Riennolle mitalisadetta Kankaanpäässä — Kuusi SM-mitalia toisen kilpailupäivän saaliina

Joni Jäntti

Niina Karttunen (pronssia), Neea Käyhkö (kultaa ja hopeaa) sekä Arttu Härkönen (hopeaa) olivat päivän rientolaismitalisteja.
Niina Karttunen (pronssia), Neea Käyhkö (kultaa ja hopeaa) sekä Arttu Härkönen (hopeaa) olivat päivän rientolaismitalisteja.

Lauantaipäivä oli jättipotti Savonlinnan Riennon yleisurheilijanuorille Kankaanpäässä. 16-17-vuotiaiden SM-kisojen toisena kilpailupäivänä rientolaiset kahmivat kuusi mitalia, yhden kultaisen, kolme hopeaa ja kaksi pronssia.

Päivän ainoa voittaja oli Neea Käyhkö, joka ponnisti 17-vuotiaiden pituuden ykköseksi tuloksella 5,84. Käyhkö olisi voittanut kaikilla neljällä ensimmäisellä hypyllään.

— Eka hypyssä oli vähän epävarmuutta polven kanssa, mutta ei enää sen jälkeen, kun huomasin, että jalka kestää hypätä hyvin. Ihan perustekemistä oli. Aika lailla sellaista, mitä kesän aikana. Tukholmassa sitten yli kuusi metriä, 17-vuotiaiden Ruotsi-ottelupaikan varmistanut Käyhkö vannoi.

Käyhkö otti lauantaina kaksi mitalia, kun hyppäsi korkeuden toiseksi. Lahden Ahkeran Venla Pulkkanen paransi ennätystään neljä senttiä ja voitti lukemin 171. Käyhkö hyppäsi hopeatuloksekseen 168.

— Vähän yllätti, että Venla hyppäsi niin hyvin, mutta sain siitä lisää yritystä. Etenkin alussa oli vaikeaa ja hypyt menivät läpi, Käyhkö kertoi.

Aurinkoinen kiekkohopea

Arttu Härkösen perjantain pettymys moukarissa vaihtui huomattavasti aurinkoisempaan lauantain kiekkohopeaan.

Härkönen oli 16-vuotiaiden kilpailun ennakkotilastojen nelonen, mutta heitti yli kaksi metriä pidemmälle kuin aiemmin ja otti kakkossijan tuloksella 49,02. Voittoon heitti Mynämäen Iskun Miika Lahtonen tuloksella 53,53.

— Raivo eilisestä muutettiin voimavaraksi tälle päivälle. Oli vähän arvoitus kuinka kisa lähtee käyntiin, mutta hyvin lähti ja siitä oli hyvä jatkaa. Mikäli ennättäisin harjoitella kiekkoa enemmän, niin varmasti olisi mahdollisuuksia heittää paljon pidemmällekin, Härkönen mietti.

Härkösellä eivät sentit olleet puolella Kankaanpäässä, missä karsittiin paikoista nuorten Ruotsi-otteluun. Moukarin kisapaikka meni kahden ja kiekonkin 27 sentin erolla.

— Joku viha taitaa Ruotsilla oli minua vastaan, sunnuntain kuulakisasta vielä mitalia hakeva Härkönen naurahti.

Tossavainen Ruotsi-otteluun

Eevi-Inkeri Tossavaiselle sen sijaan Ruotsi-ottelupaikka aukeni rientolaisen kävellessä hopeaa 16-vuotiaiden 5000 metrillä.

Tossavainen kohensi ennätystään lähes 25 sekuntia aikaan 26.05,09.

— Lähdin Hetan (Veikkola) peesiin ja yritin sinnitellä siinä niin kauan kuin jaksan. Se vauhti oli liikaa. Sain kuitenkin pidettyä vuotta vanhemmat takanani.

Tossavainen on ennättänyt hiihtoharjoittelunsa ohessa tekemään kävelyharjoituksia kesäaikaan kerran viikossa ja nyt SM-kisoja lähestyessä hivenen tiheämmin.

