Laturaivosta ei ollut tietoakaan, kun hiihtäjät pääsivät perjantaina Tanhuvaaran ensilumenladulle

Lunta on saatu levitettyä 1,2 kilometrin matkalle viime vuotta leveämmälti ja paksummalti, joten sen säilymisen suhteen oltiin varsin optimistisia.

Tuija Pauhu

Isä ja tytär yhteislenkillä Tanhuvaaran urheiluopiston ensilumenladulla.
Isä ja tytär yhteislenkillä Tanhuvaaran urheiluopiston ensilumenladulla.

Minkäänlaista laturaivoa ei ollut havaittavissa Tanhuvaaran urheiluopistolla perjantaina aamukahdeksalta kun ensilumenlatu avattiin hiihtäjille.

Valkoisen lumipatjan päällä oli aistittavissa pelkkää hyväksymisen hyrinää ja iloisia ilmeitä. Poikkipuolisia sanoja ei kuulunut. Ladun varressa ja ladulla piipahtanutta urheiluopiston henkilökuntaa kiiteltiin olan takaa.

Lunta oli saatu levitettyä viime vuotta leveämmälti ja paksummalti, joten lumen säilymisen suhteen oltiin varsin optimistisia, vaikka sääennusteet eivät pakkasia ja luonnonlunta lähipäiviksi lupaakaan.

50 euron arvoisen kausikortin oli lunastanut ennen ladun avaamista 95 hiihtäjää. Seitsemän euron hintaisia päivälippuja meni perjantaina kaupaksi kymmeniä. Kausikortin hinta on avauspäivän jälkeen 70 euroa.

Savonlinnalainen Eero Kaperi oli yksi ensimmäisistä ladulle sännänneistä. Hän oli vaimonsa kanssa urheiluopistolla Pohjois-Karjalan sydänpiirin ryhmän kanssa seniorilomalla.

— Kävin rehtorin luvalla jo torstai-iltana kiertämässä viisi kierrosta. Perjantaina sipaisin heti aamukahdeksalta viisi lenkkiä, kävin vähän huilaamassa ja sitten vielä kymmenen kierrosta päälle ennen kotiin lähtöä, ynnäsi 74-vuotias kuntoilija 1,2 kilometrin mittaisia kierroksia.

Perinteisellä tavalla edennyt Kaperi kehuu hiihtoa parhaaksi mahdolliseksi kuntoilumuodoksi monipuolisuutensa vuoksi.

— Kun talvella on vaan keliä, niin kyllä hiihtämään tulee lähdettyä. Jos ei, niin sitten kävellään. Kun asun uimahallin vieressä, niin kolmesti viikossa käyn aamu-uinnilla.

Hän uskoo, että Tanhuvaarassa tulee käytyä hiihtämässä jatkossakin. Onhan kausikorttikin taskussa.

— Eihän tuo Savonniemestä ole tänne matka eikä mikään.

Kaikkea intoa ei passaa purkaa ensimmäisenä päivänä, vaan jätetään vähän nälkää viikonlopullekin. — Harri Jylhä

Tuija Pauhu

Lunta riitti levitettäväksi viime vuotta paksummalti ja leveämmälti.
Lunta riitti levitettäväksi viime vuotta paksummalti ja leveämmälti.

Harrastajien lisäksi ensilumenlatua oli testaamassa Savonlinnan Hiihtoseuran kilpahiihtäjiä. Eevi-Inkeri Tossavainen testaili aamulla nollakelin suksia ja iltapäivällä Vilma Jylhä sujutteli ladulla isänsä Harri Jylhän kanssa.

— Vesikeli on paras hiihtokeli, tänä syksynä Hiihtoseuraan Juvan Urheilijoista siirtynyt Vilma jutteli pienessä tihkusateessa ja muutaman plusasteen lämmössä.

Parivaljakon aikomuksena oli hiihtää avauspäivänä viisitoista kilometriä.

— Kaikkea intoa ei passaa purkaa ensimmäisenä päivänä, vaan jätetään vähän nälkää viikonlopullekin, Harri Jylhä sanoi.

Tanhuvaaran ensilumenlatu avautui ensimmäisenä Suur-Savon alueella.

Viikon kuluttua Savonlinnan Hiihtoseuran tarkoituksena on järjestää kaksipäiväiset ensilumenladun kilpailut.

— Onkohan Savonlinnassa koskaan aikaisemmin kilpailtu hiihdossa marraskuun aikana, aamulla ladulla hikoillut urheiluopiston rehtori Erkki Kauppinen aprikoi.

Tuija Pauhu

 Vilma (oik.) ja Harri Jylhä olivat tyytyväisiä kokemaansa.
 Vilma (oik.) ja Harri Jylhä olivat tyytyväisiä kokemaansa.

Kommentoidut