Muutos on päivän sana kiteeläisessä pesäpallossa — Superpesiksen perusseura haluaa palata mitalikantaan

Sotkamon Jymyssä pesäpallokannuksensa hankkinut Riku Tolonen on KiPan uusi valmentaja ja kakkospelinjohtaja.

Jarmo Pesonen

Hannes Pekkinen (vas.), Riku Tolonen, Ville Hämäläinen ja Samu-Kalle Varonen ovat jo aloittaneet juonien punomisen seuraavaan superpesiskauteen.
Hannes Pekkinen (vas.), Riku Tolonen, Ville Hämäläinen ja Samu-Kalle Varonen ovat jo aloittaneet juonien punomisen seuraavaan superpesiskauteen.

Muutos. Sitä sanaa viljeltiin ahkerasti Kiteen Pallon superpesisjoukkueen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Viime vuosina KiPan matka on tyssännyt heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Paikallaan tarpominen ei tyydytä, vaan seuran strategiaan on kirjattu, että mitaleista pitää Kiteellä pelata 2020-luvulla.

Nyt käännetään kaikki kivet, että mitalipeleihin lähivuosina päästään. — Veini Haapasalo

— Entinen tie on koluttu loppuun ja muutosta halutaan. Kiteellä on pelattu yli neljäkymmentä vuotta pesäpalloa pääsarjatasolla. Ainoastaan Hyvinkään Tahko on vuoden edellä meitä. Nyt käännetään kaikki kivet, että mitalipeleihin lähivuosina päästään, seuran puheenjohtaja Veini Haapasalo sanoi.

Seuraikoni Sami Partasen siirtyminen Imatralle tietää väistämättä yhtä isoa muutosta ja toisen muutoksen tuo valmentajaksi ja kakkospelinjohtajaksi nimetty 27-vuotias sotkamolainen Riku Tolonen.

— Meriittejä ja referenssejä miehellä riittää. Vaihtoehtoja tuolle tontille oli useita, mutta kesällä aloitetut neuvottelut vakuuttivat meidät, Haapasalo sanoo.

Jo C-ikäisenä valmentajaksi

Tolonen kolusi peliurallaan Sotkamon Jymyn juniorijoukkueet läpi.

— Pelit loppuivat oikeastaan A-poikiin. Pari vuotta roikuin mukana superin ryhmässä, mutta loukkaantumiset sotkivat pelaamista. Pidin välivuodenkin, jonka jälkeen meni puolitoista kautta Puijon Pesiksessä. Kun loukkaantumiset eivät hellittäneet päätin jättää pelihommat muille ja siirryin valmennuspuolelle, avasi Tolonen taustojaan torstaina Kiteellä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hän aloitti juniorijoukkueiden valmentamisen ollessaan C-ikäinen. Jymyssä valmennusraa kertyi 5—6 vuotta. Viime kaudella hän johti voitokkaasti Idän joukkueen peliä A-nuorten Itä—Lännessä.

— Suht nopeasti ura on edennyt junnuista edustustasolle. Hyvässä vauhdissa ollaan, eikä KiPan tarjoama pestikään päätä huimaa, vaikka nuori vielä olenkin.

KiPan ensi kauden joukkueen keski-ikä on vajaa 24 vuotta ja se sopii Toloselle hyvin.

— Aika omannäköiseni joukkue meillä on kasassa. Tuntuisi varmaan oudolta jos valtaosa pelaajista olisi minua vanhempia.

Talven Tolonen viettää Sotkamossa, mutta arvelee käyvänsä noin kerran kuussa Kiteellä.

— Mutta jos joukkueen etu sitä vaatii, niin tulen tänne useamminkin.

Vanha ja uusi lyövät kättä

KiPan pelinjohtajana jatkava Raimo Bragge viettää talvet Espanjassa, joten Tolonen saa ison vastuun joukkueen talviharjoittelun suunnittelusta ja valvonnasta.

— Aikaisempaa kokemusta minulla ei ”Ramista” ole, joten työnjako muotoutuu ajan kanssa. Kun hän on viuhkassa, pääsen katsomaan sivusta miten meidän peli toimii. Pelinjohtaja on niin ytimessä, että lisäsilmät ovat tarpeen.

