Mitä tehdään, miksi tehdään ja miten paljon — Juho Nykänen antaa tarkat ohjeet SaPKo-nuorille

Juho Nykänen ottaa valmennusvastuun SaPKon A-nuorten joukkueesta. Valmennuksessa pelaaja otetaan huomioon kokonaisuutena.

Timo Seppäläinen

Juho Nykänen ottaa valmennusvastuun SaPKon A-nuorten joukkueesta.

Juho Nykänen ottaa valmennusvastuun Nuorten Mestiksessä pelaavasta SaPKon A-nuorten joukkueesta.
Kuudetta vuotta valmentavalla Nykäsellä on aiempaa kokemusta juniori-SaPKon C- ja B-junioreista. Keväällä Nykänen luotsasi B-junnut Suomi-sarjan mestareiksi.
Nykäsen apuna pikkupässien valmennuksessa toimivat Lauri Lemettinen, Juha-Pekka Bruce sekä maalivahtivalmentaja Jari Laukkanen.

Nykäsen valmennusfilosofia on nykyaikainen. Valmennuksessa ei keskitytä pelkästään ominaisuuksien kehittämiseen, vaan ihminen otetaan huomioon kokonaisuutena.
— Pelaajia valmistetaan harjoitteluun ja arkeen, johon kuuluvat onnistumiset ja pettymykset. Pyrimme antamaan pelaajille apuvälineitä, jotta he pystyisivät kasvamaan urheilijoiksi.
Nykäsen mukaan tarkoitus on keskittyä siihen, miten pelaajien arjesta saataisiin tehtyä sellainen, että he olisivat sitten valmiimpia ominaisuusharjoitteluun, mikä on tietenkin edelleen olennainen osa jääkiekkoilijaksi kehittymisessä.

Nykäsen ajatus on saada perusteltua pelaajille mitä tehdään, minkä vuoksi tehdään ja miten paljon tehdään. Viime kädessä vastuu on tietenkin pelaajalla itsellään.
— Viime kaudella mentiin siihen suuntaan ja Antti Immonen valmentajana teki hyvää työtä, vaikka tulos sarjataulukossa ei sitä näyttänytkään.
SaPKo oli 16 joukkueen nuorten Mestiksessä sijalla viisitoista.
Nykänenkään ei katso pelkästään yhden kauden tulosta, vaan missä mennään vaikka viiden kuluttua ja saadaanko omista kasvateista pelaajia edustusjoukkueeseen.

A-nuorilla on tällä hetkellä kasassa noin 30 pelaajan runko. Muualta tulleita pelaajia on kuusi: Mikkelistä kolme, Tampereelta, Helsingistä ja Kuopiosta yksi. Haussa on vielä kaksi puolustajaa. Lopullinen rinki lyödään kasaan elokuussa.
Armeija ottaa jälleen omansa. Kaksi pelaajaa aloittaa varusmiespalveluksensa heinäkuussa ja kuusi tammikuussa.
Nykänen on tyytyväinen tulokkaisiin ja siihen, että Savonlinnaan suuntaan on imua laatupelaajista.
— Saimme A:n SM-liigassa pelanneita ja sitä kautta urheilullista esimerkkiä yksilöiden kautta omille pelaajillemme.

Joukkue on harjoitellut hieman uudella tavalla ja ahkerasti ennen juhannukselta alkanutta omatoimijaksoa.
— Seitsemän viikkoa on menty niin, että meillä on ollut kuusi tapahtumaa viikossa.
Omatoimijaksolle pelaajille on rakennettu henkilökohtaiset harjoitusohjelmat ravinto- ja unipäiväkirjoineen. Levon, ravinnon ja harjoittelun suhde pyritään pitämään balanssissa.
— Pelaajat alkavat vähitellen huomata, että kaikki vaikuttaa kaikkeen, Nykänen sanoo.
Yhteistyötä tehdään myös ammattikorkeakoulun kanssa. Kahdeksan pelaajaa on mukana fyysisen rasituksen ja palautumisen kartoituksessa. Viikon pituisella mittausjaksolla pelaajista kerätään dataa vuorokauden ympäri.

Osallistu keskusteluun

Itä-Savo