IPK tasoitti puntit äänekkään kotiyleisönsä tukemana

SaPKo johti ottelua kahteen otteeseen, mutta ei pystynyt hyödyntämään Jevgeni Fofanovin viiden minuutin rangaistusta, vaan päästi sen aikana IPK:n tekemään alivoimamaalin.

Tuija Pauhu

Janne Sinkkonen sai maiskutella IPK-historian ensimmäistä pudotuspelivoittoa Mestiksessä.
Janne Sinkkonen sai maiskutella IPK-historian ensimmäistä pudotuspelivoittoa Mestiksessä.

Ei tullut SaPKolle viime kevään tapaista paraatimarssia Mestiksen mestaruuteen. Joukkue ei tuolloin hävinnyt yhtään pudotuspeliä, mutta maanantaina Iisalmen Peli-Karhujen kotiluola oli paha paikka pässilaumalle.

Päävalmentaja Janne Sinkkonen oli piiskannut joukkonsa sellaiseen iskuun, että se kuroi kiinni kahdesti SaPKon kahden maalin johdon ja latoi päätöserässä neljä maalia passittaen savonlinnalaiset kotimatkalle 6–3-tappio niskassaan.

Otteluvoitot ovat nyt tasan 1—1 ja puolivälierien kolmas osaottelu pelataan Talvisalossa keskiviikkona.

SaPKo aloitti maalinteon Kankaan montussa. Matias Lainio jatkoi vahvaa pelaamistaan tehden ylivoimalla 0—1-maalin. Maali oli Mestiksen tulokkaiden pistepörssin voittaneen ja ensi kaudella SaPKossa jatkavalle hyökkääjälle jo neljäs puolivälieräsarjassa.

Avauserässä kiekko kävi kahdesti IPK-maalin tolpassa.

Toisessa erässä SaPKo palasi runkosarjasta tuttuun perisyntiinsä eli pelin tappamisen vaikeuteen. Pari minuuttia siitä, kun Mikko Lahtela oli vienyt pässipaidat kahden maalin karkumatkalle pudotuspelien toisella alivoimaosumallaan, taklasi IPK-hyökkääjä Jevgeni Fofanov Matias Pullin selästä päin laitaa.

SaPKo-puolustaja talutettiin päätyovesta pukukopin puolelle ja hetken perästä samoista ovista marssi Fofanov linjatuomarin saattaessa tulistunutta ja mailaansa pleksiin hakannutta venäläispelaajaa.

Viiden minuutin ylivoimalla SaPKo sai kiekon kerran maaliin, mutta osuma hylättiin videotarkastuksen jälkeen. Maali oli siirtynyt paikaltaan sekuntia ennen Toni Henttosen laukausta.

Jäähyn lopulla Topi Piipponen ohjasi alivoimalla IPK:n maalin päähän ja kotijoukkue heräsi talviuniltaan äänekkään yleisön tuella.

Lahtela kasvatti SaPKon johtoa pudotuspelien neljännellä osumalla, mutta hetken kuluttua IPK hengitti taas niskaan Janne Katosalmen tarkan laukauksen painuttua Roope Urpolahden selän taakse.

Päätöserässä kotijoukkue nousi tasoihin Aatu Hämäläisen ylivoimaosumalla ja sai siitä valtavan energiapiikin.

SaPKo jäi täysin jalkoihin ja Katosalmi tälläsi erän puolivälissä hurjalla lämärillä kotijoukkueen johtoon siirretyn rangaistuksen aikana. Loppunumerot repesivät leveiksi, kun IPK laukoi kaksi viimeistä osumaa tyhjään SaPKo-maaliin.

— Kaksi erää pelattiin hyvin, mutta kolmannessa passivoiduttiin ja kaveri pääsi myllyttämään. Näin kävi tänään, Lahtela kommentoi.

Hän myönsi, että Fofanovin ison rangaistuksen aikana peli olisi pitänyt ratkaista.

— IPK:n veskari otti siinä tarvittavat torjunnat. Hyvä, että keskiviikko tulee nopeasti. Tätä ei jäädä murehtimaan.

SaPKon päävalmentaja Pasi Räsänen muistutti, että peli kestää aina vähintään 60 minuuttia.

– Hylätty maali vähän söi meitä, Sen jälkeen tuli alivoimamaali ja annettiin kaverille eväitä. Tästä jatketaan eteenpäin ottamalla kotivoitto, Räsänen päätti.

IPK:n päävalmentaja Janne Sinkkonen kehui upeasti kannustanutta kotiyleisöä ja sanoi IPK:n olleen parempi joukkue.

– Voitettiin kaksinkamppailut ja päätöserässä oltiin aika pirun tylyjä. Pidettiin siinä SaPKo kahdessa maalipaikassa ja kun  se tuollaisella hyökkäyskalustolla jää sellaisiin lukemiin, niin me ollaan puolustettu todella hyvin.

– Jos olisin SaPKon haalareissa, niin ottaisi kovasti päähän, että joudutaan pelaamaan IPK:ta vastaan viisi ottelua, Sinkkonen kuittasi.

SaPKolta oli ottelusta sivussa kaksi runkohyökkääjää, kun Rasmus Hämäläinen paranteli Savonlinnassa lauantain pelissä saamaansa tälliä. Jaakko Lantta puolestaan oli toipilaana flunssan jälkeen. Pullikaan ei kaukaloon Fofanovin taklauksen jälkeen kaukaloon palannut.

Näin pelattiin

1. erä: 11.00 0—1 Matias Lainio (Matias Pulli, Joona Monto) yv.
2. erä: 22.38 0—2 Mikko Lahtela (Toni Henttonen, Jimi Kuronen) av, 29.07 1—2 Topi Piipponen (Jussi Viitanen, Saku Kinnunen) av, 31.10 1—3 Lahtela (Kuronen, Niklas Salo), 31.49 2—3 Janne Katosalmi (Aatu Hämäläinen).
3. erä: 45.20 3—3 Hämäläinen (Tatu Kokkola, Samu Pyykkönen) yv, 49.59 4—3 Katosalmi (Hämäläinen, Kokkola) sr, 59.20 5—3 Pyykkönen (Damir Galin) tm, 59.33 6—3 Piipponen (Kinnunen, Kokkola).
Torjunnat: Aleksi Autio IPK 9+6+7=22, Roope Urpolahti SaPKo 5+6+8=19.
Yleisöä: 966.