Kiteeläisten valmennukseen on muutenkin haettu uusia tuulia. Kuntokeskus Viilinki vastaa fysiikka- ja mentaalivalmennuksesta sekä ravintopuolesta.

— Viime vuosina meillä on ollut paljon erilaisia isompia ja pienempiä vammoja ja ne pyritään saamaan pois tällaisella ratkaisulla, sanoo Ville Hämäläinen, joka pelaamisen ohessa vastaan superpesisjoukkueen myynnistä ja markkinoinnista.

Hämäläisen mukaan KiPan joukkue pyritään saamaan vieläkin kilpailukykyisemmäksi ja urheilullisemmaksi.

Pekkinen uskoo johtokaksikon toimivan

JoMassa syksyllä SM-kultaa juhlineen ja KiPaan palanneen Hannes Pekkisen kokemukset uudenlaisesta treenimallista ovat olleet myönteisiä.

— Tekeminen on ollut mielekästä, eikä sitä ainaista rinnallevetoa, kyykkyä ja penkkiä. Kropassakin uudet kuviot ovat tuntuneet eri tavalla.

Pekkinen uskoo, että vanhan liiton Bragge ja modernia pesisosaamista edustava Tolonen tulee olemaan hyvä kaksikko.

— Riku saattaa olla taktisella puolella se palanen, joka KiPalta on viime vuosina puuttunut.

Mitalipeleihin jo ensi kesänä

KiPan nuoret tähdet Pekkinen ja Samu-Kalle Varonen uskovat, että jo ensi kesänä KiPalla on kaikki mahdollisuudet pelata mitalipeleissä.

— Kouvolanhan KiPa pisti lujille jo tänä syksynä. Pari napsua lisää, niin lopputulos olisi ollut toinen, Joensuusta Kiteelle palannut Pekkinen sanoo.

Varosella on samansuuntaiset ajatukset.

— Mitalipeleihin pääseminen vaatii meiltä nappikesän, mutta mikä estää meitä pelaamasta sellaista.

Pekkisen mukaan KiPalla on kasassa nuoruudesta huolimatta kuitenkin kokenut joukkue. Superpesiskausia on kaikilla takana jo useita.

Superjokeri vai ei?

Superjokerin puuttuminen on asia, joka nousee KiPasta puhuttaessa aina jossain vaiheessa esiin.

Riku Tolonen asettelee sanansa harkiten ja kuvailee takuuvarmasti tulosta tekevän jokerin puuttumista mielenkiintoiseksi haasteeksi joukkueelle ja valmennukselle.

— Tuskin meiltä kukaan ensi kaudellakaan lyöjäkuninkuutta tavoittelee. Nyt on vain saatava laajasti hyöty irti koko joukkueesta. Ja eihän sitä tiedä jos joku lyöjä puhkeaa talven aikana oikein kunnolla kukkaan, Tolonen sanoo.

Viime kaudella Sami Partanen teki kovaa tulosta mailan varressa.

— Se ei ole kestävä pohja, että peli rakennetaan yhden pelaajan onnistumisten varaan. Kyllä ratkaisijoita on löydyttävä useampia, Tolonen sanoo.

KiPa

Pelaajat: Jani Ahonen, Jesse Eskelinen, Topi Hurskainen, Ville Hämäläinen, Valentin Ikonen, Ville Kotro, Ville Liukku (uusi, Imatra), Juhani Myyryläinen, Hannes Pekkinen (uusi, JoMa), Jiri Pippola, Oskari Purmonen, Veli-Matti Sigvart, Juha Toikka (uusi, Hamina), Antti-Jussi Toropainen, Samu-Kalle Varonen.

Pelinjohtaja: Raimo Bragge

Valmentaja ja 2-pelinjohtaja: Riku Tolonen

Toiminnanjohtaja: Antti Jäntti (aloittaa 1.12.).

KiPa pelaa kesäkuussa superpesisottelun Juvalla.