Loukkaantuminen opetti Ellinoora Karviselle, että elämässä pitää olla muutakin kuin urheilua

Aituri Ellinoora Karvisen viime kesä loppui, ennen kuin pääsi alkamaankaan nilkkavamman takia. Vuosi oli opettavainen ja nyt Savonlinnan Riennon juoksija suuntaa katseet tulevaan kesään.

Soila Puurtinen

Ellinoora Karvinen on tekemässä väkevää paluuta kilpakentille viime kesäisen loukkaantumisen jälkeen. Savonlinnan Riennon juoksijan kesän päätavoite on Tampereella järjestettävät alle yleisurheilun 19-vuotiaiden MM-kisat.
Ellinoora Karvinen on tekemässä väkevää paluuta kilpakentille viime kesäisen loukkaantumisen jälkeen. Savonlinnan Riennon juoksijan kesän päätavoite on Tampereella järjestettävät alle yleisurheilun 19-vuotiaiden MM-kisat.

Savonlinnan Riennon Ellinoora Karvisen hallikausi on lähtenyt tuloksellisesti mukavasti käyntiin. Ennätys on rikkoutunut 60 metrin aidoilla, ja paikat niin 19-vuotiaiden kuin aikuisten halli-SM-kisoihin on jo takataskussa.

18-vuotias juoksija ei kuitenkaan ole vielä tyytyväinen kellon näyttämiin lukemiin.

— Tilastojen valossa hallikausi on sujunut hyvin, mutta odotan vielä kovempaa aikaa. En ole saanut vielä yhtään kunnollista juoksua tehtyä. Esimerkiksi Joensuussa kolautin ensimmäiseen aitaan, kun taas tänään jalka petti alussa vähän, Karvinen kertoi sunnuntaina Tanhuvaarassa juostun hallikisan jälkeen.

Viime kesän kisat menivät Karviselta lähes täysin ohi, sillä juoksijan nilkka jouduttiin leikkaamaan elokuussa. Vamma häiritsi juoksijaa koko kesän, eikä hän startannut kuin vain kerran.

— Vuosi sitten hallikaudella nilkkaan tuli pieni vamma, jonka diagnoosissa venähti pitkälle kevääseen, kun ensimmäinen lääkäri ei huomannut vikaa magneettikuvasta. Kesällä sitten saimme tiedon, että se pitää operoida. Siinä meni koko kevät hukkaan, hän harmitteli.

Kun päätös olla kisaamatta koko kesänä tehtiin, ryhtyi Karvinen treenaamaan enemmän peruskuntoa. Tuolloin tehty aitakestävyysharjoittelu kantaakin hedelmää.

— Se näkyy juoksussa nyt. Lähtö on vielä heikko, mutta loppu juoksu tuleekin jo hyvin, kevään abiturientti pohtii.

Loukkaantuminen opetti myös henkisesti.

— Viime kesä opetti ennen kaikkea sen, että elämässä pitää olla muutakin kuin urheilu. Jos tulee loukkaantuminen, eikä ole mitään muuta, on se kova paikka, Karvinen kertaa.

Soila Puurtinen

Ellinoora Karvisen alkukausi on mennyt tuloksellisesti nappiin, mutta urheilija odottaa ajasta tippuvan isompiakin paloja pois lähiaikoina. Sunnuntaina Tanhuvaarassa hän juoksi 60 metrin aidoilla ajan 8,92.

Hänen mukaansa nyt, kun elämässä on vastapainona muutakin, pystyy treeneihinkin suhtautumaan eri tavalla.

— Osaan iloita pienistäkin jutuista. Esimerkiksi jos illalla tulee televisiosta joku hyvä ohjelma, tykkään tehdä pientä iltapalaa ja nauttia ohjelmasta rauhassa, Kuopion urheilulukiossa opiskeleva Karvinen kertoo.

Karvisen mukaan oli kuitenkin onni, että loukkaantuminen sattui viime vuonna eikä kuluvana. Ensi kesän päätavoitteena ovat 19-vuotiaiden MM-kisat, jotka kisataan heinäkuussa Tampereella.

— Sinne olisi kyllä mahtavaa päästä, sillä tuskin minun aikana tulee toisia arvokisoja Suomeen.

Mikäli kisoihin mielii on 100 metrin aitojen MM-kisaraja 14,10 rikottava ennen juhannusta. Sen myötä kisakausi on aloitettava heti kun mahdollista.

— Viime kesänä en päässyt juoksemaan, mutta toissa kesänä muistaakseni juoksin matkan aikaan 14,54. Tosin silloin kisasin vielä matalilla aidoilla ja kokeilin korkeimmilla kerran huvikseni.

Uusimmat uutiset