Jenkeissä kaikki on vähän toisin — Viime kaudella Alaskasta SaPKoon saapunut Julius Marva: "Siellä kaverit kävelee farkut jalassa hallille, venyttelevät hetken, vetävät kamat päälle ja hyppäävät askiin"

22-vuotiaan SaPKo-puolustajan Julius Marvan viime kausi Yhdysvalloissa ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan, vaan päättyi Mestis-mestaruuteen Savonlinnassa.

Soila Puurtinen

Julius Marva on yhtä mieltä monen joukkuekaverinsa kanssa siitä, että SaPKossa asiat hoidetaan hyvin. — Täällä on hyvä olla, ei mitään valittamista, hän hymyilee.
Julius Marva on yhtä mieltä monen joukkuekaverinsa kanssa siitä, että SaPKossa asiat hoidetaan hyvin. — Täällä on hyvä olla, ei mitään valittamista, hän hymyilee.

Viime kauden piti olla Julius Marvalle se kausi, kun hän saa jalkansa oven väliin Yhdysvaltojen yliopistosarjaan ja sitä kautta isoille kiekkoareenoille.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt kuten oli suunniteltu. Raumalaislähtöisen puolustajan piti pelata yliopistosarjaa University of Alaska-Anchoragessa, mutta ensimmäinen mutka tuli matkaan jo ennen kauden alkua.

— Valmentaja, joka minut oli sinne hankkinut, lähti pois yllättäen. Se tuli minulle ihan puskista. Näin vain Twitteristä, että näin oli käynyt, enkä tiennyt yhtään, mitä oli tapahtunut.

Pian Marvalle selvisi, että yliopistojoukkue haluaisi hänet pelaamaan vasta seuraavaksi kaudeksi ja kausi 2016—17 tulisi kulumaan NAHL-juniorisarjassa Fairbanks Ice Dogsin joukkueessa.

Muuttunut tilanne pakotti miettimään suunnitelmia uusiksi

Marraskuussa Lukko-kasvatti vastaanotti kuitenkin puhelun Suomesta ja Savonlinnasta.

— Tuolloin SaPKosta oltiin minuun ensimmäistä kertaa yhteydessä. Silloin vastaus toki oli, etten missään nimessä vaihda joukkuetta, sillä aioin pelata Alaskassa koko kauden.

Puolustaja saapui viettämään joulua kotiinsa Raumalle. Joulupäivänä Marvan puhelin soi jälleen.

— Tapanina olin lähdössä takaisin Yhdysvaltoihin, ja pakkasin tavaroita kotona edellisenä iltana. Silloin Savonlinnasta soitettiin jälleen, ja kysyttiin kiinnostusta saapua tänne.

Vaikka vastaus oli edelleen sama, ei missään nimessä, jäi ajatus kytemään nuoren puolustajan mieleen.

Pelit jatkuivat loman jälkeen vieraskiertueella, ja hotellissa ollessa Marvalle vapautui aikaa selvittää lisätietoja Mestiksestä ja SaPKosta.

— Sitten tuli vain mitta täyteen. Totesin, ettei ole mitään järkeä kiduttaa itseään siellä, jos SaPKossa minua odottaa näin hyvä paketti.

Alkukauden pettymys haihtui nopeasti, kun Lukko-kasvatti löysi paikkansa pässilaumasta varsin nopeasti ja kausi kruunautui Mestis-mestaruuteen.

Antti Varonen

Julius Marvan debyyttikausi Mestiksessä ja SaPKossa päättyi viime vuonna mestaruuteen.
Julius Marvan debyyttikausi Mestiksessä ja SaPKossa päättyi viime vuonna mestaruuteen.

Aivan turhana reissuna juuri jatkosopimuksen ensi kaudelle SaPKon kanssa tehnyt Marva ei kuitenkaan Yhdysvaltojen keikkaa pidä. Jotkut asiat kuitenkin kummastuttivat raumalaista.

— Painotus oli vähän erilaista. Siellä pelataan paljon ja täytyy olla aina valmis. Lisäksi kun itse on tottunut ottamaan kaiken maailman alkulämpöjä, niin siellä kaverit kävelee farkut jalassa hallille, venyttelee hetken, jonka jälkeen vetävät suurinpiirtein kamat päälle ja askiin.

Myös harjoitusrytmi oli tiukempi kuin Suomessa. Maanantaista torstaihin jäällä oltiin päivittäin puolitoista tuntia huolimatta siitä, oliko viikolla kaksi vai kolme ottelua.

— Olihan siellä rankkoja treenejä. Sunnuntait olivat vapaita, ja se aika meni lepäillessä. Minusta se meni vähän yli, mutta en sitten tiedä, onko se vain tapa Jenkeissä.

— Mutta ainakin siellä oppi, että tietyllä tavalla oli ihan sama mitä teet, itse peli on aina pääasia.

Ei ehkä kentän säihkyvin kaveri

Puolitoista kautta SaPKossa pelannut Marva kertoo viihtyvänsä erinomaisesti Savonlinnassa. Tästä todistuksena esimerkiksi maaliskuun alussa julkaistu jatkosopimus, joka kattaa ensi kauden.

Marvan sopimuksen kanssa yhtä aikaa julkaistiin myös kahden muun Lukko-taustaisen, Roope Urpolahden sekä Matias Lainion jatkosopimukset. Kaikki kolme ovat samaa 1996 syntynyttä ikäluokkaa.

— Urpolahden kanssa olemme olleet lukiosta saakka tekemisissä enemmänkin. Ehkä välillä vähän liikaakin, kun tyttöystäväkin asiasta huomauttelee, Marva naurahtaa.

Hän tunnistaa itsensä luotettavan peruspuolustajan kuvauksesta, vaikka ei tahdo lokeroitua vahvasti sellaiseksi.

— En ehkä ole se säihkyvin kaveri kentällä, mutta hoidan oman tonttini, luistelun ja syöttämisen eli peruspuolustamisen omaksi vahvuudekseen kuvaileva Marva pohtii.

SaPKon kausi jatkuu perjantaina, kun se kohtaa Mestiksen välierien ensimmäisessa osaottelussa TUTOn Talvisalossa. Marva odottaa sarjalta paljon.

— Uskon, että siitä tulee hieno sarja, joka ei jätä ketään kylmäksi.

SaPKo—TUTO Hockey, Mestiksen ensimmäinen välieräottelu Talvisalon Mediatili Areenalla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30.