksi heistä on savonlinnalaislähtöinen NHL-maalivahti Tuukka Rask.
— Bisnesmielessä en tähän lähtenyt. Uskon kuitenkin, että jääkiekkoseuraa voi Suomessa pyörittää taloudellisesti kannattavasti. Osinkojen toivossa kukaan meistä ei mukaan lähtenyt. Tai jos lähti, niin on väärässä paikassa vääristä syistä.

Ilveksen uusi tuleminen noteerattiin Tampereella välittömästi. Omistusjärjestelyjen jälkeen yleisömäärät kasvoivat ja lottovoitto tuli taloudellisesti, kun seura pääsi pudotuspeleihin Tapparaa vastaan. Menestyskin oli lähellä, sillä Tappara voitti sarjan vasta seitsemännessä ottelussa.
— Oli hienoa huomata nukkuvien kannattajien herääminen. Näki, että kaikkien fanituotteet eivät olleet tällä kaudella ostettuja, vaan kaapeista oli kaivettu 70- ja 80-luvun huiveja ja pipoja. Aika paljon lehtereillä oli vanhempia, 50—60-vuotiaita Ilves-faneja, Seppä sanoo.
Kannattajat ovatkin antaneet vahvan tukensa Ilvekselle. Keskiviikkona käynnistetty joukkorahoitushanke tuotti ensimmäisen vuorokauden aikana yli 17 000 euroa.
— Pudotuspeleissä nähtiin fanikulttuurin voima. Haluamme jatkossakin olla lähella kannattajia ja ottaa heidän mielipiteensä huomioon.
Edelleen jatkuva Ilveksen osakeanti on tuottanut tällä hetkellä jo lähes 1,6 miljonaa euroa. Myös sponsori- sekä kausikorttimyynti on hyvässä nosteessa.

Seppä tunnustaa, että talouden kuntoonsaattamiseksi on tehtävä lujasti töitä.
— Talousvetoisesti edetään askel kerrallaan. Katsotaan paljonko on rahaa ja mitä sillä saadaan. Ei niin, että ensin hankitaan paljon kuluja ja sitten mietitään mistä saadaan tuloja.
Urheilupuolella muuta tavoitetta ei voi olla kuin pudotuspeleihin pääsy.
Strategiatyö on vasta alkanut, joten suuria linjauksia Seppä ei lähde julistamaan.
— Meillä on oltava selkeä visio mihin pyrimme, mutta siihen ei päästä näin, sanoo Seppä ja napsauttaa sormiaan.
Seppä näkee Ilveksen tulevaisuudessa eurooppalaisena huippujoukkueena ja vahvana kasvattajaseurana.
— Meillä on useita potentiaalisia NHL-varauksia. Taloudellisestikin on merkittävää, että saamme kasvatettua pelaajia NHL:ään, koska silloin saamme myös rahallisen korvauksen.
Lisäbuustia manselaiskiekkoiluun tuo vuonna 2020 valmistuva uusi, yli 13 000 katsojaa vetävä areena, jossa Ilves ja Tappara tulevat pelaamaan kotiottelunsa.
— Tapparan kanssa teemme erittäin hyvää yhteistyötä, Seppä kehuu.

Jyrki Seppä on yksi SaPKon omistajista ja vahva vaikuttaja Mestis-mestarin taustalla. Ennättipä hän olla mukana SaPKon C03-junioreiden valmennuskolmikossakin.
— Olen ollut asiantuntijana SaPKon hallituksessa, mutta jatkossa se ei enää ole mahdollista. Kyllä ajatukset ovat Ilveksessä. Toki toimitusjohtaja Petri Karppasen kanssa jutellaan kun on aihetta.
Seppä toivoo, että viime kausi olisi osoittanut ihmisille, kuinka suuri merkitys SaPKolla on Savonlinnan seutukunnalle ja että orastava buumi jatkuisi.
— Se ei riitä, että ollaan katsomossa tai yhteistyökumppanina vain menestyksen hetkellä, vaan tuen on oltava säännöllistä ja jatkuvaa.
Sepän mukaan urheilu ei ole niin yksinkertaista, että menestystä tulee joka vuosi, mutta kun tehdään jatkuvasti oikeita asioita, niin mahdollisuudet siihen paranevat.
— SaPKon menestys ei ollut sattumaa. Siellä on onnistuttu monissa asioissa. On hyvät valmentajat, hyvä joukkueenjohto, oikein roolitettuja pelaajia.
Hän sanoo, että organisaatiot niin SaPKossa kuin Ilveksessä on luotava sellaisiksi, että vaikka henkilöt vaihtuvat, niin asiat etenevät junan lailla sovittujen askelmerkkien mukaan.

Entisenä huippupelaajana hän on sitä mieltä, että urheiluun kuuluu voittamisen ilo ja häviämisen tuska. Siksi hän ei ole suljettujen sarjojen kannattaja.
— Aina pitäisi olla ainakin teoreettinen mahdollisuus nousuun. Jos taloudelliset realiteetit eivät täyty, niin sitten ei nousta. Mutta mahdollisuus pitää olla.
Seppä ei ota kantaa siihen onko Liigassa liikaa joukkueita.
— Ei sekään ehkä toimisi, että olisi 10—12 joukkuetta, jotka pelaisivat koko ajan vastakkain.
Sen sijaan hän toivoo, että mestispelien intensiteetti siirtyisi Liigaan. Hän jopa toivoo Ilveksen pelaavan samantyylistä jääkiekkoa mitä SaPKo on pelannut kaksi viimeistä vuotta.
— Yleisö haluaa maaleja, tilanteita ja taklauksia eikä vain peruuttelua.

Jarmo Pesonen

Jarmo Pesonen