SaPKon paidassa 1990-luvulla pelannut Viktor Tjumenev kuoli 61-vuotiaana — Ketjukaverina pelannut Petri Karppanen muistelee: "Maailmanluokan pelaaja ja hieno ihminen"

Neuvostoliiton maajoukkuepelaaja Viktor Tjumenev saapui kokeneena tähtenä SaPKoon pelaamaan II-divisioonaa kaudeksi 1992—93. Hänen pelikäsityksestään pääsivät nauttimaan ketjukaverit Petri Karppanen ja Tommi Turunen.

imago sport

Viktor Tjumenev (oik) taistelemassa maaottelussa Länsi-Saksan Franz Reindliä vastaan.
Viktor Tjumenev (oik) taistelemassa maaottelussa Länsi-Saksan Franz Reindliä vastaan.

Jääkiekon venäläinen olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari Viktor Tjumenev kuoli torstaina 61-vuotiaana, kertoo moskovalaisseura Spartak Twitter-tilillään.

Tjumenev voitti urallaan Neuvostoliiton maajoukkueessa olympiakultaa, kaksi MM-kultaa ja MM-pronssia. Hän oli myös Vancouver Canucksin kahdeksannen kierroksen varaus vuodelta 1987.

Venäläistaituri pelasi urallaan myös joitakin kausia Suomessa, ja niistä yhden Savonlinnassa SaPKon paidassa. Tjumenev saapui kokeneena tähtenä SaPKon II-divisioonaa pelanneeseen ryhmään kaudeksi 1992—93. Hänen pelikäsityksestään pääsivät nauttimaan ketjukaverit Petri Karppanen ja Tommi Turunen.

Varmasti parhaita, ellei paras keiden kanssa olen aktiiviurallani päässyt pelaamaan. — Petri Karppanen

Nykyisin SaPKon toimitusjohtajana toimiva Karppanen muistelee tähtipelaajaa hyvällä.

— Iso kunnioitus oli häntä kohtaan jo silloin pelatessa. Hieno mies ja ihminen. Varmasti parhaita, ellei paras keiden kanssa olen aktiiviurallani päässyt pelaamaan.

Karppanen kehuu erityisesti Tjumenevin pelikäsitystä.

— Pelityyliltään hän oli sellainen "Raimo Helminen", eli laukoi harvoin ja mieluummin aina syötti.

— Eikä koskaan tarvinnut ajatella, tuleeko se kiekko lapaan. Syötöt olivat aina just eivätkä melkein.

SaPKo oli panostanut tuohon kauteen muutenkin vahvasti. Tarkoitus oli nousta 1-divisioonaan, mikä onnistuikin.

— Meidän porukka oli tuohon sarjaan suvereeni, ja tuollainen maailmanluokan tähti kuin Tjumenev siihen vielä lisäksi.

Tjumenevin maajoukkueaikoina maan kuuluisassa "Punakoneessa" riitti tähtipelaajia jokaiseen ketjuun, ja Tjumenev jäikin Karppasen mukaan hieman esimerkiksi Sergei Makarovin ja Igor Larionovin varjoon.

SaPKon jälkeen Tjumenev jatkoi peliuraansa Ruotsissa, Itävallassa ja Neuvostoliitossa. Yhteydenpito ei jatkunut vanhojen ketjukaverien kanssa.

— Se 1990-luvun alku oli niin erilaista aikaa maailmassa, eivätkä yhteydenpidon välineet olleet niin kehittyneitä kuin nykyään. Lisäksi siinä oli vielä sekin puoli, että hän palasi Neuvostoliittoon, joka oli eristyksissä muusta maailmasta, Karppanen muistelee.

SaPKon lisäksi Tjumenev edusti Suomessa TPS:ää, KalPaa ja KooKoota. Tjumenevin hautajaiset pidetään 5.8 Moskovassa.