Jumppapallot saavat viikonloppuna kyytiä Kyrönniemen kentällä, kun norsupallon MM-kilpailut päästetään vauhtiin

Norsupallon MM-kilpailut järjestetään viikonloppuna Kyrönniemellä. Turnauksen kilpailunjohtaja Timo Reinikainen toivoo, että paikalle tulisi enemmän innokkaita katsojia kuin viime vuosina.

Viikonloppuna Kyrönniemen kentällä järjestettäviin norsupallon MM-kilpailuihin on ilmoittautunut tänä vuonna 17 joukkuetta. Kuva viime vuoden turnauksesta.
Viikonloppuna Kyrönniemen kentällä järjestettäviin norsupallon MM-kilpailuihin on ilmoittautunut tänä vuonna 17 joukkuetta. Kuva viime vuoden turnauksesta.

Kyrönniemen kentällä on viikonloppuna mahdollisuus päästä nauttimaan tasokkaasta palloilusta 12. kertaa järjestettävien norsupallon maailmanmestaruuskilpailujen merkeissä. Tänä vuonna mukaan ilmoittautuneita joukkueita on yhteensä 17: kuusi firmasarjassa ja 11 norsusarjassa.

Turnauksen järjestävän Savonlinnan Seudun Liikunnan toiminnanjohtajalle Timo Reinikaiselle norsupallon MM-kilpailut ovat tapahtumakesän kohokohta.

— Vaikka minä olen sairauslomalla, niin tätä olen odottanut koko kesän.

Reinikaisella on pitkä kokemus kaikenlaisten tapahtumien järjestämisestä. Muun muassa heinäkuussa hän oli järjestämässä yhdeksättä kertaa pidettyä Pyhän Olavin maratonia.

— Maratonin järjestäminen on äärettömän rankka homma, mutta tämä on sellainen tapahtuma, mistä nauttii, ja joka on mukavaa järjestäjillekin, Reinikainen sanoo.

Tiukkaa kamppailua hyvässä hengessä

Vaikka norsupallon MM-kisat ovat monella tavalla hyvän mielen tapahtuma, tulevat joukkueet sinne kamppailemaan voitosta tosissaan.

— Uusista joukkueistahan ei voi koskaan tietää, mutta kyllä ne vanhat tulevat tänne ihan pelaamaan.

Osa joukkueista harjoittelee norsupalloa ennen turnausta, mutta toiset tulevat pelaamaan kylmiltään. Laji on suunniteltu sellaiseksi, jota kaikki voivat pelata, mutta pallopelitausta on luonnollisestikin pelaajalle etua.

Miksi sitä enää mitään keksimään, kun pallo on jo keksitty. — Timo Reinikainen

— Useilla pelaajilla on erilaista liikuntataustaa, vaikka eivät varsinaisesti lajia kävisikään harjoittelemassa.

— Pallopelitaustalla on iso merkitys, mutta toisaalta norsupallossa käytettävän jumppapallon ominaisuudet ovat niin erilaiset, eli vaikka olisi miten hyvä jalkapalloilija tahansa, saattaa olla ihan samalla viivalla ensikertalaisten kanssa, Reinikainen tuumaa.

Norsupallo on saanut alkunsa Savonlinnasta 2000-luvun alussa. Laji rupesi sen jälkeen kasvattamaan suosiotaan, ja 2008 järjestettiin ensimmäiset MM-kisat.

Näkemista riittää

Norsupallon MM-kilpailut ovat pysyneet vuodesta toiseen melko samanlaisina. Reinikaisen mukaan iltaohjelmaa on järjestetty kahtena vuotena, mutta se ei ole ottanut tarpeeksi tuulta alleen joukkueiden kesken. Joukkueet ovat myös majoituksellisesti hajaantuneet niin Kerimäelle kuin Punkaharjullekin saakka.

— Miksi sitä enää mitään keksimään, kun pallo on jo keksitty, kuittaa Reinikainen.

Reinikaisen mielestä Savonlinna kaipaisi vielä jotain uutta elokuulle, vaikka tulevana viikonloppuna on norsupallon lisäksi paljon muitakin tapahtumia.

Timo Seppäläinen

Osa joukkueista harjoittelee norsupalloa ennen turnausta, mutta toiset tulevat pelaamaan kylmiltään.
Osa joukkueista harjoittelee norsupalloa ennen turnausta, mutta toiset tulevat pelaamaan kylmiltään.

— Olen monille ravintoloitsijoille vinkannut, että he voisivat järjestää tänne olutfestarit. Aikanaan oli Elojaiset, ja vaikka ne oli mitä oli, ne vetivät norsupalloporukkaa iltaohjelmaan mukaan. Kaikkea kun ei itse pysty järjestämään, niin toivoisin, että joku muu järjestäisi.

Olutfestareiden lisäksi Reinikainen toivoisi norsupallon kisapaikalle myös lisää katsojia.

— Mukavasta lajista on kyse, ja jos siellä kentällä on hauskaa, niin on kyllä siellä katsomossakin. Katsomossa on nyt ollut valitettavan harvaa, vaikka näkemistä varmasti riittäisi.

"Hurlumhei"-meininki ei enää kiusaa

Reinikaisen mukaan osallistuvien joukkueiden määrä on pysynyt viimeisimmät vuodet melko vakiona.

— Nyt on kyllä jäänyt pois myös joitakin pitkäaikaisia joukkueita, mutta se on ihan luonnollista. Osalle tulee esimerkiksi perhe-elämä tai osalle korkea ikä tielle. Onneksi olemme saaneet uusiakin joukkueita tänä vuonna mukaan.

Norsupallon MM-kisoissa on ollut parhaimmillaan yli 50 joukkuetta. Osallistujien määrä ei kuitenkaan korvaa laatua.

— Silloin oli aika paljon sellaista ”hurlumhei”-meininkiä, enkä itse kaipaa sitä enää. Nyt pelien taso on parantunut ja kaikki ne niin sanotut lieveilmiöt ovat hävinneet.

— Nyt voidaan puhua ainakin liikuntalajista, jos ei vielä urheilulajista, sanoo Reinikainen.

Norsupallon MM-kilpailut Kyrönniemen kentällä 9.—11. elokuuta.