Vatsatauti vei Kokkosen parhaan terän

17-vuotiaiden 100 metrin aidoissa Lappeenrannan Urheilu-Miesten punkaharjulainen Tanja Kokkonen oli toinen ja Riennon Niina Karttunen kolmas ajoin 14,11 ja 14,19. 1,4 sekuntimetrin vastatuulessa juostun finaalin voitti Kuivasjärven Auran Sonja Stång ajalla 14,03.

Kokkonen sairastui rajuun vatsatautiin nuorten olympiafestivaalireissulla Bakussa monen muun suomalaisurheilijan tavoin. Kankaanpäässä oli paras terä poissa.

— Jätin Kalevan kisatkin väliin ja yritin päästä tänne kisaamaan. Aika löysän oloinen oli juoksu. Vatsataudissa meni viisi päivää ja laihduinkin monta kiloa, Kokkonen taustoitti.

Perjantaina 100 metriä voittanut Karttunen venyi aitafinaalissa erinomaisesti, sillä finaalipaikka irtosi alkuerien hitaimpana.

— En kolmatta sijaa odottanut, kun alkuerä oli niin huono. Hyvä viikonloppu kaiken kaikkiaan, Karttunen iloitsi.

Päivän viides rientolaismitalisti oli Minttu Kovanen, joka 17-vuotiaiden moukarissa tempaisi pronssia tuloksella 53,94. Mitalisuosikki, yli 65 metriä heittänyt Aada Koppeli jäi ilman tulosta, mikä avasi Kovaselle mahdollisuuden, jonka heittäjä käytti.

— Tätä mitalia en osannut odottaa. Heitot eivät olleet kovin onnistuneita. Tulokset on olleet tällä kaudella aika tasaisia, että voisihan sieltä joku piikkiheitto 60 metriin tullakin.

Parikkalan Urheilijoiden Henna Pirinen oli 16-vuotiaiden kilpailun 16:s tuloksella 31,16.

Riennon Väinö Ripatti oli seitsemäs 16-vuotiaiden 110 metrin aitajuoksussa. Ripatti juoksi vastatuuleen lukemat 15,85 jääden mitaleista reilut puoli sekuntia.

Juvan Urheilijoiden Noora Laakso oli seitsemäs 17-vuotiaiden kuulassa. Laakson pisin työntö kantoi tulokseen 12,86.

Lahdesta pistesijoja

Lahdessa 14-15 -sarjojen SM-kilpailuissa Juvan Urheilijoiden Veeti Hietalahti sijoittui P15-sarjan kuulassa viidenneksi tuloksella 13.81.

Toukokuussa Savonlinnaan muuttanut nuorukainen oli kaksijakoisissa tunnelmissa kilpailun jälkeen.

— Tavoite oli päästä finaaliin ja se toteutui. Tulos olisi kyllä saanut olla vähän parempi, tuumasi puoli metriä ennätyksestään jäänyt Hietalahti.

Savonlinnan Riennon Aatu Hartikainen oli kymmenes P14-sarjan pituudessa tuloksella 5.20. Seurakaveri Kai Yin oli samalla sijalla P-sarjan 100 metrin aidoissa ajalla 15,38. Yin paransi lievässä vastatuulessa ennätystään 0,25 sekuntia.

T15-sarjan pituudessa Riennon kaksikko Erin Kainulainen ja Emma Halonen sijoittui joukkuekilpailussa viidenneksi. Henkilökohtaisessa kilpailussa kaksi senttiä ennätystään parantanut Kainulainen oli tuloksella 4.96 15:s ja Halonen 32:s tuloksella 4.25.


Kuvateksti: Eevi-Inkeri Tossavainen käveli hopeaa ja varmisti samalla nuorten Ruotsi-ottelupaikan.

Kuvateksti: Minttu Kovanen heitti viime kesän tavoin moukarin SM-pronssia.